Leder

Putins energidrøm

17. august 2015

August har ofte bragt katastrofer for Rusland som f.eks. kupforsøget imod Gorbatjov i 1991 og invasionen i Georgien i 2008. Denne august synes Moskva at grave sig endnu længere ned i det blodige kviksand i Østukraine.

Men samtidig opererer Vladimir Putin med en mere langsigtet plan for kontrol med energi, som energieksperten Marin Katusa påviser i en bog, som Information anmeldte lørdag. Der er tale om »putinisering« af olie, gas og uran, ifølge Katusa. Det seneste års totale ændring af energimarkederne kan imidlertid ændre på den plan. Prisdyk viser, at der er meget mere gas og olie derude, end der er kunder til. Men samtidig foreslår Putin flere og flere store energiprojekter med Kina, Tyrkiet, Sydkorea og mange andre. Den gigantiske gasaftale med Kina i maj 2014 så umiddelbart lovende ud, men nu har Kina trådt på den økonomiske bremse. Det har presset Rusland til en lav gaspris, og Beijing har skrinlagt en gasledning nummer to fra Sibirien.

Læs også: Putins vigtigste gasvåben er dramatisk svækket

De nye vilkår har også gjort en ny russisk energiledning gennem Tyrkiet tvivlsom. Det samme gælder et stort projekt for flydende gas med Sydkorea. Og Putins hidtil stærkeste energivåben, Gazprom, er i krise, som beskrevet på side 6 i dagens avis.

Et af de store spørgsmål er: Kan USA udkonkurrere Gazprom på det lukrative europæiske marked? De nye fund i USA kan tyde på det, og USA søger dertil at udnytte de stærke antirussiske følelser, som Ukrainekonflikten har skabt. Men ifølge eksperter har det lange udsigter for USA at udkonkurrere Gazprom i EU, hvis tabte markedsandele i Europa næppe går til USA, hvorfra gassen skal fragtes i flydende form.

Europas gasmarked synes en rum tid endnu at forblive afhængigt af Rusland, og Gazprom har mange potentielle kunder i Asien, Afrika og Latinamerika, som gerne deltager i angreb på USA’s globale hegemoni, som er svækket, og Putins strategi sigter netop på det. Putins energidrømme kolliderer lige nu med virkeligheden på det globale energimarked, men ikke nødvendigvis på lang sigt. På plussiden for Putin er efter alt at dømme også uran, som Moskva nu kontrollerer tæt på 50 procent af verdensproduktionen af. Også prisen på uran er i dag lav, men her kan Rusland bare vente, for verden er kommet sig over chokket fra atomkatastrofen i Japan i 2011 og hundredvis af nye atomkraftværker er under opbygning eller planlagt. Når det gælder energi er Rusland ikke så isoleret endda.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Tjae, - mon Vibeke S.s russiske 'regime-skifte-drøm' er ved at blive til hendes 'Putin-'mareridt'?
c'',)
Med venlig hilsen

Hvis ovenstående skulle ske, kommer hun vel til at dele skæbne med 'det pentagonale Hvide Hus'?

Eller hva'?

I al venlighed

Endnu en artikel i propaganda serien. Gad vide hvor længe min besked får lov at stå denne gang? Propaganda er jo et fy ord, med mindre det er brugt mod Rusland eller Kina, selvfølgelig.

Med hensyn til hvem det er, der "synes ...* at grave sig endnu længere ned i det blodige kviksand i Østukraine" (artikelcitat) og det ikke bare der,
så får man da et helt andet indtryk, end at det er "*Moskva", som Vibeke S.skriver i sin 'Leders' indledning, hvis man lytter til et par interviews med Stephen F. Cohen, 'professor emeritus of Russian studies and politics at New York University and Princeton University', der stiller spørgsmålene:
"Is US Policy Toward Russia and Ukraine Falling Apart?", 5 august
http://www.thenation.com/article/is-us-policy-toward-russia-and-ukraine-...
og
"Is the United States Sliding Into War in Ukraine—as It Did in Vietnam?", 12 august:
http://www.thenation.com/article/is-the-united-states-sliding-into-war-i...

og så supplerer med at læse den USA'nske historiker Eric Zuesse's artikel 'Another Big Lie About Ukraine’s War', 15 august:
http://www.washingtonsblog.com/2015/08/another-big-lie-about-ukraines-wa...

Begge har skrevet mange veldokumenterede artikler om Ukraine-problematikken i et geopolitisk perspektiv på højt niveau.

Med venlig hilsen