Leder

Ligestilling i millimetermål

14. november 2014

Der findes reelle ligestillingsproblemer i Danmark. Prismæssig diskrimination i forbindelse med frisørbesøg, indtagelse af herrebøffer, lige adgang til strikkekurser, hotelværelser med større føntørrere og dørvagter på Hotel Bella Sky og til Lars Løkke Rasmussens akademi for utilpassede (drenge) er ikke blandt dem.

Juristerne i Ligebehandlingsnævnet bruger tid på et voksende antal sager om kønsdiskrimination. Desværre har mange af sagerne karakter af drilleri, som medierne kaster sig over med fryd, når underholdningsværdien erstatter væsentlighedskriteriet. Det er de færreste medier, der skriver om de mange hverdagsagtige sager om diskrimination på baggrund af køn, seksualitet, etnicitet eller religion, som også afgøres i nævnet. Det er vigtigt at huske på, når der fremsættes krav om lukning af nævnet eller begrænsninger i klageadgangen.

Nu ønsker et politisk flertal en bagatelgrænse for de sager, nævnet skal beskæftige sig med, hvilket rejser et principielt spørgsmål om, hvem der skal definere, hvad der kan tages op som kønsdiskrimination. Jurister, politikere eller manden på gaden?

Svaret må være, at det ikke er alle spørgsmål vedrørende menneskelig sameksistens, der lader sig afgøre ved en retsinstans, derfor bør Ligebehandlingsnævnet få bemyndigelse til at sætte en bagatelgrænse for sager, der ikke har væsentlig eller principiel karakter.

Ligestillingsbegrebet, som ligger til grund for lovgivningen, tager udgangspunkt i kvinders og mænds lige værd og lige muligheder i respekt for, at ikke alle kvinder og mænd er ens. Det brede ligestillingsbegreb sikrer, at nye problematikker kan tages op. Det skal der ikke ændres på. Ligesom det heller ikke vil stille borgerne lige at opkræve et gebyr for at klage.

Men det gavner altså ikke debatten om mere ligestilling i samfundet, at den forsøges fastsat med millimetermål.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu