Leder

Åh nej, lad være!

1. august 2015

Gør det ikke! Den bøn retter i gårsdagens Jyllands-Posten et større antal danske erhvervsledere til Venstre-regeringen. Erhvervslederne frygter virkningerne af den skrækkampagne, som integrationsminister Inger Støjberg (V) har bebudet, at hun via annoncer i udenlandske aviser vil føre – rettet mod flygtninge, der kunne finde på at søge mod Danmark.

Begrundelsen for bønnen om, at kampagnen aflyses, er denne: Annoncerne vil sende det klare signal, at Danmark er et lukket land, og det kan forværre erhvervslivets muligheder for at rekruttere arbejdskraft og kan gøre det sværere at eksportere til visse markeder.

Kommunikationsdirektøren for den globale pumpevirksomhed Grundfos, Kim Nøhr Skibsted, formaner: »Vi kan huske, da vi havde Muhammed-krisen. Den skal vi aldrig nogensinde gentage.«

Gement har sagsforløbet været. Det var gement, da Lars Løkke Rasmussen (V) under valgkampen trak udlændingekortet og beskyldte Helle Thorning-Schmidt (S) for at have givet flygtninge i Danmark »lønforhøjelse«, fordi hendes regering havde ført dem fra den ydmygende starthjælp og til kontanthjælpsniveau. Det var gement, at Løkke piskede stemningen op ved at love at hasteindkalde Folketinget for at bremse flygtningestrømmen. Det er gement, at flygtninge nu sættes tilbage på ydelser, de ikke kan leve et anstændigt liv for. Og nu skal gemenheden blæses ud over den hele verden. Hvor gement kan det blive? Vil verden tænkeligt spørge sig.

Ironisk er det, at Venstre formentlig er fuldt klar over, at annoncerne ingen virkning vil have på flygtninges valg af flugtvej. Annoncerne er ren symbolpolitik – beregnet på hjemmemarkedet. Og navnlig på Dansk Folkeparti, der frydefuldt kan prale med, at den hele verden nu underrettes om Dansk Folkepartis magt over kongeriget. Men der er et andet hjemmemarked, som Venstre vældigt gerne vil behage. Det er det globalt orienterede erhvervsliv, der nu højlydt undsiger Venstre. En del af Venstres hjemmemarked er også frisindede personer, der endnu kunne finde på at stemme Venstre. Hvornår hører vi fra dem? Eller har de bedrøvet sneget sig bort?

Venstres problemer med anstændigheden er et emne, som den store verden snart bliver provokeret til at beskæftige sig med. Det ligner ekshibitionistisk selvudstilling at annoncere sin egen skam.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Ivan Gullev
Ivan Gullev anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu