Leder

Ægte liberalt

13. januar 2015

Det er et klassisk retssikkerhedsproblem, at retssager mellem staten og borgere er udtryk for et asymmetrisk styrkeforhold. For den enkelte borger kan det koste enorme mængder tid og penge at føre sagen, mens den enkelte sag ikke udgør nogen belastning for staten, der har enorme ressourcer til rådighed. Ofte er resultatet, at borgeren må opgive og indgå forlig. I andre tilfælde må man frygte, at sagens udfald er præget af, at borgeren ikke har kunnet mobilisere juridisk bistand, der kunne måle sig med statens.

Dette problem vil Venstre med partiets nye retssikkerhedsudspil »Borgerne før systemet« nu forsøge at modgå, kunne Berlingske fortælle i går.

I en tid, hvor det kan være svært at finde de liberale toner i Venstres værdipolitik, er der noget forfriskende over udspillet. Konkret lægger partiet op til at svække statens muligheder for at føre civile sager mod borgerne. Det skal ske ved at fjerne statens ret til selv at beslutte, om en tabt civil sag skal ankes, og lægge denne beslutning over i det uafhængige Procesbevillingsnævn. Kun hvis nævnet vurderer, at sagen er »principiel«, at der er faldet en »åbenlyst forkert dom«, eller at der er »store beløb på spil«, skal staten have lov at anke sagen. Og i så fald skal borgeren have dækket samtlige advokatudgifter og sagsomkostninger.

Man kan diskutere, om der er behov for at justere forslaget. Som kritikere påpeger i Berlingske, er en åbenlys risiko, at forkerte afgørelser ikke bliver korrigeret – hvilket selvsagt kan lede til nye retssikkerhedsproblemer.

Måske skulle man derfor lempe kravet om, at en dom skal fremstå »åbenlyst forkert« til, at den blot behøver forekomme »forkert«, før Procesbevillingsnævnet må tillade staten at anke.

Overordnet er det imidlertid på sin plads at kvittere for et seriøst og ægte liberalt bud på en bedre indretning af retsstaten.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu