Leder

Formanden

2. juli 2015

Valget af Pia Kjærsgaard som kommende formand for Folketinget kritiseres for at være politisk uværdigt. Men den egentlige politisering kommer foreløbig alene fra kritikerne selv.

Folketingets formand er netop ikke en politisk, men ren administrativ bestilling. Som formand skal Pia Kjærsgaard ifølge grundloven sikre de bedst tænkelige rammer for Folketingets generelle arbejde, de 400 ansatte samt at møderne i folketingssalen afvikles i ro og orden.

Hvem kan betvivle Pia Kjærsgaards kvalifikationer til det job? Med sine over 30 år som medlem af Folketinget besidder hun uomtvisteligt den fornødne parlamentariske erfaring og indsigt i den demokratiske institution, hun nu bliver øverste administrative chef for.

Denne avis deler hverken Pia Kjærsgaards verdens- eller menneskesyn. Som medstifter og mangeårig formand for Dansk Folkeparti har hun igennem alle årene ført en populistisk politik, der konstant har pustet til fremmedfrygt og næret intolerancen.

Hun har kaldt islam for en politisk bevægelse, der er uforenelig med dansk lovgivning. Hun har sammenlignet muslimernes tørklæder med hagekors. Hun har dyrket en småstatsnationalisme ved altid at foregive, at EU og andre internationale institutioner konstant forsøger at begrænse danske interesser og den nationale selvstændighed.

Læs også: Profeten Pia

Alt det er rigtigt, men helt forkert vil det være at bruge den begrundelse til at afskrive Pia Kjærsgaard som formand for Folketinget. Pia Kjærsgaard skal i sit kommende job først og fremmest bedømmes på sine administrative evner.

Samtidig skal hun selvsagt formå at løfte sig op over partipolitiske interesser og ideologiske anskuelser.

Det er nu op til Pia Kjærsgaard at vise, om hun kan være en samlende og uhildet formand for det danske folkestyre.

Hun skal være hele Folketingets formand. For en kvinde, hvis politiske projekt har handlet om at splitte snarere end at samle, kan det selvsagt vise sig at blive en udfordring.

Men foreløbig er det kritikerne af valget af Pia Kjærsgaard som første kvindelige formand for Folketinget, der har vanskeligst ved at drage den skillelinje.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Flemming Berger
Flemming Berger anbefalede denne artikel

Kommentarer

Niels Ole Finnemann

Hvis Folketingets formand var en administrativ position ville den nævne optage den rolle i den offentlige debat, den altid har gjort. Posten en betydelig representativ status. Det er besynderligt at en avis som information nu tilpasser sig den ubehagelige situation ved at nedskrive positionen. Hvad selve sagsforholdet angår kryber man også udenom, man nævner det populistiske og fremmedfjendtlige, men ikke Pia Kærsgårds ligegyldighed i forhold til retsstatens grundlæggende principper om individuelt ansvar. Det således hendes forslag om at hjemsende familier til straffede indvandrere der i sin tid foranledigede Nyrop Rasmussen til den iøvrigt sært bornerte karakteristik - at DF ikke er stuerent. DF behøver ikke være stuerent, men folketingets formand bør være trofast garant for retsstatens grundprincipper herunder at man ikke straffes for andre menneskers forbrydelser. Hvad vi oplever i disse år er et dramatisk sammenbrud af de borgerlige værdier, nu også på Information.

Karsten Aaen, olivier goulin, Dorthe Jørgensen, Mads Berg, Morten Jespersen, Erik Jensen , Per Klüver, Carsten Wienholtz, Jens Jørn Pedersen, Bodil K Jensen, Bernhard Drag og Elias Storm anbefalede denne kommentar

Pia Kjærsgård burde sende et takkekort til hver eneste muslim i Danmark, for uden dem havde hun stadig vasket lokummer for de gamle i Gentofte.

Carsten Mortensen, Rikke Nielsen, olivier goulin, Mads Berg, Rasmus Kongshøj, Else Damsgaard, Carsten Wienholtz, Anders Kristensen og Thomas Aniss anbefalede denne kommentar

Tino Rozzo
Jeg troede de varme hænder var velanskrevne i Danmark.
Åbenbart ikke hos dig.

Jens Illum, Anne Eriksen, Vibeke Rasmussen og Gert Selmer Jensen anbefalede denne kommentar
Bodil K Jensen

Jeg er chokeret over Informations holdning. At være formand for Folketinget har ekstrem symbolværdi. Hvad skal man som en del af folket gøre, hvis man hader Pia Kjærsgaard? Det er der altså en hel del, der gør. Hvad skal man stille op med den følelse, som ingen nok nogensinde før har haft over for Folketingets formand?

