Leder

At løbe en risiko

Debat
7. marts 2015

På Menchville High School i Virginia må man ikke have tøj på, der kan være distraherende for læringsprocessen. Som eksempel på dette nævnes tanktoppe med spaghettistropper, der er under tre centimer brede, tubetoppe, trøjer hvor man kan se maven, toppe hvor man kan se bh’en samt sko med høj hæl. Der går grænsen for freedom of expression. Hvad kvindekroppen kan betyde er åbenbart ikke op dens ejer, ej heller til hendes juridiske rettigheder, men til, hvad drenge tænker, når de ser en spaghettistrop. Tænkningen gennemsyrer vores tanker om overgreb, og fordrejer virkeligheden om både offer og voldsperson.

Det er for let at affeje ’kroppen som provokation’ som en isoleret sag hos vores notorisk puritanske allierede. Ideen om, at kvindens krop i en totalt aseksuel kontekst vækker noget i mænd, der er fuldstændig ukontrollerbart, er en samfundsstrømning.

I debatten om, hvorvidt danske muslimer ønsker kvindelige imamer dukker samme retorik op. Mohammed El-Sheikh, medicinstuderende ved KU, udtalte: »… man kunne måske blive distraheret, hvis bønnen pludselig blev ledt af en kvinde«. Også her er konklusionen, at mænd er ude af stand til at koncentrere sig, hvis en kvinde leder bønnen. Hendes blotte eksistens afleder opmærksomheden fra, hvad der burde være i fokus.

I forbindelse med seksuelle overgreb på nettet finder man det meget usandsynligt, at mænd vil kunne mønstre evnen til at tage afstand fra at kigge eller dele:

»Det vigtigste er simpelthen at få fortalt, at de (pigerne, red.) ikke skal tage de billeder,« siger politiassistent fra Viborg Erik Hykkelberg. »Lad nu for Guds skyld være.«

Selv om han få dage efter undskyldte sig med, at de ikke havde været hans intention at provokere nogen, og at drengene bar en del af skylden, så kan man ikke slippe, at dette er en person, der til daglig underviser i forebyggelse af kriminalitet blandt børn og unge.

Hvor mange unge piger har allerede fået at vide, at de kunne have været klogere? Og hvor mange drenge har fået at vide, at man ikke ser det som en mulighed at lære drenge at tage afstand fra at besidde og dele disse billeder?

Hos Det Kriminalpræventive Råd skrives der om at undgå voldtægt:

»Det er en god ide at undgå at blive så fuld, at du ikke ved, hvad der foregår omkring dig.« Voldtægt og overgreb er ulovligt. Hvorfor lyder vores advarsler om det som beskyttelse mod naturfænomener eller tigerangreb?

Den kulturelle virkelighed for overgrebsofre er, at det, der er sket for dem, omend ærgerligt, er en uundgåelig del af den mandlige seksualitet. Det vil ske for nogen. Man kan blot sørge for, at det ikke sker for en selv.

Det handler om, hvilket samfund et menneske, der har været involveret i overgreb, møder. Det er alle de ansigtsløse reaktioner, der hvisker, om man overhovedet kunne have forventet andet?

’Boys will be boys,’ siger vi henkastet og reducerer mændene i vores samfund til dyr, og kvinder til ærgerlige, men uundgåelige ofre.

Overgrebet som naturlov gør voldspersonen til en repræsentant for noget, vi ikke kan gøre noget ved, i stedet for det, det er: En person, der ikke har lært at respektere en anden persons ret til egen krop. Lige nu lærer vi drenge, at deres seksualitet er ukontrollerbar, og piger, at mænds dehumanisering af dem, ligger så dybt i deres biologi, at man, som Det Kriminalpræventive Råd siger, »skal overveje, om det er på tide, at du går et andet sted hen«, når nogen er påtrængende.

At bede kvinder om at passe på er at bede dem håbe, at overgrebet bliver gjort på en anden end dem. Der vil altid være en, der er fuldere, senere ude, eller sov i det forkerte værelse efter privatfesten. De mennesker glemmer vi. Deres ret til egen krop bliver ikke forvandlet til et relativt privilegie af, at de stolede på en mand. Det skal man kunne.

Vi forhindrer overgreb ved at tale højt og tydeligt om samtykke, om kropslig autonomi og empati. At reducere seksualforbrydere til ansigtsløse mennesker, vi ikke kan ændre, er at acceptere et samfund med ca. 3.600 voldtægter om året som uforanderligt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Fremragende skrevet med præcise pointer!

Steffen Gliese

Desværre er hverken mennesker eller samfundet perfekt, og derfor er det klogt at tænke sig om - når man nu er i stand til det. At andre er dumme og uansvarlige, pålægger én et selvstændigt ansvar. Man kan jo også bare lære noget selvforsvar, hvis man ikke vil finde sig i at lade sig begrænse.

Lise Lotte Rahbek

Peter Hansen
Kan du selv mærke grunden smuldre under dit argument om, at 'man bare kan lære noget selvforsvar' eller skal jeg hjælpe?