Leder

Vinterstorm

Debat
17. november 2014

Uanset hvor dybt man graver noget ned, kommer det før eller siden op til overfladen. Det gælder også fortidens forurening fra Cheminova i klitterne ved Harboøre Tange, som stadig pipler frem og skaber dårlig lugt omkring lokalbefolkningen, ejerne og myndighederne. I sidste uge nåede lugten til Christiansborg, hvor venstrefløjen forgæves forsøgte at få regeringen til at tage et direkte økonomisk ansvar for fjernelsen af giften. Nærmere bestemt 110 ton i et giftdepot i klitterne, som lokale frygter vil ryge i havet med en vinterstorm.

Ansvaret for svineriet peger ikke kun tilbage på Cheminova. Staten bidrog også med 40 ton gift til depotet i begyndelsen af 1960’erne og lukkede siden øjnene i årtier.

Et medansvar, som var hovedårsagerne til, at Cheminova i 1987 ved en landsretsdom slap for juridisk ansvar for oprydningen. Men nu melder Cheminovas ejere sig med et helt nyt argument for at sone forureningssynderne: moralsk ansvar.

Siden 1944 hvor Aarhus Universitets Forskningsfond fik Cheminova foræret, har kemikalievirksomheden været både indbringende og et etisk problem for universitetet. Salget af virksomheden i september for et milliardbeløb har dog givet moralsk overskud: Bestyrelsesformanden, rektor Brian Bech Poulsen, tilbyder nu pludselig at bidrage til oprydningen, der skønnes at koste en kvart milliard. Hvis staten også spytter i rengøringsspanden, står man med en historisk mulighed for at blive et halvt år hundredes dårlig samvittighed kvit.

Alligevel er regeringen afvisende. Miljøministeren holder fast i, at forurenede grunde formelt set er regionernes ansvar. Uanset at de ikke har midlerne til så stor en enkeltopgave. Desuden er beslutningen om en oprensning udskudt til 2019. Men myndighederne burde lægge formalitets-pindehuggeriet til side, finde pengene og tænke moral frem for jura. Inden en vinterstorm eller en politisk storm blotlægger depotet, så historien begynder at lugte endnu stærkere.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Glem ikke de to andre forureninger

På ny må jeg gøre opmærksom på at Ceminova efterlod to alvorlige forureninger i hhv. Gladsaxe og Måløv.

I anledning af mange forureninger og de mange dødsfald i udviklingslande pga. Cheminovas sprøjtegifte arrangerede DN Gladsaxe et møde mellem daværende ansvarshavende ejejrepræsentant for Cheminova, rektor for Aarhus Unversitet, Cand Theol, Dr. Phil. Henning Lehmann og daværende præsident i Danmarks Naturfredningsforening Forening. Her spurgte jeg direkte Henning Lemann, om Cheminova ikke, selv om man ikke kunne pålægges det juridiske ansvar, havde et moralsk ansvar. Henning Lehmann indrømmede et moralsk ansvar. Jeg forstår, at det gør Aarhus Universitetsfond fortsat.

Nu er der en mulighed for at få ryddet op i Gladsaxe, Måløv og Harboøre og så modsætter Staten, som er medskyldig med 40 tons dumpede kemikalier, sig en oprydning med henvisning til, at det er de ressourcesvage regionens ansvar.

Det må være en spøg. Så uansvarlig kan miljøministeren eller andre ministre ikke være?

Formand for DN Gladsaxe Kurt Loftkjær

Se evt.
http://www.dn.dk/Default.aspx?ID=7274

Vore politikere gør ikke, hvad de er valgt til. De går alt for meget op i, hvordan pengene i samfundet skal tjenes og for lidt i ansvarligt at sørge for, at ting sker retmæssigt.