Leder

Frihedens ensomhed

15. august 2015

I dag kan vi fortælle den lykkelige historie om dengang voksne begyndte at tage børn alvorligt som selvstændige individer. I dag kan vi fortælle den ulykkelige historie om dengang voksne begyndte at tage børn alvorligt som selvstændige individer.

I Litteratur kan du læse, at fra 1967 er barnet i dansk børnelitteratur et kompetent selvstændigt menneske. Ole Lund Kirkegaard, Benny Andersen, Cecil Bødker og Flemming Quist Møllers bøger er et stykke mentalitetshistorie, der afspejler det tiltrængte opgør med autoriteter og konventioner, som var på vej og for alvor udløstes i 1970’erne, hvor det også spredte sig til folkeskolen.

I Moderne Tider forklarer christianitter, at børnene var en del af de voksnes utopi på Christiania i 1970’erne. De skulle også høres og have medbestemmelse og opleve den ubegrænsede frihed. Men for nogle betød friheden også utryghed, angst og svigt, som børnene af Christiania har fortalt om i forskellige medier i ugens løb. Forestillingen om det kompetente barn var belejligt for dem af de voksne, for hvem frigørelsesprojektet endte i fest og druk. Et kompetent selvstændigt individ behøver man vel ikke passe på. De blev overladt til deres egen frihed.

Ethvert oprør er et op-rør. Og fordi kampen er så tiltrængt og påkrævet, kan man glemme, at man også skal kunne leve i resultatet af den. Det er ofte mere interessant at være med i kampen end at leve i det vundne. Kampen kan føles ren og rigtig, mens tiden bagefter er nuanceret og kompliceret. Det betyder ikke, at kampen var forkert. Det betyder, at man skal være opmærksom på, at oprørslysten kan skygge for nuancerne. Man gjorde oprør mod autoriteter, men man kan jo godt være en autoritet uden at være autoritær. Man vandt friheden, men én mands frihed kan være en andens fængsel. Man gav barnet respekt og selvstændighed, men selv et selvstændigt barn kan ikke stå alene. De fleste børn har brug for, at der er en hånd at tage fat i, når de rækker ud efter den.

Når vi i dag gør op med 1970’ernes ubegrænsede frihed i forhold til børn og deres hverdag, så skal vi huske, at have nuancerne for øje og ikke lade opgøret definere den nye virkelighed.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Søren Rehhoff
  • Allan Ⓐ Anarchos
Søren Rehhoff og Allan Ⓐ Anarchos anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu