Leder

Luk Integrationsministeriet

18. august 2015

Normalt siges det, at embedsmænd består, mens ministre forgår. Men i sagen om Danmarks årelange konventionsstridige afvisning af statsborgerskab til herboende statsløse forholder det sig stik omvendt.

To embedsmænd blev således i går hjemsendt fra Integrationsministeriet som en direkte konsekvens af den redegørelse fra Statsløsekommissionen, der efter Informations journalistiske afdækning har brugt fire år på en juridisk undersøgelse af sagen.

Den 3.000 sider lange redegørelse fastslår klart og tydeligt, at ja, Danmark har brudt FN-konventioner, vi selv har tiltrådt. Ja, embedsmænd spillede særligt i perioden fra 2008-2010 en aktiv og yderst kritisabel rolle i de fortløbende konventionsbrud. Men nej, kommissionen kan ikke ud fra sagens skriftlige materiale godtgøre, om daværende integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) var personligt ansvarlig. En stribe embedsmænd har under afhøringer i kommissionen samstemmende forklaret, at ministeren var orienteret om konventionsbruddene, men ingen har kunnet fremlægge fældende beviser.

Derfor må de to embedsmænd – daværende departementschef Claes Nilas og afdelingschef Kim Lunding – nu tage skraldet, mens Birthe Rønn Hornbech slipper for yderligere påtale.

Statsløsesagen viser os først og fremmest, hvor skrøbelig selv den stærkeste retsstat er, hvis embedsmænd tilsidesætter deres forpligtigelse til på vegne af befolkningen at sikre, at der administreres efter gældende lov. Og det er netop, hvad de to hjemsendte embedsmænd har gjort. De har taget reglerne i deres egne hænder og gjort sig til herre over både konventioner og skæbnen for en gruppe særligt unge mennesker, der uvidende om deres rettigheder er blevet nægtet dansk pas.

Embedsmændenes rolle er grum, men den har i årevis været velkendt. Den har været beskrevet her i avisen, og den er dokumenteret ned i mindste detalje i sagsmapperne i Integrationsministeriet. Derfor kan det undre, hvorfor Claes Nilas og Kim Lunding overhovedet blev ansat i det Integrationsministerium, Venstre-regeringen har valgt at genopføre med Inger Støjberg som minister? Svaret må være: De to embedsmænd har nogle kompetencer, der skønnes helt nødvendige. Jo tak, vi kender metoderne og manipulationerne.

Men vil det nogensinde i et retssamfund som det danske kunne ske, at en regerings politiske vilje udmønter sig som pression helt ude i sagsbehandlingen af den enkelte borger? Ja, det er netop en anden vigtig lære fra statsløsesagen. Integrationsministeriet blev oprindeligt grundlagt af Anders Fogh Rasmussen for primært at vise Dansk Folkeparti, at den daværende VK-regering mente den stramme udlændingepolitik alvorligt. Ingen kan i dag tvivle. Eller som en central embedsmænd under kommissionsafhøringerne udtalte om muligheden for at give de statsløse, hvad de havde krav på: »Vi vidste jo, at det var noget, Dansk Folkeparti ville have store problemer med.«

Ministeriet følte sig altså – ifølge nogle af dets egne embedsmænd – under et så stort politisk pres, at de hellere så stort på reglerne end risikerede politisk ballade. Spørgsmålet er nu: Kan det ske igen? Ja!

Udlændingemyndighedernes embedsmænd er i hvert fald ikke kommet under et mindre hårdt pres. Hverken fra regering eller Dansk Folkeparti. Statsminister Lars Løkke Rasmussen har som én af regeringens fire succeskriterier erklæret, at der skal færre asylansøgere til Danmark.

»Det er det, vi helt overordnet skal kunne levere på, hvis vi skal kunne se os selv i spejlet og kalde os selv en succes,« har Lars Løkke Rasmussen udtalt.

Regeringen hæfter for løftet, men de kan ikke selv levere resultatet i en tid, hvor der ikke siden Anden Verdenskrig har været flere flygtninge og fordrevne i verden. Vi har ingen grund til at betvivle danske embedsmænds moral. De er helt sikkert samvittighedsfulde og ordentlige mennesker, men statsløsesagen viser, at politiske pres og løfter kan få fatale konsekvenser for forvaltningen af borgernes helt basale retskrav.

Det er den kultur, der bør gøres op med. Derfor var det rigtigt at lukke Integrationsministeriet. Og derfor giver det bange anelser, når Venstre-regeringen ikke alene genopretter ministeriet, men kører videre med netop de to embedsmænd, der først i går blev bremset af en kommissionsredegørelse. Man mærker hensigten og bliver forstemt.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Henrik Christensen
 • Jette M. Abildgaard
 • Hans Larsen
 • Flemming Berger
 • Gert Romme
 • Palle Pendul
 • Malan Helge
 • Jørgen Steen Andersen
 • Oluf Husted
 • Marianne Rasmussen
 • Steen Sohn
 • Ejvind Larsen
 • Jørgen Wassmann
 • David Zennaro
 • Bente Simonsen
 • Bodil Waldstrøm
Henrik Christensen, Jette M. Abildgaard, Hans Larsen, Flemming Berger, Gert Romme, Palle Pendul, Malan Helge, Jørgen Steen Andersen, Oluf Husted, Marianne Rasmussen, Steen Sohn, Ejvind Larsen, Jørgen Wassmann, David Zennaro, Bente Simonsen og Bodil Waldstrøm anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kirsten Kathrin

Det er mærkværdigt, at når vi har et integrationsministerium, så vælger man altid en integrationsminister der står for alt det negative der er omkring mennesker i nød.

