Leder

Fjendebilleder

23. marts 2015

»Vi risikerer at komme til at se på hinanden som fjender.« Ruslands ambassadør til Danmark var i weekenden ude med et dobbeltbudskab til den danske befolkning. I et debatindlæg og et interview i Jyllands-Posten opfordrede han på den ene side danskerne til at modsætte sig det tiltagende »hysteri«, der er i færd med at bygge fjendtlighed op mellem Vesten og Rusland. På den anden side bidragede han til samme ved at advare om, at danske krigsskibe, der deltager i NATO’s missilforsvar, bliver legitime mål for russiske atommissiler.

Mindre skulle nok kunne gøre det, hvis man virkeligt ville til at sænke skibe, så ambassadørens ærinde er tydeligvis af polemisk karakter.

Fuldt forståeligt blev Rusland oprørt, da USA i 2002 ensidigt opsagde ABM-traktaten, der netop forbød opstilling af forsvarsanlæg mod langtrækkende missiler. Den 30 år gamle aftale var led i en gensidig atomar nedrustning, og russerne har i årevis advaret om, at de amerikanske missilforsvarsplaner omvendt ville føre til oprustning.

Men på sin side har Rusland netop trukket sig endegyldigt ud af CFE-aftalen, der handlede om nedrustning af kampvogne og andre konventionelle våben efter den kolde krig.

Forskellen på de to brudte nedrustningsaftaler er, at Rusland trak sig fra den ene, fordi de netop ser Vesten som en trussel, man må ruste sig mod.

Mens USA trak sig fra den anden, fordi de netop ikke så Rusland som en trussel, der længere var grund til at tage alvorligt.

Nu gælder det så om at bygge tilliden op på ny, som den russiske ambassadør også fremhæver. Problemet er bare, at det er svært at tro på, at han virkeligt vil tale danskerne fra at se på Rusland som en fjende, når han i samme åndedrag truer os med atomangreb. Det virker snarere som om, budskabet var det modsatte.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

Missilskjoldet er ikke rettet mod de russiske raketter.
Selv et fuldt installeret og operationelt raketskjold ville ikke kunne stille noget som helst op mod et massivt russisk raketangreb.

Raketskjoldet er til værn mod enkelte raketter affyret af f. ex. en oprørsgruppe, der får rådighed over et sådant våbensystem.