Leder

Spardummeligt

30. september 2015

Anklagen mod den tidligere Thorning-Schmidt-ledede regering var navnlig, at den ikke førte politik ud fra de overbevisninger, man skulle tro, at den havde: Den rakte alt for meget ind over midten. En tilsvarende beskyldning kan man ikke rette mod den smalle Venstre-regering.

Med gårsdagens forslag til finanslov bekræfter V-regeringen, at den kun rækker over midten, når bitter mandatmangel tvinger den. Ellers fører den ærke højrepolitik.

Mønsteret i finanslovforslaget er klart: Der omfordeles til fordel for de besiddende. Det sker tilmed på en måde, hvor nutiden mæsker sig på fremtidens bekostning. Beskæringer på midler til flygtninge og indvandrere hæmmer en vellykket integration. Nedskæringer på klima, bistand og miljø skader langsigtet Danmark.

I spardummeligheden indgår nedprioritering af dansk viden. Forskningen beskæres med 1,4 milliarder kr. i 2016 – oven i de grønthøsternedskæringer på årlige fire procent, som undervisningsinstitutioner bliver pålagt. Perspektivløsheden fremhæves over for Ritzau af rektor Anders Bjarklev fra Danmarks Tekniske Universitet. Bjarklev kalder den bevillingsmæssige afpilning »meget overraskende«:

»Ikke mindst med tanke på regeringsgrundlaget, hvor ambitiøs forskning står centralt. Vi ved, at viden er grundlaget for fremtidens vækst.«

Universitetsformand Bjarklev sammenfatter: »Man risikerer simpelthen at spare fremtiden væk.«

Ikke alene forskningens frontlinje bliver svækket. Grønthøsteren hærger også den folkelige formidling, som højskolerne står for. En tredjedel af dem er i forvejen så pressede, at de står over for afskedigelser, prisforhøjelser eller ligefrem lukning, vurderer formanden for Folkehøjskolernes Forening, Lisbeth Trinskjær.

Hvor er den fremtidstillid, der fik et bredt felt af danske partier til at hylde Danmark som et globalt videnssamfund? Som et åbent land, der viser vej til bæredygtige miljø- og klimaløsninger? Nu er den tillid erstattet af en ’os selv nok’, hvor ’os selv’ er de, der sidder på flæsket. De borgerlige er blevet småborgerligt selvgode. Og Socialdemokraterne mangler modet til at trække så meget den anden vej, at det gør en forskel.

Finansloven er et sindbillede på nationens tilstand. 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jan Weis
  • Erik Nissen
  • Gorm Lerche
  • Jens Jørn Pedersen
  • Ejvind Larsen
Jan Weis, Erik Nissen, Gorm Lerche, Jens Jørn Pedersen og Ejvind Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Langt hen ad vejen har Anders Bjarklev helt ret, for det er da fjollet at spare på uddannelserne, og samtidig give pengene til industrien, for at skabe arbejdspladser, hvilket jo lyder rigtigt.

Der er bare lige den lille hage ved det arrangement, at industrien vil bruge pengene på "dagens produktion af produkter", mens investeringen i morgendagens produkter til fremtiden vil samtidig vil lide ubodelig skade.

CHF's kortsigtede finanspolitik, som alene tjener et ideologisk formål, så tilsidesætter han fremtiden og dermed vores fremtidige arbejdspladser.

Tankeløs ideologi kan ikke bruges, og slet ikke som Venstres chefideolog har udtænkt den engang i tidernes morgen som partisekretær for Venstre, ideologien er nu lige så forkrampet og vanvittig, som den kommunistiske ideologi.

Tag bare dette eksempel; "væk med fattigdomsgrænsen, og der findes ingen fattigdom mere i Danmark"!

Man kunne opfordre til flere tosserier af samme slags:
"Beslut kræft ikke findes", det vil spare en masse penge på sygehusene
"Beslut gigt ikke findes", så er der endnu mere at spare
"Beslut biluheld med og uden døden til følge ikke længere skal registreres", - så behøver vi jo ikke færdselsrådet for der sker ingen bilulykker.
"Ophæv grænseværdierne for rent spildevand", så er der også noget at spare her.
"Ophæv grænseværdierne for luftforureningen"; det er en sikker vinder, spørg bare Lomborg, og bagefter kan vi sikkert eksportere vores "know how" disse områder til kineserne, og tjene tykt på det!

Venstre "leninismen" i CHF's forklædning som chefideolog for Venstre er gået grassat ligesom den kommunistiske ideologi, - der findes ingen fornuft i denne ideologi form, kun tåbeligheder.

Nanna Wulff M., Flemming Berger, Thorbjørn Thiesen, Ivan Nielsen, Carsten Wienholtz, Benjamin Bach, Heidi Larsen, Tino Rozzo, Anne Eriksen, Hans Hansen, Jens Jørn Pedersen, Hennning Troelsen, Bent Sørensen, peter fonnesbech og Mads Berg anbefalede denne kommentar
Jens Jørn Pedersen

Det er nødvendigt for Danmark at fjerne Claus Hjort Frederiksen fra Finansministeriet!
Venstre er godt på vej til at ødelægge Danmark!

Preben Haagensen, Flemming Berger, Thorbjørn Thiesen og Erik Nissen anbefalede denne kommentar

@Espen Bøgh.

"Det er da fjollet at spare på uddannelserne, og samtidig give pengene til industrien, for at skabe arbejdspladser". Og det syntes jeg også både er forkasteligt og umoralsk.

Nu tror jeg slet ikke, at finansminister Claus Hjort tænker sådan, for han er igen en af de mange levebrødspolitikere Danmark har fostret, der aldrig har været ud i det frie og rå erhvervslivet for at kæmpe for sin løn.

Men sagen er jo den, at industrien blot kan hente billig højtuddannet arbejdskraft til Danmark, eller placere forskning og produktion i lavtlønslande.

Og hvis man skal være ond, hvilket jeg tiltror Claus Hjort Frederiksen dette, selv om jeg ikke tror, han kan gennemskue situationen, men det kan altså være langt billigere at importere højtuddannet arbejdskraft end at uddanne den selv. Tænk på, at en 5-årig akademisk uddannelse koster samfundet omkring 1,15 mio. DKK

Og selv om det ikke ser godt ud i et demokrati, hvor "de største skuldre skal bære det tungeste læs", er det jo et fakta, at mange borgere koster samfundet flere penge over deres livsløbsbane, end samfundet opnå at tjene på dem via skatterne. Dette gælder selvklart mest de svagest uddannede, men der er faktisk også penge at spare på at lade fattige lande uddanne højtuddannede, som erhvervene derefter kan "importere".

Steffen Gliese

Sjovt nok, Gert Romme, så er udgiften til en 5-årig videregående uddannelse blot noget, der foregår på papir. I den materielle virkelighed koster den ingenting.