Mads Berg, Per Klüver og Agnes Marie Geleff anbefalede denne kommentar

Lederen afslutter med at omtale hende som "første kvindelige formand for Folketinget". Underforstået, det skal vi da være rigtigt stolte af.

Øh, what? Vi har fået en racist på formandsposten, men fordi det tilfældigvis er en kvinde er der tale om en sejr for kvindesagen? Jeg har svært ved at få armene sådan helt op.

Det minder om hvordan filmen Zero Dark Thirty blev hyldet som feministisk, grundet den stærke, kvindelige hovedperson. Filmens heltinde var for øvrigt torturbøddel.

Thomas Christensen, Peter Nørgaard, Rasmus Kongshøj, Hans Larsen, Rikke Nielsen, Karsten Aaen, Sabine Behrmann, Jørn Petersen, Dorthe Jørgensen, Niels Duus Nielsen, Erik Jensen og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
Kirsten Lindemark

Posten som formand/kvinde for Folketinget er en ærespost og den højeste i landet næstefter dronningen, som det er blevet pointeret i medierne. At man vælger en person, som gennem hele sit virke nidkært har arbejdet for at marginalisere en stor del af den danske befolkning, som har undergravet landets anseeelse international, og som været facilitator for at gøre småborgerlighedens brynje til nationaldragt er blasfemi i forhold til embedet - administrative ledelsesopgaver eller ej. Information- hvor er du henne?

Peter Nørgaard, Thomas Christensen, Hans Larsen, Rikke Nielsen, Karsten Aaen, Mariann Lillemose, Dorthe Jørgensen, Hanne Ribens, John Christensen, Erik Jensen , Jes Elnif, Søren Jessen og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar

Niels Ole Finnemann har ganske ret i sin kritik af Informations leder. Jeg vil så tilføje hendes nylige tilsvining af Tysklands ambassadør. Det kan gå, når man er værdiordfører. Den går ikke når man er Folketingets formand hvor man netop også repræsenterer Folketing og folkestyre.

Kære Christian Jensen.
Tak for din artikel.
Den er bare for snæver.
For eksempel mangler den i sin analyse at indrage funktionen som formand i andre landes parlamenter.
I Sverige spiller formanden for rigsdagen en afgørende rolle i forbindelse med regeringsdannelsen- idet man klogeligt har valgt at afkoblet kongehuset.
Må dette ske i Danmark også - for eksempel i forbindelse med den grundlovsændring der presser sig mere og mere på.
At man desuden kan have synspunkter på fr Pia Kjærsgaards moralske habitus og hvad Dansk Folkeparti står for af råddenskab er naturligvis også relevant i forbindelse med valget i morgen.
Det ville klæde partierne at stille sine medlemmer frit.

Peter Nørgaard, Rikke Nielsen, Dorthe Jørgensen og Mads Berg anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

"Med sine over 30 år som medlem af Folketinget, besidder hun uden tvivl den den parlamentariske erfaring og indsigt i den demokratiske institution, hun nu bliver øverste administrative chef for."

Så pænt kan det siges. Hvorfor så blive ved med at tvære i, at tidligere forkvinde for Dansk Folkeparti Pia Kjærsgaard tilbragte de første 11 år af sin læretid i den demokratiske institution, hun nu bliver øverste administrative chef for, som medlem af skattesvindleren og tugthuskandidaten Mogens Glistrups hedengangne Fremskridtspartiet?

(Thou hast committed fornication but that was in another country and besides the wench is dead)

Rasmus Kongshøj, Rikke Nielsen, Karsten Aaen og Dorthe Jørgensen anbefalede denne kommentar
John Christensen

Pia K. I en så ærefuld stilling - NEJ TAK.

Kan se af øvrige nyheder at Enhedslisten stemmer imod hendes valg til posten. Håber sgu de og andre også gør det.
Hun repræsenterer værdier som jeg ikke kan støtte, og LLR behøver hende måske i virkeligheden mest for at have flertal i at nedlægge Irakkommissionen.
Politik er snavset, når der går "byråd" i den. Opbakningen har en høj pris synes jeg, når eller hvis der ikke findes bedre administratorer og organisatorer end Pia K i det forhåndenværende Folketing, som et flertal kan samles om.

