Leder

Politiets fald

Debat
24. februar 2015

Værgeløs vælter den lamme mand ud af sin kørestol. Tilbage står den politibetjent, der med sin aggressive adfærd er årsag til styrtet.

Den groteske episode fandt sted natten til den 11. april sidste år på Blågårds Plads på Nørrebro på København. Politiet havde forinden anholdt den lamme mands kammerat, og guderne skal vide, at det ikke var sprogets mest opbyggelige gloser, manden mødte betjentene med. Betjentene lod sig provokere, og heldigvis blev scenen filmet fra en nærliggende lejlighed.

Ellers ville den lamme mand formentlig ikke have haft store chancer for at vinde den klagesag ved Den Uafhængige Politiklagemyndighed, som i går uomgængeligt endte med at rejse kritik af de to betjente.

At to betjente taber hovedet under en temmelig harmløs politiforretning, bør naturligvis ikke kunne ske, men det kan undskyldes. Til gengæld er det uundskyldeligt, at formanden for Politiforbundet, Claus Oxfeldt, i misforstået loyalitet over for to af sine medlemmer efterfølgende forsøgte at bortforklare sagens indlysende alvor: »For mig at se ligner det et utilsigtet uheld. Det er jo ikke sådan, at betjenten vælter ham, for han holder fast i ham hele vejen ned«, udtalte Claus Oxfeldt til Ritzau.

Den udlægning affejes af Den Uafhængige Politiklagemyndighed, der i går i en pressemeddelelse skrev: »Politiklagemyndigheden har ved afgørelsen fundet, at den ene polititjenestemands adfærd var særdeles kritisabel, og at den anden polititjenestemands adfærd var kritisabel«.

De to betjente på Nørrebro har draget tvivl om deres egen professionalisme og dømmekraft i tilspidsede situationer. Men med sin negligering kommer Politiforbundets formand til at drage tvivl om politikorpsets vilje til at erkende egne fejl. Ingen kan forvente et fejlfri politi, men alle bør forlange et politi med et minimum af sans for selvkritik.

I den konkrete sag er gårsdagens afgørelse fra Den Uafhængige Politiklagemyndighed betryggende for retssikkerheden. Men Politiforbundets håndtering af sagen står urovækkende tilbage.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Har Lederen selv set videoklippet? Lederen går jo i selvsving med fråde om munden!

Politiet har ellers rigeligt med lortesager som skal krititeres voldsomt, - og som ikke bliver det nok.

I denne ubetydelige bagatel "sag" glemmer man tilsyneladende helt, at politiet gerne må bruge magt og i dette tilfælde er et skulderskub - der desværre utilsigtet får stolen til langsomt at vippe - vist i den allemindste kategori af magtanvendelse der overhovedet findes, men okay stolen vipper, scenen filmes og balladen er løs.

Næste gang ved betjenten naturligvis, at han blot skal arrestere provokatøren for at forstyrre den offentlige ro og orden, lægge ham i stramme håndjern på den kolde asfalt for modsætte sig anholdelse, måske uddelt et knippelslag eller avancerede distrete smertetryk undervejs, fulgt af et passende bødeforlæg der kan mærkes, nogle dage efter.

Det sker hele tiden og betjentene får stor ros for at passe deres arbejde.

Keine Hexerei, nur Behändigkeit! (Ingen hekseri, kun behændighed. )

Har journalister glemt eller ligefrem opgivet at gå efter selve magtens elite , når et par ordinære betjentes dagligdags arbejde ligefrem udløser en nærmest frådende leder.

Min retfærdighedsans tilfredsstilles kun af, at se de korrupte konger og hans utallige lejesvende på skafottet - (Eks den italienske mafias styring af Metrobyggeret )

Det er ikke at se en af de talrige bønder, der i dårligt betalte lortejobs som buschauffør, socialrådgiver eller betjent, der alle efter bedste evne kæmper med at klare en ofte umulig opgave i sammenstødet med samfundets bund af sindsyge og utilpassede borgere, der er liberaliseringen og effektivitetens ånd er blevet overladt til sig selv.

http://www.information.dk/290768 fra 2012 er f. eks en rigtig god artikel omkring polities obstruktion af aktindsigter, magtmisbrug mm, og er et eksemplel på jounalistik der regelmæssigt kunne og burde fylde et par helsider i Information - særligt de manglende, forsinkede og intetsigende svar det være sig fra alle myndigheder, burde der være nogen som stillede magten til ansvar for. Det er ikke blot et hændeligt uheld i en stresset hverdag, men en tilbagelænet og yderst bevidst strategi, særdeles velegnet til at positionere magten. Og medierne hjælper godt til, for i morgen er der jo endnu en bonde som skal ofres..

Torben Lindegaard

@Erik Jensen

Jeg kan sagtens være enig i din perspektivering; men.....betjenten skal altså ikke bare gå væk fra en lam mand, der er væltet ud af kørestolen.

Enig, hvis han havde været alene... Men den handicappet provokatør var omgivet af venner, og derfor ikke overladt til sig selv i situationen.