Leder

Lægeviden 2.0

Debat
31. marts 2015

Vacciner er et kæmpe fremskridt for folkesundheden. Vi skal ikke langt tilbage, før voksne og børn døde som fluer af sygdomme, vi i dag kun læser om i bøger. Og det er, som om mange glemmer sygdommenes hærgen, fordi de store vaccinationsprogrammer succesfyldt har udryddet dem.

Tilbage står de uhyggelige historier om formodede bivirkninger og vaccinationsskader, der udløser erstatninger. Ingen tvivl om at fordelene ved vaccinationer for det meste langt overstiger ulemperne. Men det betyder jo ikke, at ulemperne ikke er der, eller at det ikke er nødvendigt at forholde sig til dem.

Men skal samfundet, borgerne og sundhedsmyndighederne forholde sig åbent og redeligt til eventuelle bivirkninger af vacciner, kræver det, at lægerne og lægevidenskaben er ambassadører for befolkningen og de patienter, der mistænker bivirkninger.

Det virker desværre ikke til at være tilfældet med de 85 piger og unge kvinder, der efter, at de er blevet vaccineret med HPV-vaccinen mod livmoderhalskræft, har fået en række alvorlige lidelser, som ingen har kunnet finde ud af, hvad skyldes – men som de unge kvinder selv mener skyldes vaccinen. Flere af kvinderne er blevet sendt rundt i systemet i årevis, trods formanden for regionernes sundhedsudvalgs forsikringer om en samlet indsats målrettet gruppen.

At ingen læger trods talrige undersøgelser har kunnet finde ud af, hvad de unge kvinder fejler, er en del af forklaringen på, at de føler sig svigtet af et sundhedssystem, de ikke mener har taget dem alvorligt.

Med til forklaringen hører også, at læger og sundhedsmyndigheder nærer en fagligt funderet modvilje eller berøringsangst over for at gå åbent og undersøgende til værks, når det gælder indrapporterede bivirkninger. Og det er er jo netop helt afgørende, at læger stiller de spørgsmål, som burde være lægevidenskabens kerne: Hvorfor er disse kvinder blevet syge og kan det have en sammenhæng med vaccinen?

Det gjorde to læger fra Synkopecentret på Frederiksberg Hospital så endelig, da de torsdag trådte frem i en TV 2-dokumentar om de vaccinerede piger.

Der har været store overvejelser forbundet med at gå til offentligheden, forklarede en af lægerne. Disse overvejelser siger noget om en usund kultur, hvor læger risikerer at blive hængt ud som kværulanter, hvis de stikker ud fra mainstream: Disse vacciner er sikre og godkendt af alverdens sundhedsmyndigheder. Samtidig risikerer lægerne at skabe utryghed i befolkningen om sikkerheden, hvilket kan sænke dækningsgraden af vaccinationsprogrammet.

Men i virkeligheden gør de vaccinationsprogrammet en tjeneste. Befolkningen tror nemlig ikke længere på sort/hvide lægevidenskabelige fremstillinger af forhold, der vedrører deres egen eller deres børns sundhed. Derfor nytter det ikke noget at feje formodede bivirkninger ind under gulvtæppet. Det har den modsatte effekt. Befolkningen finder det utroværdigt, og det bekræfter måske oven i købet de værdier, visse grupper kan have i forhold til at gå imod traditionelle autoriteter som lægerne. At disse autoriteter – Sundhedsstyrelsen – har så travlt med at have retten på sin side, at man undlader – ved en fejl forklarer den ansvarlige – at udlevere centrale dokumenter med advarsler om de 85 unge kvinder med formodede bivirkninger af HPV-vaccinen, bekræfter blot forestillingen om et autoritært og lukket system.