Det ville være passende, om det menneske der sidder som chef her, havde en humanistisk tankegang.

Fra integrationsministeriet har vi aldrig hørt om positive vinkler af de fremmede der er kommet til Danmark. Vi bliver "fodret" med oplysninger om, hvad det koster, hvor svære de er at integrere, og hvor upassende det er at se mennesker fra andre lande med deres kultur, bl.a. tørklæder.

Jeg tror vi burde tænke på, om ikke integration er noget vi danskere kunne trænge til, at se andre mennesker med de forskelligheder vi jo alle har.

Jens Jørn Pedersen, Henrik Christensen, Jette M. Abildgaard, Per Jongberg, Hans Larsen, Peter Nørgaard, Bernd Åke Henriksen, Flemming Berger, Gert Romme, Per Klüver, Hanne Ribens, Peter Hansen, Rikke Nielsen, Else Damsgaard, Jørgen Steen Andersen, Marianne Rasmussen, Leif Høybye, Vibeke Hansen, Ejvind Larsen, Torben Lindegaard, Jørgen Wassmann, David Zennaro, Wilhelm May, Carsten Mortensen, Shafi M. og Bodil Waldstrøm anbefalede denne kommentar
Bente Simonsen

... ja, i betragtning af at de to herrer måske også kommer ud af familier, der engang har flyttet til Danmark. integration kan være en tynd fernis, og loyaliteten kan ligge mange steder uden for loven.
Måske skulle man nedsætte en kommission til at se på nepotistisk indavl i samtlige ministerier.

Jette M. Abildgaard, Troels Brøgger, Einar Carstensen, Flemming Berger, Jørgen Steen Andersen, Jørgen Wassmann og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Sabine Behrmann

Det kan undre, at det ikke nævnes, at Claes Nilas var Erik Ninn-Hansens ministersekretær under tamilsagen.

Kirsten Kathrin, Henrik Christensen, Jette M. Abildgaard, Erik Jensen , Per Jongberg, Einar Carstensen, Britt Jadesø, Gert Romme, Nis Jørgensen, Malan Helge, Helmut R., Per Klüver, Peter Hansen, Else Damsgaard, Jørgen Steen Andersen, Marianne Rasmussen, David Zennaro, Wilhelm May og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar

Sabine Behrmann - det er nævnt i en anden af avisens store artikler om sagen i dag. Man kan jo ikke have alt med i en leder.

Sabine Behrmann

Tak for henvisningen, Steen Sohn. Måske synes jeg bare, at det ikke kan nævnes tit nok.

Jette M. Abildgaard og Sascha Olinsson anbefalede denne kommentar

Hvorfor skal det nu lukkes igen? Administrationen hos Udlændingestyrelsen eller hos Udlændingeservice var da ikke bedre da Udlæningeservice lå under Justitsministeriet.
Snarere tværtimod.

Og som jeg ser det var først da Birte Rønn Hornbech kom til som minister at der begyndte at blive ryddet op, bla. i forhold til den her nu famøse og berygtede statsløsesag.

Grethe Preisler

Alt har en pris, og det var vel en del af den pris, DF skulle have for at stemme for V-regeringens finanslov for 2016 og risikere at miste et par svingdørsvælgere til socialdemokraterne næste gang, danskerne skal til stemmeurnerne.

Det er mit klare indtryk, at Birthe Rønn Hornbech langt hellere udsteder ordrer og hundser rundt med folk, end hun lytter til embedsmænd.
Er det så fjern en tanke, at de har forsøgt at bremse hende, og hun har bedt dem klappe i?

Peter Sterling

"En stribe embedsmænd har under afhøringer i kommissionen samstemmende forklaret, at ministeren var orienteret om konventionsbruddene, men Birthe Rønn Hornbech slipper for yderligere påtale".

Aftalt spil som altid.

"Vi har ingen grund til at betvivle danske embedsmænds moral".

Embedsmænd ved godt hvad de gør, de kender spillet, og hvor lille chancer der er for at blive straffet, når de gang på gang bliver afsløret i at ødelægge andres liv.

'Luk Integrationsministeriet'.

Ja, hvorfor ikke? Hvad laver de i grunden? Nu har vi i over 30 år hørt fra alle sider af det politiske spektrum, at integrationen har slået/slår fejl i dette land.

Gad vide om der egentlig foreligger en helt klar definition på det flygtige begreb 'integration'? Det gør der næppe. Formentlig ej heller i Integrationsministeriet.

Nå ja, så kan man jo altid lave 'redegørelser'. Som een her på 3000 sider!!! Man tror det er løgn. Men det giver da (dyrt) fast arbejde til mange i lang tid. No problem - skatteborgerne betaler.

morten andersen

Svineriet blev begået mod nogle mennesker som måske havde været udsat for moderat fysisk pres af besættelsesmagten Israel. For at komme nærmere sandheden kunne det overvejes at bruge samme metode over embedsmænd og politikere. Måske det kunne få grisebasserne til at øffe.

Jens Jørn Pedersen

Jeg hørte en politiker sige for nogle år siden, at sandheden ikke eksisterer i politik. Det eksisterende er det, der bedst kan betale sig lige nu.

Jeg hørte også en sige, at sandheden er lettest at huske!