Leder

Historiens ur

Debat
10. december 2014

Mandag anerkendte de 122 medlemslande af Den Internationale Straffedomstol, ICC, formelt Palæstina som ’ikke-statslig observatør’. Reelt er det PLO, den palæstinensiske befrielsesorganisation, der har fået observatørstatus, hvilket betyder, at formanden og leder af det palæstinensiske ’selvstyre’, Mahmoud Abbas, for fremtiden har taleret ved ICC’s årlige generalforsamling.

Men heller ikke mere, selv om især arabiske medier nærmest lader forstå, at palæstinenserne i overmorgen vil indklage Israel for alle fire punkter på straffedomstolens kompetenceskala – folkemord, forbrydelser mod menneskeheden, krigsforbrydelser og væbnet aggression. Som palæstinenserne i øvrigt selv kan anklages for med terroraktioner og raketter mod civile.

Anerkendelsen er uden praktisk betydning, da Palæstina ikke er fuldgyldigt ICC-medlem, hvorfor det er FN’s Sikkerhedsråd, der i givet fald skal indklage Israel på vegne af Abbas, og det sker ikke, så længe USA har vetoret. Desuden kan straffedomstolen ikke stille indklagede personer for retten, hvis de retsforfølges i deres egen stat – hvilket der er en slags tradition for i Israel. Veteraner fra hæren er idømt straf eller disciplinære sanktioner for overgreb, og Ariel Sharon blev kendt ’indirekte skyldig’ i den grumme 1982-massakre i Beiruts Shaba-Shatila-flygtningelejre og blev påtvunget en kortvarig karantæne som politiker og minister.

Palæstinas indlemmelse i ICC-kredsen betyder dog ikke, at Israel lige om et øjeblik skal stå til regnskab for krigsforbrydelser, der ifølge den såkaldte Goldstone-rapport fra FN’s Rådet for Menneskerettigheder blev begået mod civile under Gaza-krigen i 2008-9.

Men ICC-anerkendelsen af Palæstina er endnu en advarsel til Israel om en gradvis smuldrende legitimitet, der også viser sig i andre internationale sammenhænge. Senest har parlamenter i Sverige, Storbritannien, Frankrig, Irland og Spanien stemt for anerkendelse af Palæstina, men lige så meget imod Israel. Historiens ur tikker, og israelerne kan gøre sig selv en tjeneste ved at tage højde for tiden.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her