Det er en kultur som denne, der giver næring til den årelange polariserede debat mellem vaccinekritikere i befolkningen og dens forkæmpere blandt det hvidkitlede sundhedspersonale. Et plaster på såret er, at regionerne nu sørger for, at de syge kvinder får en bedre behandling. Men der er endnu en lære at drage:

Folkesundheden er blevet et bærende paradigme i nutidens sundhedspolitik. Her arbejder man med sandsynligheder for at holde befolkningen sunde, ikke eksakt lægefaglig ’enten er du syg, eller også er du ikke’. De to systemer støder sammen, når det handler om vacciner. Derfor er vi med specialist i sundhedspsykologi Peter la Cours ord nødt til at modernisere den autoritært funderede lægevidenskab ’vi alene vide’ til en mere åben og moderne 2.0 version. Er den danske lægevidenskab og lægerne klar til det?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Per Ulrik Hansen

Ja, det er nok korrekt, at der er bivirkninger ved vaccination. Vi udryddede mæslinger indtil nogen frelste mente at de ikke ville vaccinere deres børn, fordi de andre skulle tage risikoen. Nu rammes deres børn af s
ygdommen fordi der ikke er nok af de andre.

Det, der gør, at befolkningen nærer mistillid til 'alverdens sundhedsmyndigheder' OG deres journalister, Mette-Line Thorup, er i uvidende i bedst fald, forløjet i værste vrøvl som det her:

Vacciner er et kæmpe fremskridt for folkesundheden. Vi skal ikke langt tilbage, før voksne og børn døde som fluer af sygdomme, vi i dag kun læser om i bøger. Og det er, som om mange glemmer sygdommenes hærgen, fordi de store vaccinationsprogrammer succesfyldt har udryddet dem.

Enhver der gider at lave fem minutters research kan overbevise sig om, at det ikke passer. Almindelig folkesundhed har udryddet eller kraftigt formindsket disse sygdomme. Ikke vacciner.

Du tager også grueligt fejl, hvad angår HPV-vaccinen er det alt for sent for damage control. Sats heller på et nyt fupnummer.

Jens Thaarup Nyberg, lars abildgaard, Michal Bagger, Peter Jensen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Lasse Schmidt

@Claus Jensen:

Ja, folkesundhed kan formindske sygdomme, ingen tvivl. Men vacciner udrydder dem. De blogs, der skriver andet, lyver.

David Zennaro

Lægerne har som (mange andre) faggrupper stået sammen og haft en udtalt tillid til hinanden, selv når de måske ikke har været enige i en bestemt behandling. Der har været lidt af "hvad fatter gør...".
Dette passer ikke på en ny virkelighed med bedre uddannelse af hele befolkningen, internet, og generelt autoriteternes fald. Det bliver derfor spændende at se, om politikerne tør gøre op med det og fx. indsætter en ny direktør for Sundhedsstyrelsen, som ikke er læge.
I LGBT Danmark har vi længe oplevet, at behandlingen af transkønnede lider under disse forhold: der sidder en magtfuld Sundhedsstyrelse, som ingen kontakt har til transkønnede og overlader behandlingsmonopolet til Sexologisk klinik på Riget. Dvs. man udleverer folk med ondt i kønnet til behandlere, som kun tænker på sex - det siger sig selv, at det skal gå galt.
Vi har da også set et selvmord sidste år fra en ung kvinde, som (lige som mange andre) blev nægtet behandling. Og nu ser vi, at folk i stedet skaffer sig hormoner og kirurgi i udlandet, hvis de da ikke flytter til udlandet for at få adgang til disse ting.

Lasse Schmidt:

Der er religionsfrihed her i landet, så du er velkommen til dine trossætninger. En anstændig journalist derimod burde sætte sig ordentligt ind i begge siders argumenter, hvis hun vælger at skrive debatoplæg om det, i stedet for blot at lire trossætninger af.

Det er sandt, der skal meget og utaknemligt opklaringsarbejde til, detcer være åbenlyst for enhver, der nu har set, hvordan bl. a. Sundhedsstyrelsen manipulerer og skjuler information, og den grad af censur og selvcensur om emnet, der foregår blandt læger.

