Leder

Udnævn Steiner!

Debat
26. september 2015

Den danske regering forsøger i disse dage at smøre FN-diplomatiet, så Helle Thorning-Schmidt kan lade sig udnævne til FN’s næste flygtningehøjkommissær. Enhver kan se, at den globale flygtningekrise kræver fornyet dynamik i det internationale samarbejde, og netop denne højkommissærpost har en historisk stor betydning og ansvar. Derfor må vi i Danmark hæve os over nationale hensyn og sige helt klart: Ja, Helle Thorning-Schmidt vil uden tvivl kunne klare jobbet, men nej, hun er ikke den bedst egnede kandidat.

Det stod definitivt klart, da kansler Angela Merkel i går præsenterede den anerkendte topdiplomat Achim Steiner som den tyske regerings officielle kandidat til posten.

Achim Steiner har meget af det, Helle Thorning-Schmidt mangler. Med sit speciale i udviklingsøkonomi har han dyb faglig indsigt i forholdene i de lande, der af økonomiske og klimatiske grunde skaber flygtningestrømme. Han har arbejdet på såvel græsrodsniveau som på øverste politiske niveau som chef for FN’s kontor i Nairobi. Desuden kan han drage fordel af at kende FN-systemet indefra via sit arbejde for FN’s miljøprogram.

De bedste argumenter for Helle Thorning-Schmidts kandidatur synes herefter at være, at hun er tidligere statsminister, og at hun er dansker. Det sidste kan siges at være et lige så dårligt argument som det første.

For faktisk har tanken om at udnævne Helle Thorning-Schmidt til FN’s næste flygtningehøjkommissær fra begyndelsen været temmelig aparte. For mindre end et år siden kritiserede FN den danske regering og dermed Helle Thorning-Schmidt for vores flygtningepolitik.

Regionschefen for UNHCR i Nordeuropa fastslog således, at den danske stramning af reglerne, der udelukker familiesammenføring inden for de første 12 måneder, er »på kant med international ret«. Hvis Helle Thorning-Schmidt ender med at få posten, vil hun blive øverste chef for den selvsamme afdeling, der har underkendt hendes egen flygtningepolitik.

FN har i øjeblikket brug for to ting: En flygtningehøjkommissær, der har indsigt i forholdene i den tredje verdens lande. En flygtningehøjkommissær, der oprigtigt vil arbejde for sikre verdens fordrevne så rimelige vilkår som muligt. Derfor: Udnævn Achim Steiner!

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hørt. Helle Thorning har ikke vist, at hun har de nødvendige forudsætninger for så vigtigt et job.

Helle Thorning Scmidt har vist, at hun ikke har de nødvendige forudsætninger for at blive flygtningehøjkommissær.

john andy houbo Pedersen

Man bør vælge den bedste, ikke efter egoistiske national interesser

Vibeke Rasmussen

Det er ikke lykkedes mig at finde en bekræftelse på, at Angela Merkel personligt står bag Achem Steiners kandidatur, men fandt i stedet dette interessante blog-indlæg: Germany Pushes Achim Steiner for UNHCR, UN Won't Confirm, Nor Reviewer Eliasson. Indlægget fortæller blandt andet lidt om, hvor snørklet vejen til udnævnelser inden for FN-systemet er, og hvor mange hensyn man enten tager eller forventes at tage. Et brudstykke:

"Germany has a better record on refugee issues, certainly recently, and the UN system is "down one German" with the replacement of Angela Kane by South Korea's Kim Won-soo. (Then again, German Martin Kobler, who was NOT selected for the OCHA post, is in line to be Libya envoy.) Plus, Ban Ki-moon recently turned over the UN Global Compact to a Dane, Lise Kingo, while the President of the General Assembly is held by Denmark's Mogens Lykketoft (who's twice told Inner City Press he favors or "recommends" his fellow Dane Thorning-Schmidt and emphasizes it was not under her tenure that Denmark published ads in Lebanon to dissuade asylum seekers.)"

En hurtig søgning på de to kandidater hos Der Spiegel og Die Zeit giver ingen omtale af dem i forbindelse med kommissær-posten.

Helle Thornings store interesse er Helle Thorning. Det er hun uden tvivl den bedste til, men det hænger dårligt sammen med jobbet som flygtningehøjkommisær. Eller for den sags skyld en hvilken som helst stilling i FN.

