Leder

Hot nytår!

Debat
30. december 2014

2015 bliver et vildt år. Vildt turbulent, dramatisk, uforudsigeligt, nervepirrende og – i bedste fald – håbefuldt.

Over vore hoveder kan vi regne med voldsomme vejrfænomener i forlængelse af 2014, som skønnes at have været det varmeste år i målingernes historie. Tyfoner og tornadoer vil hærge i Asien og Amerika, skybrud vil give oversvømmelser i Europa, mens tørke og hedebølger vil forårsage brande og svigtende høst på det australske og afrikanske kontinent. Mod nord og syd vil accelererende afsmeltning af is fra Grønland og den vestantarktiske halvø fortsætte og med det havenes stigen.

Dette er forventningerne i kølvandet på 2014, hvor den grønlandske indlandsis ifølge GEUS mistede is svarende til en øget vandstand i havene på 1,2 mm, mens de smeltende gletschere i Vestantarktis nu ifølge NASA-forskeren Eric Rignot »har passeret the point of no return«.

I det nye år ventes det tilbagevendende El Nino-vejrfænomen at forstærke den menneskeskabte opvarmning og samtidig øge orkanernes styrke i det atlantiske område.

Under vore fødder vil det rumle uroligt i kulminerne og olie- og gasboringerne ved udsigten til fortsat turbulente tilstande med dramatiske prisændringer og tiltagende investorflugt fra den fossile energisektor. Olieprisen er halveret siden juni og med 60 dollar pr. tønde nu den laveste i over fem år. En ganske uventet udvikling, der afspejler en fuldtonet priskrig udløst af voldsom skiferolieproduktion i USA, afmatning i den globale økonomi samt prissænkninger fra saudisk side.

De lave priser betyder faldende rentabilitet af olieefterforskning og -udvinding og dermed masser af aflyste projekter. Den britiske oliedirektør og brancheformand, Robin Allan, Premier Oil, sagde forleden til BBC, at den britiske olieindustri i Nordsøen er »tæt på kollaps«, mens analyse- og investeringsgiganten Goldman Sachs har identificeret planlagte olie- og gasfelter til i alt 930 mia. dollar, som med dagens priser ikke mere er rentable.

Denne markedsusikkerhed falder sammen med den voksende investorusikkerhed, der knytter sig til advarslerne fra IPCC om, at op til 80 pct. af de kendte fossile energireserver bør blive i undergrunden for at muliggøre en begrænsning af den globale opvarmning til to grader. Det umoralske i at fortsætte afbrændingen kombineret med nervøsitet for, at de fossile investeringer aldrig materialiserer sig i indtjening, får stadig flere investorer til at sælge ud.

Et sted mellem det højtflyvende og det jordnære tumler de globale klimaforhandlere så rundt i deres forhindringsløb frem mod den planlagte klimaaftale i Paris om et år. Igennem 2015 vil der blive voksende fokus på forhandlingerne, men den fortsatte tillidskløft mellem i- og u-lande, der så tydeligt blev repeteret på COP20-mødet i Lima, gør det svært at tro på, at COP21 i Paris vil bringe en aftale, der kan sikre et globalt kursskifte.

Midt i dette usikre klimatiske, økonomiske og forhandlingsmæssige univers knytter håbet sig til det, der faktisk sker i praksis. Prisfaldene på de grønne energiteknologiers område gør, at investeringerne nu drejer mod disse fremtidssikre, bæredygtige løsninger. Hvad landene ikke kan blive enige om i global institutionel sammenhæng, er de med stigende hast i gang med at realisere i deres hjemlige virkeligheder. Ti-øren er faldet, nu gælder det at komme med på omstillingen og ud af den fossile spændetrøje, så hurtigt man kan.

Spændingen i 2015 knytter sig til, om de turbulente markedstilstande kan spænde ben for denne proces. Samtidig med at afblæste fossile energiprojekter i sig selv kan stimulere den grønne omstilling, så kan en fortsat faldende pris på fossil energi friste til at udskyde projekter med sol, vind og energieffektivisering. Hvis omvendt tilstrækkelig mange af de fossile energiprojekter bliver opgivet i lyset af den p.t. lave oliepris, så vil der på et tidspunkt atter blive efterspørgselspres og dermed på ny prisstigninger, og så kan investorerne lade sig lokke tilbage til skiferolie, tjæresand, arktisk udvinding og kulminedrift.

Markedets uforudsigelighed – kombineret med klimaets og forhandlingernes ditto – gør 2015 til et nervepirrende skæbneår. Måske den vigtigste kamp bliver at bringe markedskræfterne på energiområdet under kontrol.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels-Simon Larsen

Tak for alle de 'hotte' artikler i årets løb.

Peter Ole Kvint, lars abildgaard, John Fredsted, Ejvind Larsen og Kirsten Lindemark anbefalede denne kommentar

Som altid med artikler af JSN har man efterfølgende et godt overblik over, hvor vi står henne. Tak for den artikel, og for alle artiklerne i årets løb. Godt nytår.