Årtier med manipulationer af information og statistikker har mudret vandene så meget, at det er næsten umuligt at trænge igennem, men man må i det mindste erkende efter de seneste afsløringer, at det er, hvad der er sket, og ikke kun i den konkrete sag.

Sundhedsstyrelsen nægter at anerkende bivirkninger som vaccineskabte, de 'glemmer' at udlever vigtige dokumenter, lægefagligt personale udøver en omfattende (selv)censur, medicinalfirmaerne undersøger sig selv, osv. Det er højden af naivitet at tro, det samme ikke gjorde sig gældende, da myten om vacciners udryddelse af de sygdomme , vi 'døde som fluer af', blev skabt af de samme instanser, vi nu ser er bundkorrupte.

Morten Lind, lars abildgaard, Anne Eriksen, Jens Thaarup Nyberg, Michal Bagger, Peter Jensen og Hanne Koplev anbefalede denne kommentar

detcer > det burde

Peter Günther

Lægeviden 2.0 kan kun fungere sammen med "Tag ansvar for dig selv" 2.0

Mads Wedel-Ibsen

Det skærer i mine øjne når jeg i artiklens første sentenser læser følgende postulat:

"Vacciner er et kæmpe fremskridt for folkesundheden. Vi skal ikke langt tilbage, før voksne og børn døde som fluer af sygdomme, vi i dag kun læser om i bøger. Og det er, som om mange glemmer sygdommenes hærgen, fordi de store vaccinationsprogrammer succesfyldt har udryddet dem."

Påstandene her står uimodsagt som om det var common knowledge. Men hvor er dokumentationen blevet af ?
Her er alle graferne samlet - ingen vaccine kan tages til indtægt for faldet i dødsfald eller smittede. Desværre er der intet statistisk belæg for at påstå det modsatte.
Så artiklen herover tager desværre, som enhver anden pressefortælling, afsæt i en myte om vacciners effektivitet, der ikke nogensinde er blevet bevist og bekræftet - desværre.
For det ville vel nok være herligt om man sådan bare kunne udrydde sygdomme.

Anne Eriksen, Michal Bagger og Hanne Koplev anbefalede denne kommentar
Mads Wedel-Ibsen

Glemte lige at indsætte link til statistikkerne: https://childhealthsafety.wordpress.com/graphs/

Jens Thaarup Nyberg, Anne Eriksen, Michal Bagger, Hanne Koplev og Claus Jensen anbefalede denne kommentar

Det antages i Danmark, at mellem 5-10 % af vaccine-bivirkninger indberettes, og der kan sågar læses, at der er antagelse i udlandet på helt ned til 1 %.
Summa Summarum må man kunne konkludere, at vi, på grund af de sparsomme indberetninger af bivirkninger, faktisk ikke ved, om fordelene ved vaccination overstiger ulemperne.
Der er, så vidt jeg er orienteret, heller ingen reel forskning, hvor en vaccineret gruppe er undersøgt med en kontrolgruppe af u-vaccinerede.
Befolkningen, politikerne og lægerne får stort set kun information i form af propaganda fra vaccineindustrien.
Som et eks. skal nævnes en undersøgelse af gravide kvinder, som vaccineres med en kviksølv-konserveret influenza-vaccine. Vaccinen udråbes, som uskadelig for fostrene, efter en undersøgelse for (kun) dødsfødsler og aborter,.......... men hvad med en mulig hjerneskadelig effekt af fostrene?
Kviksølv er en nervegift, som er kendt for at kumme medføre skade af hjernen hos fostre, jævnfør adskillige artikler med Prof. Philippe Grandjean.

