Leder

Ubetalelig tillid

Debat
28. august 2015

Vi kender beløbets størrelse, men vi kender ikke forklaringer på, hvordan i al verden svindel for angiveligt 6,2 mia. kr. i årevis kunne undslå sig SKATs kontrol.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) har beklaget og nedsat en hurtigt arbejdende undersøgelse, der skal belyse, hvad der er sket i SKAT eller rettere: Hvad der ikke er sket!

For som Information i går kunne fortælle, så kunne svindelen med en simpel sammenkobling af to dokumenter efter alt at dømme have afsløret svindelen, så SKAT ikke havde været afhængig af tip fra udenlandske myndigheder. I sig selv er det urovækkende for skattekontrollens generelle standard.

Sagen må selvsagt få konsekvenser, men før en nærmere undersøgelse er færdiggjort, sømmer det sig ikke at påbegynde en kalkunjagt mod navngivne personer, som flere eksperter og politikere allerede har igangsat.

Den aktuelle svindelsag rammer en skatteadministration, der de senere år har været ramt af en række skandalesager. Vi husker de lemfældige ejendomsvurderinger, der har hensat danske boligejere i en følelse af at være del af et lotteri snarere end en retfærdig skatteregulering. Vi husker SKATs bøllemetoder mod danskere delvist bosiddende i udlandet. Vi husker de forældede it-systemer, der i årevis har forsinket inddrivelse af skattegæld.

Indholdet af sagerne er forskelligt, men konsekvenserne er de samme: Befolkningen mister tillid til, at SKAT administrerer retfærdigt og efterlever basal retssikkerhed.

Danmark er et enestående land, fordi befolkningen grundlæggende accepterer, at vi i stor udstrækning omfordeler mellem dem, der har meget, og dem, der har meget lidt. Vi er et af de mest omfordelende samfund i verden, men danskernes accept er ikke stærkere end tilliden til myndighedernes administration.

Det er vanskeligt at begribe beløbets størrelse: 6,2 mia. kr.! Men tilliden til skattesystemet har langt større værdi end det pålydende beløb, der er svindlet for. Den aktuelle svindelsag er vigtig på et helt andet niveau, der handler om accepten af velfærdsstatens grundlæggende konstruktion.

Det er derfor helt nødvendigt, når Karsten Lauritzen har sat genrejsning af tillid og retssikkerhed som sin første og største målsætning som skatteminister. Der er nok at tage fat på.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Enig i at befolkningens tillid til Staten står og falder med om myndighederne er troværdige og retfærdige. Men den afgørende tillid svækkes dagligt og myndighederne og dets embedsmænd - samt politikerne - især i toppen - lader hånt om borgernes retssikkerhed og krav på indsigt og åbenhed. Fadæser forsøges skjult og sagen lagt død, uden ordenlige forklaringer eller undersøgelser.
Men det er desværre ikke kun SKAT, der er utroværdige og udøvere af magtbrynde. De fleste aandre sektorer har også deres lig i lasten og lader hånt om befolkningens krav på ordentlighed. Det er trods alt den enkelte borger, der må betale regningerne for embedsværkets og politikernes fadæser. Deværre får det alt for sjældent konsekvenser for de såkaldte ansvarlige. Bliver en topembedsmand en sjælden gang fundet skyldig, sættes han/hun bare til andet arbejde i statsadministrationen. Uden nedgang i lønnen - forstås. Og politikerne fortsætter som det passer dem - og skjuler sig bag mure, der ikke muliggør at se dem efter, jf. den nye forvaltningspraksis.

Kjeld Jensen, Liliane Murray, Anne-Marie Krogsbøll, johnny volke, Felix Austin, Mads Berg, Lise Lotte Rahbek og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

Thjaaa, på trods af omfordeling er der flere danskere, som ejer betydeligt mere end fantasibeløbet 6.200.000.000 kr.. Men de lider vist ingen økonomiske mangler af den grund.

Skaden der er sket gennem sjusket sagsbehandling hos SKAT er så enorm, at en straffesag og fængsling bør komme på tale.

Herman Hansen

Men er det hele nu så tilfældig? Ok, nu konspirere jeg lidt i en tid, hvor alt pludselig kan ske i et Danmark du snart kan genkende. Men en spirende mistillid til SKAT blandt befolkningen vil fordre den neo liberalistiske tankegang Danmark er blevet ramt af de seneste år og som der i visse kredse arbejdes intens og yderst målrettet på skal fortsætte.

