Leder

En vigtig lektion

Debat
21. november 2014

Med beslutningen om, at ministerielle embedsmænd og Forsvaret selv skal forestå undersøgelsen af Danmarks deltagelse i krigen i Afghanistan, må man skyde en hvid pil efter en uafhængig granskning af krigsindsatsens mål og med.

Den undersøgelse, som nu gennemføres, vil ifølge flere eksperter blive uden bid og næppe give fyldestgørende svar på, hvad det var, man sigtede efter at opnå, i hvilket omfang det lykkedes at indfri målene, og om man anvendte de rigtige midler. Dermed risikerer dyrtkøbte erfaringer at gå tabt, og hvad værre er: Danmark risikerer som krigsførende nation at begå de samme fejl på ny.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) bebudede undersøgelsen i august, efter at flere soldater i Information havde rejst kritik af krigsindsatsen. Danmark og allierede udviste eklatant mangel på forståelse for de lokale magtforhold i Helmand-provinsen, og det danske forsvar manglede en sammenhængende strategi for, hvad de danske soldater skulle foretage sig, lød kritikken blandt andet.

I lyset af, at Danmark siden august har involveret sig i en ny krig – denne gang mod Islamisk Stat i Irak – er en uafhængig undersøgelse af krigsindsatsen i Afghanistan kun blevet mere påtrængende. Danmark har i mere end et årti været en krigsførende nation, men desværre synes hverken Forsvaret eller de politikere, som sender danske soldater i krig, at have lært meget af erfaringerne.

Forsvaret udviser til stadighed modvilje mod at indvie offentligheden i, hvad de danske F16-fly foretager sig i irakisk luftrum. Den overordnede strategi for koalitionens bombardementer i både Irak og Syrien er alt andet end klar. Og tilsyneladende er det kommet bag på flere danske politikere, at man ved at intervenere i Irak har sat ild til de sekteriske spændinger landets befolkningsgrupper imellem. Som krigsførende nation har Danmark endnu meget at lære. En uafhængig undersøgelse af krigsindsatsen i Afghanistan kunne have været en vigtig lektion.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er dog muligt for den enkelte, at nægte at gå ind i militæret. Hvis alle gjorde det, gad vist om de så selv ville tage derned eller hvem mon de så ville sende?