Citat fra artiklen: ”Et plaster på såret er, at regionerne nu sørger for, at de syge kvinder får en bedre behandling. Men der er endnu en lære at drage:”……………….”Folkesundheden er blevet et bærende paradigme i nutidens sundhedspolitik. Her arbejder man med sandsynligheder for at holde befolkningen sunde, ikke eksakt lægefaglig ’enten er du syg, eller også er du ikke’. De to systemer støder sammen, når det handler om vacciner. Derfor er vi med specialist i sundhedspsykologi Peter la Cours ord nødt til at modernisere den autoritært funderede lægevidenskab ’vi alene vide’ til en mere åben og moderne 2.0 version. ”

Hvis behandlingen af de Gardasil-ramte piger er det samme som at konvertere deres fysiske symptomer til psyko-somatiske symptomer / funktionelle lidelser indenfor det system, som Peter la Cour står for, vil jeg mene, at disse piger rammes endnu hårdere.

Gardasil indeholder f.eks. det nervegiftige aluminium, men i det offentlige danske sundhedsvæsen behersker man ikke viden om hverken test for eller behandling af skader af aluminium. En sådan viden findes på visse lægeklinikker i udlandet, hvorfor Gardasil-ramte piger af videns-opsøgende og velhavende forældre har tilgang til både udredning af behandling af vaccineskader.

Links:
http://peterlacour.dk/cv/
http://funktionellelidelser.dk/

Morten Lind, Peter Jensen, Anne Eriksen, Jens Thaarup Nyberg og Michal Bagger anbefalede denne kommentar

Når psykolog Peter la Cour, som er leder af Videnscenter for funktionelle lidelser, inddrages i denne artikel, må man formode, at det fra visse sider mistænkes, at de Gardasil-ramte piger lider af ”en funktionel lidelse”.
For dem, som ikke ved det, kan det oplyses, at en funktionel lidelse er det, som man, i gamle dage, ville have kaldt hypokondri.
Jeg er sikker på, at vaccineproducenten af Gardasil vil nyde, hvis det fra offentlig side hedder sig, at de Gardasil-ramte piger er "hypokondere" eller ramt af medie-hysteri. En betegnelse, som nogle arbejdsmedicinere anvendte overfor de tandklinikassistenter og tandlæger, som mente sig forgiftede af kviksølv gennem deres arbejde. Udtalelsen fremkom under Nordisk konference den 14.-15. april 2009 i København: ”Klinikassistenters og tandlægers mulige sundhedsskader som følge af lavdosis udsættelse for metallisk kviksølv”.
Bemærket udtalelsen: ”lavdosis udsættelse for metallisk kviksølv”. Nogle af tandklinikassistenternes udsættelse for kviksølv-dampe kunne ikke måles,………….af den grund, at der ikke findes måleinstrumenter, som kan måle så høje koncentrationer af kviksølv!
I øvrigt forgik undersøgelsen af tandklinikassistenterne og tandlægerne med metoder, hvor der blev undersøgt for kviksølv dér, hvor det ikke findes!

Jeg kunne frygte, at de Gardasil-ramte piger udsættes for samme ”behandling” i form af ikke-relevante og overfladiske undersøgelser af ikke-kompetente læger i det offentlige danske sundhedsvæsen, idet det af politiske årsager ikke må hedde sig, at disse piger er blevet skadede af Gardasil-vaccinen
Nogle Gardasil-ramte piger har søgt kompetent undersøgelse og lægelige behandling i udlandet og har opnået at få afhjulpet nogle af symptomerne.
Det offentlige danske sundhedsvæsen synes at være både uvidende og uinteresserede i de laboratorieundersøgelser og behandlingsresultater, som er opnået i udlandet!

Stod TrygFonden ikke fadder til de funktionelle lidelser, som er en kattelem for forsikringsselskaber og andre finansieringsansvarlige (som f.eks. staten), når i øvrigt veldefinerede sygdomme rammer folk?

Anne Eriksen, Morten Lind og Claus Jensen anbefalede denne kommentar