Leder

Oprøret

Debat
23. juni 2015

Danmark oplevede ved folketingsvalget et anderledes politisk oprør. Fra en række europæiske lande kender vi den politiske protest som en vrede skabt af økonomisk og social uretfærdighed.

Det danske oprør bærer et afvæbnende udtryk og er skabt i erkendelse af en økologisk og klimamæssig nødvendighed.

Det er et oprør mod en politisk kultur, der har reduceret politik til taktik, og som rigtig mange vælgere ikke føler sig inkluderet i. Midt i et valg vundet af Dansk Folkeparti står Alternativet således tilbage som en tankevækkende nyskabelse i dansk politik.

Selv om partiet nok ikke kommer til at spille nogen parlamentarisk rolle, så afleverede fem procent af vælgerne et budskab, politikerne bør lytte til.

For Alternativet er netop skabt som en protest mod de partier, der er fanget i 2020-planernes tyranni, og som samtidig ignorerer globalt afgørende dagsordener som klima og bæredygtighed.

Det er de dagsordener, der har givet partiet ni mandater og gjort det større end både de radikale og SF.

Og nej, det er nok ikke realistisk med 30-timers arbejdsuge for alle, men det er vigtigt, at vi får skabt en bedre balance imellem arbejdsliv og familieliv. Og det er vigtigt, at vi får skabt en bedre balance imellem dem, der har et arbejde, og dem der ikke har.

Nej, det er nok ikke realistisk med total økologisk omlægning af dansk landbrug inden 2040, men for vores børn og børnebørn er det afgørende, at vi får skabt et mere bæredygtigt samfund.

Når de etablerede partier kritiserer Alternativet for ikke at anvise finansiering, svarer Uffe Elbæk: Med hvilken klode og med hvilket miljø vil de finansiere det fortsatte forbrug og den fortsatte vækst?

Det er stort, og det er luftigt, men det er vel netop den vision, Alternativets vælgere har stemt på. Og når de etablerede partier griner, skal de huske, at Alternativet delvist er skabt som en protest mod en politisk samtale, de føler sig uden for.

»Jeg har også en indre hippie, som gerne vil gå i spraglet tøj, hygge mig og have kødfrie dage,« har Helle Thorning-Schmidt nedladende udtalt.

Socialdemokraternes formand afslører dermed, at hendes politiske gehør ikke rækker til at opfange det omsiggribende oprør, der netop er en reaktion på det politiske snæversyn, hun selv, Lars Løkke Rasmussen og Kristian Thulesen Dahl er fælles om at repræsentere.

Urovækkende er det således, at det tilsyneladende er nemmere at banke hul i Vatikanets tykke mure, som pave Frans’ nylige opråb om klimaforandringerne viste, end det er at få Folketinget – og danske medier – til for alvor at tage problemet alvorligt. Sammen med de radikale, SF og Enhedslisten er Alternativet stort set ene om at føre en klimapolitik, der reelt vil kunne skabe omstilling. Selv erhvervslivet har på lange stræk vist sig mere progressive end politikerne på Christiansborg, når det handler om klima og bæredygtighed.

Alternativet har tændt et håb og skabt en drøm om et andet Danmark. Men skuffelse og desillusion kan meget vel vise sig at være håbets og drømmenes nabo. Uffe Elbæk kommer formentlig ikke til at kunne omsætte de mange vælgeres forventning om forandring til konkret handling på Christiansborg.

Alternativet kan vise sig at være et nødvendigt oprør, en ventil for frustration, snarere end en leveringsdygtig garant for forandring. Oprøret blev rejst af Alternativet, men bevægelsen står og falder ikke med partiet.

Hvis dette folketingsvalg har gjort noget godt, er det, at Christiansborg i fremtiden forhåbentlig vil tage alvorligt, at rigtig mange vælgere føler sig ekskluderet fra den demokratiske samtale. Og at der såvel nationalt som internationalt er stadig flere, der kerer sig om klodens fremtid på den anden side af de 2020-planer, de færreste vælgere kan gennemskue.

Vælgerne skabte ved folketingsvalget 2015 et sjældent politisk oprør. Nu er det op til den kommende regering og Folketinget at forstå dybden af det.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels-Simon Larsen

Som aktiv i Alternativet kan jeg kun være glad for cj's leder. Den deler sol og vind lige. Partiets styrke ligger ikke i at være realistisk, læs kedelig, men i at sætte mål op. 30 t, jep! Hvordan og for hvem bliver så en længere debat. Kødfrie dage ligeså. Politik bliver klamt kedelig, når debatten går på, hvad børn i børnehaverne må have af pålæg på deres rugbrødsmadder. Valgkampen gik på samme måde. Derfor var Uffe nærmest sat i skammekrogen i paneldebatterne. Det blev fx bemærket af Casper Dahl. Der skal nogle ordentlige boller på den politiske suppe, ellers svigter man demokratiet.
Jeg ville gerne have EL med på den samfundsforandrende vogn og bort fra to bad om ugen. For pokker, kan de ikke selv finde ud af det rundt omkring på hjemmene? Der skal vel ikke udgå en befaling fra Borgen om farven på toiletpapiret.

Michael Bruus

”Uffe Elbæk kommer formentlig ikke til at kunne omsætte de mange vælgeres forventning om forandring til konkret handling på Christiansborg. ”
Ren spekulation, bygget på gammel vanetænkning, samme fejl som Christiansborg og pressen begik under hele valgkampen.

Hvis Alternativet, som jeg forventer at de gør, fortsætter med at komme med nye tanker, nye værdier og nye løsninger på bla. bærdygtighed opnået via Alternativets laboratorer, bliver Alternativets indflydelse skabt af mennesker og formidlet mellem mennesker og det kommer Christiansborg tøvende og modvilligt til at lytte til.

Grundtanken i Alternativet er jo nye veje.

Og hvad EL angår, ser jeg et meget frugtbart samarbejde, jeg ser at Alternativet på rigtig mange måder er den samarbejdspartner EL har manglet i den S lede regering.

Steffen Gliese

Danmark lider formodentlig under den konsekvente bagatellisering af vores magt og betydning, som politikerne år ud og år ind har præpareret os med - lige bortset fra når det gælder områder, de finder opportune.
Pave Frans har et anderledes stort publikum: verdens næsten 1 mia katolikker. Dermed også sagt, at paven for alvor kan rykke folk til at gøre noget her og nu.
Selvom vi lever med et vildt overforbrug vil ingen forandring, den være sig nok så stor, isoleret set kunne måles med hverken 2, 3 eller 7 decimaler på verdens forbrug. Vores indflydelse er af en anden art, den moralske! Ved at gøre de forandringer, der skal til, ved at indrette os med tolerance, demokratisk medleven og ansvarlig omgang med ressourcerne kan vi være det gode eksempel, som vi allerede var i kraft af vores velfærdsstat, hvilket også er en af de ting, der skal genrejses, for det er jo ikke velstand, der giver velfærd, men en hensigtsmæssig fordeling af samfundets overskud af ressourcer.