Leder

Liv i udkant

Debat
31. marts 2015

Opmuntrende er det budskab, som kulturminister Marianne Jelved (R) i gårsdagens Information sender om kulturel blomstring over alle dele af Danmark. Ministeren afviser, at der er et særligt ’Udkantsdanmark’, der befinder sig i kulturel krise. Jelved siger: »Der sker meget, meget mere rundt omkring i landet, end man forestiller sig, når man sidder i København og tror, at det er hele verden.«

Marianne Jelved fremhæver, at størstedelen af det, hun som kulturminister deltager i, foregår uden for hovedstaden: »Der er en kulturel og kunstnerisk aktivitet over hele landet.«

Men danmarkskortet er under forandring, medgiver Jelved: »Det er rigtigt, at der sker en urbanisering – og en centralisering. Det er en virkning af kommunalreformen, af retsreformen, af alle de andre reformer fra 00’erne.«

Det er reformer, der blev drevet igennem af Venstre og VKO-flertallet. Lige som det er Venstre-ideologi, der har ført til koncentrationen af landbrugsdrift på meget få, gigantiske industrialiserede brug. Det har givet massiv affolkning og massive miljøproblemer.

Derfor er der megen ironi i, at Venstre nu søger at puste sig op på klager over manglende liv i udkantsområder. Det er frugt af Venstres egen politik, og får Venstre igen regeringsmagten, kan landet vente sig endnu mere centralisering og stordrift. Se blot Venstres higen efter endnu større giga-indkøbscentre.

Opportunistisk søger Venstre også at gøre klager over manglende aktivitet i udkanten til angreb på planloven og naturbeskyttelsesloven. Det er love, som Venstre altid har haft modvilje mod, fordi de dæmper muligheden for spekulationsgevinst til ejendomsbesiddere i det åbne land – en af de kernevælgergrupper, som Venstre nærer den største omsorg for.

Sagen er imidlertid den, at planloven netop er til for at sikre, at der økonomiseres med begrænsede ressourcer, sådan så investeringer ikke foregår spredt og tilfældigt. Og naturbeskyttelsesloven værner om den natur, som beboere i Udkantsdanmark fremhæver som den vigtigste årsag til, at de vælger at bo netop dér.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lige som det er Venstre-ideologi, der har ført til koncentrationen af landbrugsdrift på meget få, gigantiske industrialiserede brug.

Ethvert politisk organ, der ignorerer at kapitalismen fører til centralisering af produktionsmidlerne er medskyldige - ikke kun Venstre.

Michael Kongstad Nielsen

Medskyldige i hvad?

Michael Kongstad Nielsen

Det er gak i låget at forestille sig fri bydannelse i udkanten, sådan ville vores forgængere aldrig have tænkt. I udkanten findes alt det, byboerne drømmer om at komme nær, når dagen er forbi.

MKN: Medskyldige i hvad? ..."centralisering af produktionsmidlerne" ...det kapitalistiske systems mest markante systemfejl.

Selv Venstre har i deres partiprogram indtil fornyelig haft en passus om, at en spredning af ejendomsretten er en forudsætning for demokrati.