Leder

Habilitetsproblem på første klasse

Debat
25. april 2015

En væsentlig del af problemet er, at kun meget få tilsyneladende kan se problemet. Sagen er den, at direktøren for Finanstilsynet, Ulrik Nødgaard, i denne uge foretog et opsigtsvækkende karrierevalg og blev direktør for Finansrådet.

Det lyder som et skift fra det ene kedelige bureaukrati til det andet, men Ulrik Nødgaard går i realiteten fra at føre tilsyn med bankerne til at tale bankernes sag. Han går fra at arbejde på statens – og dermed vores alle – vegne til at arbejde for bankernes interesser. Han går fra at være offentlighedens vagthund til at være bankernes cheflobbyist.Der er intet at sige til, at Finansrådet er svært begejstrede for ansættelsen, men det kan undre, at jobskiftet foreløbig ikke har antændt nogen nævneværdig politisk debat.

For selvfølgelig er den slags jobskift et indlysende etisk og samfundsmæssigt problem. Med sig til bankernes interesseorganisation tager Ulrik Nødgaard fortrolig indsigt i det tilsyn, han nu bl.a. skal sørge for, at bankerne glider så fordelagtigt igennem som muligt.

Det er vel netop denne særlige indsigt, der har fået Finansrådet til at lokke ham med direktørposten. Selv ser han ikke noget problem: »Jeg ser det nok på en lidt anden måde. Vi har herhjemme en tradition for at have en god dialog mellem myndigheder på den ene side og sektoren på den anden side, at prøve at finde løsninger, som alle kan se sig selv i,« sagde han tidligere på ugen til TV 2 Finans.

Selvfølgelig skal man kunne tale ordentligt sammen, men bankerne skal jo helst ikke kunne tale sig ud af de problemer, der, som vi så det i bankkrisen, i sidste instans rammer kunderne. Pointen med et tilsyn er vel netop, at der ikke altid kan opnås konsensus om løsningerne.

Bortset fra et par kritiske kommentarer fra Enhedslisten og Dansk Folkeparti har der været politisk tavshed om sagen. Hvad mener eksempelvis økonomi- og erhvervsminister Henrik Sass Larsen? Vi ved det ikke.

Hvordan kan det egentlig være, at politikerne ikke for længst har indført konkurrenceklausuler, så den slags jobskift først kan ske efter et i ansættelseskontrakten nærmere aftalt antal måneder? Den slags aftaler er velkendte i erhvervslivet. Nogen må forklare, hvorfor det ikke bør gøre sig gældende for en direktør for et statsligt finanstilsyn.

Det er jo trods alt borgerne, der skal beskyttes mod bankerne og ikke bankerne, der skal beskyttes mod borgerne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Skal vi ikke bare blive enige om at kalde kalde det korruption, ikke synonymt med bestikkelse, det er så primitivt og 3. verdens agtig, men i betydningen embedsmisbrug, magtfordrejning, vennetjenester, netværk, gyldnehåndtryk og mental råddenskab, for det er præcis det det er, hverken mere eller mindre.

Den mental råddenskab korruption, er en ødelæggende og ‘livsfarlig’ gift for ethvert retssamfund, både for den som påfører samfundet denne råddenskab og foranlediger den – og for den som aktivt eller passivt, ved at påtage sig den, fremmer råddenskaben i samfundet.

Ufatteligt mange politiske beslutninger og handlinger er idag udsat for denne korruption, som er blevet almindeligt accepteret blandt magtens elite og dens håndlangere, det uanset om det er offentligt eller privat.

Når sådanne handlemåder acepteres – så er dette samfund ikke længere en retssamfund, men et magtsamfund, det vil sige et korrupt samfund, og det er lige præcis det Danmark har udviklet sig til. Danmark stinker af plattenslagernes råddenskab !

Vi kan som borgere kun se magtesløse til hvordan forrådnelse breder sig. Vi har dog et håb tilbage, omend det er beskedent. Vores lille kryds hver 4.år

Stem de korrupte magthaverne ud, dvs fravælg som minimum Venstre, Socialdemokraterne, Radikale og Ikke mindst LA, som dog til deres ros(!) ikke lægger skjul på at deres politik er købt og betalt . SF har heldigvis fået udrenset de største parasitter, - mere eller mindre frivilligt, så de slipper for yderligere tiltale i denne omgang, og boykot de private virksomheder som ikke vil bidrage til driften af vores samfund. Indrømmet, - det er svært, da stort set alle virksomheder fralægger sig ethvert ansvar for samfundsudviklingen.

I sidste ende kan ingen af os se bort fra vores eget medansvar for samfundets deroute, når vi konsekvent vælger magtpolitikerene frem for retspolitikeren, men det er klart det helt rigtige sted at begynde.

Men bare det ikke er det for sent, for efterhånden stinker alt, blot man kradser lidt i overfladen...

Bagmandspolitiet dropper sag mod Danske Bank
26. februar 2015

Danske Bank slipper for at gennemgå en retssag om de anklager om kursmanipulation, der har hængt over banken siden februar 2014, da banken blev sigtet af Bagmandspolitiet. Alle sigtelser er nu frafaldet.

---

Ja, hvad skal man kalde det? Korruption, sammenspisthed, nepotisme, logeDanmark, eller bare fravær af justits vedrørende økonomisk kriminalitet? Bananstat! Bestikkelse?