»Hun skal være hele Folketingets formand. For en kvinde, hvis politiske projekt har handlet om at splitte snarere end at samle, kan det selvsagt vise sig at blive en udfordring.
Men foreløbig er det kritikerne af valget af Pia Kjærsgaard som første kvindelige formand for Folketinget, der har vanskeligst ved at drage den skillelinje.«

Lederen har ret i at begge parter vil ‘splitte frem for at samle’. Men sammenligningen afsløres som absurd, hvis vi dykker ned i hvordan de forskellig yderpositioner splitter:

• Pia Kjærsgaard splitter ved at udsætte en befolkningsgruppe for racistisk had.

• Hendes kritikere splitter ved ikke at anse racisme for en stueren holdning.

Skåret ind til benet sætter lederen faktisk lighedstegn mellem racisme og anti-racisme, som om modstand mod racisme og modstand mod bestemte befolkningsgrupper er et fedt.

Fremmedhad er altså ikke noget der skal beskyttes. Vi skal ikke ‘samle’ ved at stå skulder ved skulder med racister.

Martin Karlsson Pedersen, Rasmus Kongshøj, Hans Larsen, Maria Francisca Torrezão, Rikke Nielsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Christian Jensen er en alt for konfliktsky lederskribent ...

Det formandsskab bliver kartoffeltuden ikke stueren af - hvem husker ikke fruens orale lavementer om 'hættemåger' og 'kaninavl' - og nu skal damen så oven i købet prøve at hilse pænt på dem, hvis de da opnår at blive danske statsborgere ... ;-)

Herdis Weins

Det bliver da sværere og sværere i disse år for landets skolelærere at skulle belære ungerne om,a t Folketinget faktisk er noget, man bør have respekt for :-(

Carsten Mortensen, Rasmus Kongshøj, Jens Jørn Pedersen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Anders Hansen

Information skriver:

"Som medstifter og mangeårig formand for Dansk Folkeparti har hun igennem alle årene ført en populistisk politik, der konstant har pustet til fremmedfrygt og næret intolerancen.

Hun har kaldt islam for en politisk bevægelse, der er uforenelig med dansk lovgivning. Hun har sammenlignet muslimernes tørklæder med hagekors. Hun har dyrket en småstatsnationalisme ved altid at foregive, at EU og andre internationale institutioner konstant forsøger at begrænse danske interesser og den nationale selvstændighed."

og så skriver Information til sidst:

"Det er nu op til Pia Kjærsgaard at vise, om hun kan være en samlende og uhildet formand for det danske folkestyre."

Logik burde sættes på skoleskemaet for kommende journalister så hurtigt som muligt. Dybt suk siger jeg bare.

Maria Francisca Torrezão, Kirsten Lindemark, Rikke Nielsen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Vibeke Rasmussen

Hør nu her: Pia Kjærsgaard er blevet udpeget til formand for Folketinget efter alle kunstens, gældende ret, lov og traditionens regler, så det er ærlig talt lidt både barnagtigt og patetisk at EL nu vil have reglerne lavet om, så de kan få lejlighed til at stemme imod, selv om der rent faktisk slet ikke er tale om en afstemning. Den udslagsgivende afstemning blev foretaget af befolkningen 18. juni! Snart skal vi vel også høre Johanne Schmidt-Nielsen forarget råbe, at folkestyret pisser på befolkningen … eller lignende. Og SF tror ikke på Pia Kjærsgaards evner. Hm, der var nu også mange, der fx ikke troede på SFs evner til at sidde i regering, men som alligevel gav dem chancen.

Lad nu Pia Kjærsgaard vise, hvad hun kan/ ikke kan. Hun er 'lovformeligt' udpeget, og som Christian Jensen skriver:

"Det er nu op til Pia Kjærsgaard at vise, om hun kan være en samlende og uhildet formand for det danske folkestyre."

Netop! Personligt har jeg fuld tillid til, at de tre andre kvinder i præsidiet, Helle Thorning-Schmidt, Mette Bock og Stine Brix nok skal sørge for at være yderst opmærksomme og vil holde hende ansvarlig, hvis hun på mindste måde handler uden for de udstukne regler for embedet.

Flemming Berger

Jeg har meget svært ved at komme i tanker om en nuværende folketingspolitiker,jeg finder værdig til formandsposten;når jeg tænker på,hvad der er blevet stemt igennem i sidste periode! er Pia Kjærsgårds mere eller mindre uigennemtænkte meninger og udtalelser for sandkasseleg at regne.
I mine øjne er den eneste person værdig til formandsposten Preben Wilhjelm - og han har desværre trukket sig fra aktiv politik.

olivier goulin

Jeg vil godt støtte dit kandidatur, Pia - men så skal du også genåbne Irakkommisionen.

Er det for øvrigt kun et vikariat for det år, hvor Mogens Lykketoft er i New York - eller er det for en hel periode?

