Leder

Soldater voldtager da, gør de ikke?

Debat
12. maj 2015

Kan det nogensinde siges at være normalt at voldtage?

Kan det nogensinde siges, at det er normalt, at soldater voldtager? Kan det nogensinde siges, at det i en ekstremt kaotisk situation er normalt, at soldater fra en fredsbevarende styrke forgriber sig gentagne gange på … børn?

Det ekstremt beskæmmende svar synes at være: ja. Eller i al fald ’normalt’ nok til, at der ikke straks gribes ind. Eller at andre hensyn er vigtigere.

I weekendens Information kunne man i Henriette Harris’ referat læse om den tyske forsker Miriam Gebhardts afsløring af, hvor mange kvinder der i tiden umiddelbart efter Anden Verdenskrigs afslutning blev voldtaget af allierede soldater. Hidtil blev koldkrigshistorien skrevet sådan, at det var sovjetsoldater, som voldtog. 190.000 tusind kvinder blev voldtaget af soldater fra både øst og vest. Hvis man sætter tallet lavt. Måske var det 860.000.

Det blev aldrig undersøgt, inden det var for sent. At ’gode’ soldater voldtager passer ikke ind i historien. Rundt om på tyske plejehjem sidder gamle kvinder så traumatiserede, at de end ikke kan lade en plejer røre sig.

Man kunne så tro, at den slags historieskrivning for samfund af oplysningstiden hører fortiden til. Det gør den ikke. FN-soldater står jævnligt anklaget for voldtægt, og den næststørste hær i verden, som FN er, har siden 2006 lovet mere åbenhed i disse sager. Hvilket tilsyneladende fik antallet af overgreb til at falde. Eller var det bare et røgslør?

For gode soldater voldtager ikke? Nej, nope … jo ... nej ... for sex med dem, man beskytter, det er vel bare ... naturligt?

En rapport lækket fra FN og gengivet i The Guardian i slutningen af april fortæller i al fald en anden og nærmest uudholdelig historie, som får spørgsmålene til at vælde frem.

Rapporten omhandler situationen i Bangui i den Centralafrikanske Republik (CAR). Næsten 100.000 mennesker havde i tiden mellem december 2013 og foråret 2014 søgt tilflugt rundt om lufthavnen M’Poko fra den morderiske kamp mellem de kristne aniti-balaka og muslimer. Fredsbevarende styrker blev sat ind fra Frankrig med Operation Sangaris. Samtidig udbad Frankrig sig verdenssamfundets hjælp, men det blev altså franske tropper, som blev sat ind i den kaotiske situation – ikke FN-soldater.

Og så er der seks børn, som bliver: voldtaget. Det er det, man kan læse om i den lækkede FN-rapport, som på hver eneste side – ifølge The Guardian – er stemplet ’fortrolig’. FN sender nemlig en undersøgelseskommission af sted, da rygtet spredes. Så langt så godt. Voldtægt af kvinder taler vi slet ikke om, det er jo helt normalt, som det beskrives i dagbladet Libération, for er det nu egentligt voldtægt? Eller blot en form for prostitution: vareudveksling.

Men disse børn fortæller altså FN’s udsendte om gentagne seksuelle hændelser. Sodomi. Fellation. Voldtægten af børnene – begået af nok 14 soldater – sker således efter samme model, som sædvanen er. Ikke rigtig voldtægt, vel? Men en udveksling af naturalia: mad og andre livsfornødenheder. Sex for liv. Bag et skur eller noget. Et sted i dette kaos udnytter soldater fra befrielsesfronten altså situationen til overgreb. Ikke kun mod kvinder, men mod børn. I en kaotisk by på størrelse med Aalborg, hvor der momentant er næsten 100.000 mennesker, finder der åbenbart daglige møder sted, hvor det er ’naturligt’, at man udveksler sex. Med et niårigt barn.

Hvorfor var det ikke svært at finde disse børn, da FN reagerede på rygterne og satte en undersøgelse i gang, spørger Libération. Fordi alle i lejren vidste det, forklarer anonyme kilder. Business as usual, må man konkludere.

Det, som i tilfælde som disse, er næsten umuligt at gøre, det er, ja, at klage. Manden, der lækkede rapporten til The Guardian, hedder Anders Kompass og er svensk kommissær for FN, og han er nu blevet fyret. Der stod jo ’fortroligt’ på hver eneste side, ikke? Man kan foreløbig kun gisne om, hvad det var, denne erfarne krigsbeskuer med speciale i overgreb lige her ikke mere kunne holde ud.

Men det, man kan konstatere, er, at sagen er blevet trukket i langdrag. Undersøgt af FN, ja, men hvad så? Adskillige kilder beretter, at det nu er for sent at opspore forbryderne.

Efter at sagen er blevet lækket, har Frankrig sendt undersøgelsesdommere af sted. Også i Bangui har man rejst sagen. Det bekvemme er, at forbryderne nok aldrig bliver fundet. For soldater voldtager da, gør de ikke?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Henny Granum

Jo, soldater voldtager! Og hvem betaler prisen? Det gør de voldtagne og de børn, der bliver resultatet af voldtægten.
I BORN OF WAR international network www.bowin.eu arbejder vi for at mildne kårene for de krigsbørn, der fødes i dag. Men myndighederne er svære at råbe op, når det drejer sig om FN-soldater, de enkelte landes egne soldater eller det er NATO soldater, er er sendt ud på mission.
Henny Granum