Leder

Grøn markedslogik

Debat
9. juli 2015

Grøn energi er nu så billig, at det mange steder er den energiløsning, der foretrækkes frem for løsninger baseret på kul, olie eller gas. Som det kunne læses i Information onsdag, går det særligt stærkt i udviklingslandene, hvor investeringerne i vedvarende energiløsninger alene sidste år steg med 36 procent. Konkret betyder det, at der blev investeret for 131 mia. dollar i grøn energi i udviklingslandene sidste år – hvilket er knap halvdelen af de samlede grønne energiinvesteringer globalt.

Som vi også skrev onsdag, så elsker markedet grøn energi. Det gør markedet, fordi markedet kun handler om pris pr. enhed – og der vinder de grønne løsninger altså over de sorte. Herhjemme har Energistyrelsen også sagt det: Den billigste energiløsning i Danmark i dag er at opsætte vindmøller på land. Markedet satser derfor på grønt.

Men det skyldes naturligvis ikke, at markedet har fået lov at tænke sig om, og så har valgt rigtigt. Det skyldes historien – det skyldes politisk mod, og det skyldes visionær tænkning og langsigtet planlægning. Alle karakteristika, som markedet ikke i sig selv besidder. Derfor er det helt ufatteligt vigtigt ikke at glemme, hvordan det gik til, at markedet begyndte at foretrække grøn frem for sort energi.

Udviklingen af grøn energi startede imod alle markedsodds og til – for dem, der husker den tid – stor hån og latterliggørelse. Tidligere miljøminister Sven Auken og hans grønne paradigme var i årevis forhadt af markedstænkere og liberale politikere, fordi de netop manipulerede med markedet i form af subsidier og tilskud til udviklingen af de grønne løsninger.

Når markedet i dag elsker grøn energi, er det således fordi, der har eksisteret politikere, der ønskede, at markedet skulle elske grøn energi. Som tidligere EU-klimakommissær Connie Hedegaard har sagt et utal af gange, klarer vi kun klimakrisen, hvis vi tør lave langsigtet politik. Overlader vi udviklingen til markedet alene, er alt tabt. For det eneste, markedet kan, er at fremme den til enhver tid billigste løsning.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Philip B. Johnsen

Connie Hedegaard kunne passende forklare, den store danske politiske løgn, om omstillingen, til fossilfri Danmark i 2050.

Betyder fossilfri Danmark i 2050, at alle importerede varer, vil være fremstillet fossilfrit?

Betyder fossilfri Danmark i 2050, at danske fossilbredstof reserver, skal blive i jorden, at 80% ikke må sælges, er det planen 80% ikke sælges?

Betyder fossilfri Danmark i 2050, at nye reserver, som fracking gas, ikke tages i anvendelse?

Nej det er et fatamorgana!