/O

Rasmus Kongshøj

Er folketinget stuerent, når en autoritær nationalchauvinist er bedste bud på en formand?

Peter Jensen

Folketingets formand er ikke bare en administrativ chef, mødeleder og indehaver af en symbolsk/prestigefyldt post. Formanden er også intet mindre end den øverste politiske vogter af det danske demokrati, suppleret af Højesteret, som kan dømme i forfatningsretlige sager, men i modsætning til formanden ikke har noget med det daglige parlamentariske arbejde at gøre. Denne vogterrolle syner normalt ikke af meget, på grund af det danske demokratis grundfæstede arbejdsforhold, men i kritiske og usædvanlige situationer, kan formandens rolle være afgørende. Det er f.eks. formanden som skal gribe ind over for sjusk, rod og manipulation af lovgivningsarbejdet og regeringsdannelser mm., hvad enten det nu skulle komme fra regeringen eller andre medlemmer.

Derfor er der tradition for, at posten som Folketingets formand, besættes af en person, hvor der er lagt vægt på forhold som de følgende: Mangeårig erfaring som folketingsmedlem; nyder bred respekt på tværs af partimæssige skel; og en personlighed der omfatter stabil adfærd, sikker dømmekraft, høj personlig integritet, og en imødekommende indstilling overfor selv de politikere, som man er mest uenige med. Det er jo slet ikke så få krav til, hvad der opfattes som en symbolsk post!

Kjærsgaard har mange af disse egenskaber, men andre kniber det tydeligt med. Hendes parlamentariske erfaring er så solid som man kan forlange, og det gælder vel også egenskaber som stabilitet og integritet – der er jo aldrig nogen som har kunnet presse, lokke eller true hende væk fra hendes grundsynspunkter! Til gengæld er der et åbenlyst problem, når det gælder den brede respekt og imødekommenhed. Det er helt usædvanligt og betænkeligt, at en politiker der splitter så meget, som Kjærsgaard sædvanligvis har gjort, skal være formand.

Jeg tror dog, at megen af denne bekymring er overdreven. Kjærsgaard skal bevise sin værdighed til posten, men jeg formoder, at det netop også er, hvad hun har planer om. Det kan meget vel tænkes, at dette skal være slutpunktet i etableringen af DF som et almindeligt anerkendt parti. Første skridt i denne retning, var overdragelsen af ledelsen til Thulesen Dahl, og dermed et skifte til en mere saglig stil. Og at blive formand for Folketinget, er udtryk for så meget formel anerkendelse, som man overhovedet kan få. Man skal jo huske, at denne post også koster hende noget. Hun bliver nødt til at dæmpe såvel sin retorik, og i et vist omfang sit partimæssige engagement. Og posten giver vist heller ikke mange muligheder for at bekæmpe indvandringen!

Karsten Aaen, Flemming Berger og Vibeke Rasmussen anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Kan man uden at "skamme sig over at være dansker" leve med Lars Løkke Rasmussens come back i statsministeriet, må man også kunne leve med, at et flertal af de ny- og genvalgte folketingsmedlemmer kårer Pia Kjærsgaard som "Danmarks første kvindelige folketingsformand".
jeg har ikke stemt på nogen af dem - hverken fru Kjærsgaard selv eller medlemmer af de partier, der "peger på hende" som formand.

For øvrigt er det rigtigt nok, at Pia Kjærsgaard efter alt at dømme kommer til at krone sin opsigtsvækkende politikerkarriere med posten som folketingets første kvindelige formand. Landsretssagfører Ingeborg Hansen, som Søren Wegner henviser til, var ikke formand for folketinget, men for landstinget.

Landstinget blev afskaffet ved grundlovsrevisionen i 1953, der sikrede at vort p.t. siddende royale overhoved Margrethe II kunne overtage tronen efter sin far, den folkekære Frederik IX.
Af en eller anden grund var flertallet af datidens folkevalgte ikke trygge ved udsigten til, at den noget excentriske arveprins Knud skulle efterfølge sin bror på den danske trone, efter at Chr. X havde forladt residensen på Amalienborg Slot og hans jordiske rester var hensat i Glücksburgernes Kapel i Roskilde Domkirke.

Karsten Aaen, Felix Austin og Vibeke Rasmussen anbefalede denne kommentar
Felix Austin

I de discipliner vore politikere udøver, så som løgn, digt, manipulationer, fordrejninger, vildledninger, stigmatiseringer og vanrøgt af midler, kan nogen så forklare hvorfor Pia Kjærsgård ikke skulle være en værdig formand??