Leder

Miljøhærværk

Debat
18. april 2015

Advarsler vil runge, når SF denne weekend holder landsmøde. Som det fremgår af dagens Information, vil SF’s formand Pia Olsen Dyhr sende budskabet: Hvis der bliver borgerligt flertal efter det kommende folketingsvalg, »vil det bombe den danske natur- og miljøpolitik 30 år tilbage«.

Inden man giver sig hen i rædsel over disse udsigter, kan det være på sin plads at erindre, om den nuværende regering ikke har viet nævneværdig energi til at genoprette de dele af natur- og miljøbeskyttelsen, som 2001-11 blev ofret til erhvervsinteresser af Foghs og Løkkes Venstre-ledede regeringer. Også mens SF var en del af Thornings regering, var holdningen eftergivenhed.

Thorning-regeringens tilbagetog giver plads til borgerlige modfremstød. Venstre favoriserer utilsløret landbrugets moderne agrokemiske industrielle stordrift. Ubehag ved, at miljøkrav skal forplante sig til landbruget, får Venstre til at afvise dem på andre samfundsområder. Så sent som i torsdags forlod Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti forhandlingerne om fordeling af 3,9 milliarder kr. til landdistrikterne i perioden 2016-2018. Årsag: SR-regeringen vil ikke give landmændene lov til endnu mere gylleforurening.

De samme tre borgerlige partier henviser til, at de viser deres gode naturvilje ved at foreslå, 20 procent af dansk statsskov får lov til at henligge som urørt natur. De taler ikke højt om, at de som modydelse vil give landmænd 25.000 hektar hidtil beskyttede mose- og hedeområder til fri oppløjning og behandling med gylle og gift. Derved bliver nettoresultatet et voldsomt minus for naturen.

Det borgerlige amokløb mod natur og miljø skyldes, at magtbalancen i blå blok er ændret. Venstres natur- og miljøfjendtlighed har i tidligere borgerlige regeringer været mere eller mindre opvejet af radikale og konservative. De radikale er ikke længere borgerligt støtteparti, og de konservative er – på grund af den nye leders, Søren Pape Poulsens, frustrationer som Viborg-borgmester – slået ind på en regelfjendtlig kurs. Dansk Folkeparti vil i sin værdipolitik chikanere natur- og miljøtilhængere. Liberal Alliance vil bare liberalisere.

Hvis Pia Olsen Dyhr i sine angreb på den borgerlige miljøpolitik også vil være selvkritisk – ikke bare på SR’s, men også på SF’s vegne – bringer hun debatten op på et højere plan end propagandaens.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jørgen Muldtofte

Bemærk at blå blok ikke foreslår at "20 procent af dansk statsskov får lov til at henligge som urørt natur" (citat dr), men som "initiativer, som vil føre til en standsning af tab i biodiversitet" (citat fra forslaget til folketingsbeslutning). Der er stor forskel, ambitiøst udmøntet er det århundredets tiltrængte vendepunkt for skovnaturen, uambitiøst en ligegyldighed. Vi har før set fup-udmøntninger, fx. under "naturskovsstrategien" i 90'erne.
Derfor kan man heller ikke udtale sig om hvor vidt "nettoresultatet [vil være] et voldsomt minus for naturen", men at det er pinligt og unødvendigt fløjpolitisk knæfald for landbrugsintereser er uomtvisteligt.
At fifle med §3-naturen vil kræve svækkelse af Naturbeskyttelseslovens §3, en lovændring der næppe er realistisk, og jvf. Altinget i går har blå blok også blødt op på kravet om sammenkædningaf de 2 emner. Hvad der ville gavne både natur og produktion er til gengæld en ændring af §3 så beskyttelsen bliver arealfast fremfor tilstandsafhængig som nu.
De 25000 ha skov bør udmøntes i form af uørrt skov. Urørt skov (altså tømmerproduktions-fri skov, urørtheden omfatter hverken adgangen, eller muligheden for at genoprette vådområder) er værdifuldt af 2 grunde, dels genskabes åben skovnatur, den oprindelige danske natur, og dels er det administrativt svært at fifle med. Det ville nok blive opdaget i DK hvis der blev kørt tømmerstokke bort. Dog er genskabelsen af den åbne natur delvist afhængig af at skovene er befolket af den hjemmehørende fauna såsom krondyr, bæver, bison, los, vildhest og kvæg. De er en ligeså essentiel del af intakt skovnatur som træerne. Derfor er det vigtigt at områderne så vidt som muligt er store og sammenhængende, da de vil kunne hegnes ind (for kvæg og heste) til både dyrenes, naturens og tilstødende markers bedste.
Enhedslisten har nogle dage før blå blok fremsat et andet beslutn-forslag om at udtage Gribskov til urørt skov, et forslag der bør gennemføres, hvis tale om biodiversitet skal være andet end blot tale.