Leder

Tiltrængt modernisering

Debat
6. marts 2015

»Kvinder er lige så vidende som mænd og har i dag magtfulde positioner i erhvervslivet, det politiske, akademiske og kulturelle liv. Lige så naturligt er det, at vi får kvindelige imamer i Danmark«.

Sådan sagde en af initiativtagerne til Femimam, religionssociolog Sherin Khankan, i Information forleden.

Femimam vil lade kvindelige imamer prædike og lede bønnen for både kvinder og mænd, men ifølge islamforskere vil det tage tid for initiativet at blive bredt accepteret af muslimer. For det mere traditionelt indstillede flertal anser Femimam for at bryde med profetens sædvane, som det er idealet at følge.

Femimam vil tilbyde særligt unge danske muslimer en mere moderne nylæsning af koranen. Denne modernisering er lige så tiltrængt, som den er i den katolske kirke. Den kan tilmed bidrage til at nuancere synet på islam, hvad der bestemt kunne være brug for for tiden.

Mødet mellem sædvane og nybrud, dogmatik og moderation, kan være svært at håndtere. Glædeligt er det, hvis islamforsker Thomas Hoffmann har ret i, at Femimam-bevægelsen er en del af en ny trend inden for islam, der har gjort sig gældende inden for de seneste 10 år. Tendensen er tilsyneladende, at marginaliserede grupper som feminister og homoseksuelle kalder på religiøs anerkendelse og i stigende grad kommer til orde inden for de muslimske miljøer og i den offentlige debat.

Den feministiske udfordring af en bogstavelig læsning af islam bør få mest mulig støtte herhjemme. Det er nødvendigt for enhver bevægelse, som beror på forhistoriske tekster at tilpasse sig en moderne verden og det liv, vi lever og ønsker at leve. Sejlivede normer bør til alle tider møde modspil, så der bliver plads til frontkvinder, kærlighed mellem to af samme køn og andre minoriteter, hvis stemme ikke er repræsenteret i fortidens hellige skrifter.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

John Christensen

Ubegribeligt at sekulære kræfter ønsker at blande sig i hvordan de troende skal indrette deres ritualer og traditioner. Det må de selv om, blot det ikke sker på bekostning af de rammer som demokratiet opererer i.

Mindre udsigtsløst vil det være, at arbejde FOR en global humanistisk etik - alle må indordne sig under.

Vi kan leve med en jødisk stat ISRAEL , og en katolsk stat VATIKANET. Hvofor så i grunden bekæmpe ISLAMISK STAT?

Glem kampen om gud, og kæmp for menneskehedens og moder naturs overlevelse. Humanisme er en mulighed, hvis vi ikke ønsker mere krig.

Muslimer, katoliker, jøder og protestanter må SELV forny/modernisere sig.
Ingen af dem har patent på en højere sandhed.

Mig bekendt finder "vores" opfattelse af f.eks ligestilling - IKKE sin oprindelse eller sit udgangspunkt i hellige skrifter.
I min optik er ligestilling et resultat af kvindekampen, og så det forhold - at alt andet er uretfærdigt! Det kan de fleste mænd jo sagtens indse. Heldigvis.

LigestIlling er OK! men..........så er det altså også der grænsen den går!

God dag der ude

God kampdag til kvinderne på søndag

Carsten Hansen

Enhver modernisering af de anakronistiske religioner, vil altid få min beskedne støtte.
Før-middelalderleg tolkning af religioner, uanset hvilken religion, hører sig ganske enkelt ikke til i moderne samfund hvor ligestilling og frihed er det der tilstræbes.

Gå nu bare i gang; Er andre utilfredse så må de holde sig væk.
Dyrk jeres tilgang til troen som I vil. Måske der med tiden vil blive fyldt i jeres bedehuse, og samtidig tynder ud hos fundamentalisterne.

Held og lykke med projektet.

Morten Pedersen

John, tendensen til at sekulære ønsker at påvirke troendes praksis er mest aktuelt, når troende ønsker at påvirke det sekulære samfund. Der springer islam i Europa i synsfeltet

Børnebibel : findes, er ikke 'kristendommen',
- men kan naturligvis gavne samme.
Kvinde-islam : findes, er ikke 'islam'
- men kan naturligvis gavne samme ....
hvis det er det man alligevel vil.

Men hva' mæ profeten, der jo sådan set
ejer definitionen af islam,
og 'ikke til debat'-kulturen.
Så må han jo bøje sig for samtalekøkkenet ...
og så har vi krænkelsen igen ...?
Nå, -- 'det gode vinder' ... piv piv ...
naturligvis ;-)

Touhami Bennour

Ata Turk(Mustafa Kamal) har ændret meget af mange skikke og traditoner samt gjorde Islam light. Så vidt jeg ved I de turkiske moskeer folk beder uden at de bukker som man gør normalt, folk står hele tiden når de beder I Turkiet og dog er det nok for Eu? nej det man vil er at man lukker moskeerdøre med ciment. Altså mere logig please!