...Hollywood stuff, eller?

Tor Thrysøe, johnny volke, Markus Hornum-Stenz og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Ole Rasmussen

Dette er bare endnu et eksempel ud af mange på, hvordan det offentlige forvalter de for mange borgere dyrt betalte skattekroner. Der er hverken styr på indbetalingerne, eller på udbetalingerne, og det gælder ikke kun SKAT, men så sandelig også Regioner og Kommuner. Så hvis der engang var tillid til den danske model, så må det være historie, da flere og flere forsøger (med held) at undergrave den, uden nogen griber ind.

Liliane Murray, johnny volke og John Foley anbefalede denne kommentar

"Men tilliden til skattesystemet har langt større værdi end det pålydende beløb, der er svindlet for. Den aktuelle svindelsag er vigtig på et helt andet niveau, der handler om accepten af velfærdsstatens grundlæggende konstruktion."

Jeg er enig i, at svindelsagen er "vigtig på et helt andet niveau", men jeg mener ikke, at man kan sige, at værdien af dette vigtighed er større end 6,2 milliarder. Det svarer vel til samlet Kontanthjælpsforringelse, dagpengeforringelse, førtidspensionsforringelse, fleksjobsforringelse, pensionsforringelser - og så kan du måske endda gange med to.

Det er et uhyggeligt stort beløb, når man ser hvad vi har til rådighed efter de faste omkostninger er betalt.
Jeg tror nu ikke på, at de forringelser ville være udeblevet, selvom pengene havde været der. Det er et fælles ideologisk projekt, som Venstre og Socialdemokraterne har.

Tor Thrysøe, Liliane Murray, Anne-Marie Krogsbøll, johnny volke, Ebbe Overbye og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Markus Hornum-Stenz

Der er en ligefrem og håndgribelig del i denne skandale, den med de 5 medarbejdere og de mange sager.
Det bør være det primære fokus.

Dernæst er der den mere strukturelle, som er svær at tørre af i nogen konkret, men som den enkelte må vurdere for sig selv.
Er der mon nogen af dem som har kendskab til hvordan sagsbehandlingen af refusionen foregår i praksis, som ikke har kunnet dy sig for at information om dette sive til andre, som har kunnet bruge denne viden til noget?
Der er i hvert fald ingen tvivl om, at jo mere man presser sine medarbejdere, jo mindre glæde og loyalitet føler de for deres arbejde

Tor Thrysøe, Liliane Murray og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Bodil Waldstrøm

Det siger også noget om, hvem systemet har valgt at have ubegrænset tillid til. Vi hører hele tiden om politikernes mistillid til de grupper, der har det sværest. Den ubegrænsede og uudtalte tillid tilkommer finansfolk og spekulanter. Hvor grotesk kan det blive? Er der ikke snart nogle øjne, der skal åbnes?

Tor Thrysøe, Liliane Murray, Dennis Berg, Sascha Olinsson, Anne-Marie Krogsbøll, Carsten Wienholtz, Søren Jensen, John Bødker, johnny volke og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Søren Jensen

Det er noget underligt noget med det tillid der. Vi skal have tillid til SKAT men de har ikke nogen tillid til os. Det er ikke kun den omvendte bevisbyrde, men hele systemet med at man som skatteyder , privat eller erhvervsdrivende, er mistænkeliggjort fra første dag og hvis man får rettens ord for at SKA
T har taget fejl, altså hvis de snyder dig, så får du hverken undskyldning eller kompensation. Hvis de lækker oplysninger til pressen så får det ingen konsekvenser og hvis de lader kassen stå åben så folk bare kan vade ind og taget guldet, så forudsiger jeg, at der heller ikke er nogen der bliver stillet til ansvar.

Tankegangen er at vi er ansvarlige for alt, de er ansvarlige for ingenting. SKAT tror at vi er til for dem og de ignorer det faktum at uden os, ville der ikke være nogen dem.

Det er dem du giver halvdelen af din løn til hver måned.

Nemt at forarges over, men svært at forstå. Er det ikke en følge af overdreven centralisering? Det bliver bureaukratisk, fjernt fra al demokratisk medvirken og kontrol. Mange af reglerne er bestemt "nede i" EU, og dansk presse gør intet for at forklare os det. Lobbyismen har kronede dage, også i DK, intet er længere det, som det giver sig ud for.
Hvis ikke det er til at forstå, hvordan kan det så laves om? Det er fa´me en køn redelighed!