Leder

Mennesker med rettigheder

Debat
3. august 2015

Startskuddet til endnu en omgang i prostitutionsdebatten kom denne gang fra et uventet sted. Amnesty International, der bestemt kan irritere verdens despoter og den amerikanske dødsstraflobby, men som ellers plejer at navigere i nogenlunde konsensusfyldt farvand med kampagner mod overtrædelser af menneskerettigheder, stak i denne måned næsen i en af de største hvepsereder, da de luftede deres støtte til afkriminalisering af prostitution.

Anledningen var, at stadig flere lande herunder England, Irland og Frankrig overvejer at kopiere den svenske model, der har kriminaliseret kunden siden 1999, mens Canada og Nordirland allerede har implementeret den såkaldte ’nordiske model’.

På et møde i denne uge skal Amnesty International endelig lægge sig fast på en kurs, men alt tyder på, at organisationen vil advokere mod kriminalisering baseret på; »den erfaring, at kriminalisering af sexarbejde udført af voksne kan føre til stigende menneskerettighedskrænkelser mod sexarbejderne« – herunder større risiko for hiv/aids og fysiske overgreb.

Nyheden fik kendisverdenens feminister som Emily Blunt, Lena Dunham, Anne Hathaway og Meryl Streep op af stolene. Og de blev bakket op af blandt andet den amerikanske ngo Coalition Against Trafficking in Women, hvor direktør Taina Bien-Aimé udtalte til The Independent, at det: »er meget foruroligende, at en menneskerettighedsorganisation vil tage parti med alfonser og sexkøbere.«

Men Amnesty tager ikke alfonsernes parti: De tager kvindernes. Ved at basere overvejelserne på forskning, ikke på moralske mavefornemmelser. Ved at kræve, at politik på området må udformes med sexarbejdernes rettigheder i centrum. Og ved at bringe spørgsmålet – der primært har været behandlet som et værdipolitisk og etisk spørgsmål, som landene derfor selv måtte ligge og rode med baseret på deres individuelle kulturelle og religiøse dagsform – op på et internationalt niveau.

Derved åbner Amnesty op for endelig at se den dybt globaliserede branche som et hele. Og for at sexarbejdere endelig ses som mennesker med rettigheder.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Thomas Faisst

Jeg kan ikke rigtigt vænne mig til begrebet "sex-arbejder" . Jeg synes stadig at "prostitueret" passer bedre til mit billede af en M/K ´er som sælger sex.
For mig, er der stadig en afgrund til forskel på, det de laver, og det arbejde som andre laver.
De psykiske skader de får, som følge af prostitutionen - det er det bedste argument for ikke at kalde det et normalt arbejde.
Det er i grunden ufatteligt, at vi er nået dertil, hvor alt, hvad der kan tjenes penge på, kan kaldes et arbejde.

Kan ingen se det absurde i, at det er forbudt at købe en vare, som det er lovligt at sælge?

Søren Rehhoff

Problemet er at Amnesty International ikke bare vil nøjes med at afkriminalisere salg af sex, det er vel forholdsvis ukontroversielt. De vil åbenbart også afkriminalisere sådan noget som rufferi, det vil jo ret sikkert gøre livet lettere for alfonser og give dem mere magt. Hvordan det skulle forbedre opretholdelsen af menneskerettigheder for prostituerede er lidt svært at se. Som det hedder i en leder fra The Guardian:

"The first is the incoherence of the position paper and the libertarian ideals which inform it. It gives the impression of having emerged from sex-work policy-wonking rather than a careful consideration of the ways in which human rights around the world can best be defended and upheld. The suggestion that the trade be decriminalised but not then regulated is particularly far off-beam. Since when did unregulated markets guarantee human rights?"

http://www.theguardian.com/commentisfree/2015/aug/02/guardian-view-amnes...

ulrik mortensen

Amnesty International har gjort det eneste rigtige - at lytte til forskningen, og hvad de prostituerede selv siger ... læs også:
http://www.refinery29.com/2015/07/91515/amnesty-sex-decriminalization-pr...

Fordommene mod sexarbejdere, stammer fra religiøs moralisme og puritanisme.
Så det bliver nok op ad bakke, at få givet sexarbejdere nogle rettigheder.
Religiøse mennesker, plejer at være totalt argumentationsresistente, når det kommer til deres tro.
Religiøse mennesker, har jo altid set ned på og fordømt ludderne, selvom de har brugt dem flittigt.

Søren Rehhoff

Ifølge den her artikel af Caroline Norma, som er medlem af australsk Amnesty International og som derfor har fulgt den interne debat i AI, har motivationen bag AI's forslag ikke så meget været, at sikre prostitueredes rettigheder, men snarere at sikre retten til at købe sex, fordi man i Amnesty International mener, at sex er en menneskeret. Så CATWs Taina Bien-Aime har nok ret når hun siger, at det er et forslag der mere støtter købere og alfonser end prostituerede:

http://www.abc.net.au/news/2014-05-23/norma-do-men-have-a-right-to-prost...

Nej, Søren Rehhoff, det har du ikke ret i. Jeg har læst det forslag, som AI skal tage stilling til om et par dage. Det støtter absolut ikke hverken kundernes eller rufferes rettigheder.

Forslaget nævner, at sexarbejdere skal have ret til at arbejde i bordeller fordi bordeller er den sikreste arbejdsplads for dem. Altså at de skal have ret til at arbejde sammen og indendøre fordi det er sikrere end at arbejde alene eller på gaden. Men det er ikke det samme som at støtte rufferi.

mvh. Bo Jensen