Leder

Spæd oprustning

Debat
19. maj 2015

Folketinget opruster i kampen mod regeringen. Det kunne Information fortælle i går. Skiftende oppositioner har skumlet over, at siddende regeringer har været særdeles karrige med oplysninger i kontroversielle sager – især hvis oplysningerne kunne bruges som argument imod regeringens politik.

I marts understregede Folketingets Præsidium og Udvalg for Forretningsorden i en beretning, at ministre ikke må tilbageholde væsentlige oplysninger. Det fremgår i forvejen af loven om ministeransvarlighed, men bl.a. journalisten Jesper Tynells bog Mørkelygten har afsløret fortielsesskandaler i et omfang, så Folketingets øverste ledelse har fundet en påmindelse nødvendig.

Påmindelsen følges nu op med en oprustning af Folketingets egen ekspertise. Oprustningen er dog ganske spæd: Kun fem eksperter, der skal hjælpe folketingsmedlemmerne med at gennemskue indviklede sager om jura, EU og økonomi.

Det handler nok så meget om, at Folketinget sender et signal om, at Tinget ikke vil finde sig i at blive vildledt. Som folketingsformand Mogens Lykketoft (S) i går nærmest poetisk forklarede: »Det er jo fortællingen om at sikre sig, at Folketinget passer sit arbejde.«

Lønnen til de fem eksperter – tre en halv millioner kr. – er fundet på Folketingets nuværende budget. Tilsvarende gælder beløbet, som de skal kunne købe ekstern hjælp for: en halv million. Den rækker ikke langt.

Heroverfor står de milliarder, som den siddende regering kan kaste ind i at skaffe sig de oplysninger, den ønsker – og servere dem på en opportun måde. Skal Folketinget kunne matche, vil det koste nye milliarder – og skabe nye bureaukratier. Som det allerede hed i beretningen fra Præsidiet og Udvalget for Forretningsordenen i marts: »En sådan udvikling vil – af både principielle og økonomiske grunde – ikke være ønskelig.«

Sandt nok. Men de fem eksperter og deres yderligere halve million ligner mest symbolpolitik. Med Lykketofts egne ord: »en fortælling« om en god hensigt. Medmindre regeringer fremover udviser langt mere gennemskuelig meddelsomhed, kommer Folketinget til at modsvare med mere end fortællinger.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her