Leder

En svensk model

Debat
29. december 2014

Umiddelbart løser aftalen to aktuelle problemer: Den svenske regering med den socialdemokratiske statsminister, Stefan Löfven, er tilbage, og Sverigedemokraterna med alt deres fremmedhad er ude. Helt ude.

Med en såkaldt ’Decemberaftale’ indgået mellem Socialdemokraterna, Miljöpartiet og partierne i den borgerlige opposition – den såkaldte Alliansen – blev den svenske regeringskrise i forgårs løst, og nyvalget til marts er afblæst. Men aftalen er langt mere vidtrækkende.

I en periode på otte år vil partierne bag aftalen holde Sverigedemokraterna fra politisk indflydelse. Partilederne har således på tro og love forsikret hinanden, at de vil overlade magten til det største mindretal, der kan samles – bare det sker uden om Sverigedemokraterna.

Isoleret set genskaber ’Decemberaftalen’ den politiske stabilitet i Sverige. Der er intet demokratisk betænkeligt i, at de to bærende blokke, der udgør over 80 procent at stemmerne, forsøger at reparere på den uholdbare politiske virkelighed, Sverige stod i: At Sverigedemokraterna reelt kunne diktere stramninger af asyl- og udlændingepolitikken, hvis ikke regeringen ville bringe sig selv i mindretal og i yderste konsekvens til fald, hvilket var situationen med den finanslov, som for få uger siden udløste regeringskrisen.

Vanskeligt er det dog at se, hvad det er for et politisk ideal, der forfægtes, når majoriteten på den måde forenes i en kamp, der alene har til formål at holde minoriteten ude. Socialdemokraterna og de borgerlige er ikke blevet enige om en langsigtet politik at gå ind for. De er alene blevet enige om at gå imod Sverigedemokraterna.

Det vil ’Decemberaftalen’ utvivlsomt være en kortsigtet parlamentarisk løsning på, men tilbage står spørgsmålet, om skammekrogsmetoden på længere sigt vil få færre svenskere til at stemme på Sverigedemokraterna. Hvis partiet er skabt i protest mod de etablerede partier, kan man frygte, at der med ’Decemberaftalen’ er skabt endnu mere at protestere imod.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

Det er i høj grad demokratisk betænkeligt, at oppositionen i den svenske Rigsdag alene udgøres af Sverigedemokraterne.

Lige nu gælder de borgerliges finanslov, vedtaget sammen med Sverigedemokraterne.
Aftalen mellem regeringen og den borgerlige opposition må forstås således, at regeringen snart vil fremsætte sin egen finanslov, som så er garanteret vedtagelse med de borgerlige stemmer.

Og oppositionen kan - tør - ikke fremsætte ændringsforslag.
Ændringsforslagene kunne jo risikere at blive vedtaget sammen med Sverigedemokraterne - Oh gys.

Den aftale er helt på månen.