Hans Jørgen Vodsgaard

Igen en svag leder fra christian jensen med tynde argumenter.
Først: Thorning har som fhv statsminister klart mere international vægt og bedre netværk, større indsigt i de centrale beslutningsgange. Hun er ikke så faglig stærk, men det er sjældent det vigtige for en repræsentativ lederpost.
Dernæst: ja den danske regering fik kritik fra et FN organ. Men det har alle andre regeringer også fået. Og typisk er FN kririkken tilfældig og uden proportionalitet. Fx kan man kritiserer at den nye regering skærer i bistanden, så landet kun er den 3. højeste bidragsyder.
Endelig og vigtigst: Hvorfor skulle den nuværende tyske flygtningepolitik være et godt kort? Det er ingen løsning på verdens flygtningeproblemer, at en lille del kan komme frit til EU, for de hermed skabte ekstraudgifter finder landene ved en kraftig beskæring i deres bistandshjælp, så langt færre globalt set hjælpes. Fx går ny 95 pct af den svenske bistandshjælp nu til den hjemlige integrationsindsats. Den samme tendens er i gang i tyskland. Merkel er ikke noget fyrtårn, men et tågehorn i denne sammenhæng.

Mother Teresa eller præstinde fra Avalon er Helle jo ikke, så hun må nok se i øjnene, at når det handler om flygtninge og mennesker i nød, er det altså helt andre kvalifikationer der gør sig gældende, end dem der er i spil i dansk karriere politik. Vi kender ikke alle kandidaterne og som sådan må vi da håbe, den bedst egnet til at løfte det tunge flygtninge ansvar, får den betroet internationale post.

inger margrethe thora møller

Hvordan kan man vide på forhånd hvem der er den bedste..det viser sig vel først når opgaverne bliver løst. Alt bliver lige nu hypoteser, måske ønsketænkning, mest af negativ art.
Men det er der ikke noget nyt i, sådan er danskerne, hellere sig noget dårligt på forhånd, så er man jo 'tyndt' grundlag, .. Janteloven trives på bedste vis.

Hans Jørgen Vodsgaard

Mogens Lykketoft sagde det meget godt. Den nye flygtningehøjkommissærs vigtigste opgave bliver at få FN's medlemsstater og især de rige lande til at øge deres bidrag til FN og især til UNHCR, og her er det afgørende at have gode netværk og personlige kontakter til de centrale statsledere.
Steiner er sikkert mere fagligt kvalificeret, men det er ikke vigtigt for denne opgave, hvor Thorning har bedre kontakter og sikkert er bedre til at begå sig på de bonede gulve, smile vindende til medierne og smøre de rette.

Vibeke Rasmussen

"Det stod definitivt klart, da kansler Angela Merkel i går præsenterede den anerkendte topdiplomat Achim Steiner som den tyske regerings officielle kandidat til posten."

Det står til gengæld stadig ikke klart for mig, hvor Information har den oplysning fra. De eneste søgeresultater, jeg, ud over information.dk, kan finde, som kommer med samme melding, nemlig at Angela Merkel 'præsenterede' og altså dermed officielt bakker op om Achim Steiner, er: politiken.dk, b.dk, bt.dk, dr.dk – endda selv når jeg forsøger mig på både tysk og engelsk! Kun altinget.dk synes at tage forbehold, og skriver: "[Achim Steiner] har efter eget udsagn[!] opbakning fra den tyske kansler Angela Merkel".

Karsten Aaen og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar
Vibeke Rasmussen

Tak, Anne Albinus. Men jeg ser stadig ikke dækning for ovenstående, at Angela Merkel d. 25 september – eller overhovedet – skulle have "præsenteret" Achim Steiner som Tysklands officielle kandidat.

Ifølge dit link udtaler Achim Steiner:

"… I also acknowledge with gratitude that my candidacy has been endorsed by the German government."

Ikke at jeg betvivler hans 'endorsement', men jeg savner stadig belæg for Informations udlægning, nemlig at "Angela Merkel i går præsenterede den anerkendte topdiplomat Achim Steiner som den tyske regerings officielle kandidat til posten."

Michael Kongstad Nielsen

Arh, Vibeke, det er da så tæt på, som det kan komme.

Vibeke Rasmussen

Sandt nok Michael, men tilsyneladende stadig ikke korrekt. Så hvorfor overhovedet skrive det, når man ikke kan verificere det?

Helt bortset fra dét, så skabte Achim Steiners pludselige kandidatur og angivelige opbakning fra Angela Merkel også nogen forvirring blandt medlemmer af S. Her mente nogle helt bestemt, at Lars Løkke Rasmussen havde bedyret, at han havde fået opbakning fra den tyske kansler. Dét har jeg så heller ikke kunnet finde bekræftelse på. Som nogen ellers ganske rigtigt, med et glimt i øjet (/tastaturet) for nylig skrev her, så kan man finde alt på nettet … Men så alligevel ikke alt. :)