Leder

Lang vej til Paris

Debat
21. maj 2015

Vi er tvunget til at omstille til en økonomi fri af CO2-udledninger. Tyskland og Frankrig støtter omstillingen og vil arbejde for den i alle sammenhænge.«
 Angela Merkel, Tysklands kansler

Udmeldingen tirsdag fra Tysklands kansler, Angela Merkel, og Frankrigs præsident, Francois Hollande, om, at verden i hast skal bevæge sig mod en økonomi fri af CO2-udledninger, og at det af FN’s klimapanel anbefalede togradersmål skal respekteres, er ikke nye toner.

EU har sådan set allerede vedtaget en politisk målsætning om at reducere unionens samlede udledninger med mellem 80-95 pct. i 2050, og samtlige verdens lande har underskrevet aftalen fra klimatopmødet i 2009 i København, hvor det blev besluttet, at togradersmålet er bindende.

I klimasammenhæng er det største problem ikke at sætte ønskelige mål. Problemet er derimod at finde ud af, hvordan målene nås. Og her er Tyskland i sig selv et godt eksempel.

Som i Danmark har også den tyske regering sat som delmål at reducere de tyske CO2-udledninger med 40 pct. allerede i 2020 målt i forhold til 1990-niveau. Foreløbig er det blevet til en reduktion på 27 pct., hvorfor der mangler smertelige 13 pct., som skal findes på blot fem år.

Et af de steder, hvor der nødvendigvis skal sættes ind, er den tyske brunkulsindustri. Brunkul, som er et af de mest skadelige fossile brændsler overhovedet, sikrer i dag mere end 25 pct. af den tyske strømforsyning. Og når kansler Merkel ikke bare stopper vanviddet – eksempelvis ved at beskatte brunkul hårdere end andre fossile brændsler – hænger det sammen med, at den tyske brunkulsindustri hører til blandt verdens største, og at op mod 100.000 tyske arbejdspladser afhænger af brunkul. Selv små justeringer i den industri er indenrigspolitisk farligt gods.

Så selv om det naturligvis er opløftende, når Merkel og Hollande gentager budskabet om, at verden i al hast skal bevæge sig mod en økonomi fri af kul, olie og gas, er der altså fortsat meget lang vej, før det sker. Ikke desto mindre er det vejen, alle lande skal gå – og de skal helst begynde at vise, at de også vil det. Til december skal der indgås en global klimaaftale i Paris, og hvis den skal være tilstrækkelig ambitiøs, kræver det en politisk vilje, der ikke lader sig stoppe af eksempelvis lidt brunkul.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her