Leder

V for visionsløs

2. september 2015

Langt væk fra lille Danmark, i det høje smeltende nord, talte USA’s præsident, Barack Obama, mandag til verden om den hastigt accelererende klimatrussel og behovet for hurtig og ambitiøs handling. På konferencen Global Leadership in the Arctic i Alaska leverede præsidenten et budskab, som amerikanske medier beskriver som værende »på grænsen til det apokalyptiske« i udpenslingen af klimaændringernes konsekvenser.

»Der er altid blevet fremført argumenter mod handling: ’Vi vil ikke have vor livsstil forstyrret’. Ironien er jo, at ikke meget vil forstyrre vor livsstil så fundamentalt som klimaændringer,« sagde Obama.

Hele fire gange i talen sagde præsidenten: »Vi handler ikke hurtigt nok,« mens hans udenrigsminister John Kerry i sin tale sagde:

»Hvis I synes, migration i dag udgør en udfordring for Europa på grund af ekstremisme, så vent, til I ser, hvad der sker, når der bliver mangel på vand og mangel på fødevarer, eller når en stamme kæmper mod en anden for simpel overlevelse.«

Hjemme i Danmark, med ryggen til apokalypsen, sidder Venstres finansminister, Claus Hjort Frederiksen, og regeringstoppen og planlægger, hvad Konservative i går så sig nødsaget til at kalde »en helt systematisk slagtning« af den danske indsats for grøn omstilling og klimabeskyttelse.

Læs også: Konservativ miljøordfører: Deprimerende udspil fra Venstre

Som afsløret i gårsdagens Information lægger det finansministerielle udspil til finanslov for 2016 op til at annullere samtlige dagens mål for klimapolitikken: Væk med målet om 40 pct. CO2-reduktion i 2020, målet om 50 pct. vind i elforsyningen i 2020, målet om 100 pct. vedvarende energi i 2050, målet om oliefyrs- og kuludfasning i 2030, målet om mindsket trængsel og luftforurening i hovedstadsområdet, målet om, at den kollektive trafik skal løfte det meste af væksten i trafik. Dertil væk med målet om 50 pct. genanvendelse af husholdningsaffald i 2022 og målet om fordobling af det økologiske areal i 2020.

Læs også: Regeringen vil spare 340 mio. på miljø og klima

Det ligner en fuldstændig nedsmeltning af Venstre-toppens evne til at formulere og forfølge fremtidssikrede visioner, når man således vil droppe alle de pejlemærker, som erhvervsliv, kommuner og andre aktører hidtil har brugt som ramme for deres innovation, planlægning og investeringsstrategier. Over årtier har Danmark opbygget en position som førende på miljø- og klimaområdet, etableret titusindvis af arbejdspladser og sikret tocifrede milliardindtægter via eksport af grønne løsninger. En helt unik konkurrencesituation og en helt unik politisk indflydelse er skabt via fremsynede beslutninger, målsætninger og rammebetingelser fra skiftende regeringer og folketingsflertal.

Men nu vil Venstre altså fokusere på at lade uforudsigelige markedskræfter styre udviklingen og dertil med beskæmmende smålighed fokusere på at realisere en stribe kortsigtede besparelser på det grønne område. Som det også fremgik af Information mandag, peger Finansministeriet på grønne besparelser på næsten 340 mio. kr. i tiden 2016-19. Det indebærer bl.a. tilbagerulning af den såkaldte klimapulje på bekostning af energirådgivning, naturgenopretning, elbusser, varmepumpefremme. Dertil nedskalering af den storstilede Naturplan Danmark samt afvikling af en række formidlingsaktiviteter og undersøgelser om affald og genanvendelse, nedlæggelse af det erhvervsrettede Grønne Innovationsforum og afskaffelse af Puljen for Grønne Ildsjæle. Sidstnævnte har i 2013-14 hjulpet 120 lokale civilsamfundsprojekter om grøn omstilling til realisering og dermed sikret en del af den folkelige deltagelse i klima- og miljøarbejdet, som altid har været og fortsat er afgørende.

Læs også: Grundfos kritiserer Venstres miljøbesparelser

Det er ubegribeligt, at Venstre, der ellers sværger til det private initiativ og personligt ansvar, nu vil kvæle denne billige – altså 10 mio. kr. om året – men virkningsfulde pulje.

Den samlede opposition plus støttepartiet Konservative tordnede i går mod finanslovtankerne. Det samme gjorde de grønne organisationer, mens erhvervsorganisationerne Dansk Energi og Dansk Fjernvarme frygter, at den grønne omstilling går i stå, og tusindvis af job mistes.

Med Venstres visionsløshed må der være banet vej for et alternativt grønt flertal af Konservative og oppositionspartierne, samlet i forståelsen af, hvad der er på spil for både klodens og Danmarks fremtid.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • John Fredsted
 • peter fonnesbech
 • Flemming Berger
 • HC Grau Nielsen
 • June Beltoft
 • Erik Nissen
 • Jørgen Wassmann
 • Anne Eriksen
 • Jørgen Steen Andersen
 • Morten P. Nielsen
 • lars abildgaard
 • Estermarie Mandelquist
 • Lise Lotte Rahbek
 • Toke Andersen
 • Steen Sohn
 • Dorte Sørensen
 • Niels-Simon Larsen
 • Margit Tang
John Fredsted, peter fonnesbech, Flemming Berger, HC Grau Nielsen, June Beltoft, Erik Nissen, Jørgen Wassmann, Anne Eriksen, Jørgen Steen Andersen, Morten P. Nielsen, lars abildgaard, Estermarie Mandelquist, Lise Lotte Rahbek, Toke Andersen, Steen Sohn, Dorte Sørensen, Niels-Simon Larsen og Margit Tang anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dorte Sørensen

Venstre "nøjes" ikke kun at tilbagerulle miljøområdet også inden for sundhed (fx med fratagelsen af sundhedstjek til mennesker , der ikke selv opsøger en læge i tide - hvad vil det ikke koste samfundet senere med dyre behandlinger osv) eller genbehandling af over 1000 behandle sager om statsborgerskab. Fratager SKAT mulighed for at forhindre sortarbejde og løndompning fra udenlandske firmaer mv. Bare for at nævne et par andre områder hvor Venstre ruller ting tilbage.
Det er håbløst............

Preben Haagensen, Mads Berg, Uffe Illum, peter juhl petersen, John Victor Lorck, Einar Carstensen, Per Klüver, Lars Peter Simonsen, HC Grau Nielsen, Erik Nissen, Calle Hansen, Liliane Murray, Anne Eriksen, lars abildgaard, Estermarie Mandelquist og Kirsten Mindegaard anbefalede denne kommentar
Jesper Jorgensen

Venstre er en politisk græshoppesværm som gnaver alt fælles ejendom og efterlader jorden brak.

olivier goulin, Peter Wulff, Mads Berg, Troels Brøgger, Uffe Illum, peter juhl petersen, John Victor Lorck, Einar Carstensen, Tino Rozzo, HC Grau Nielsen, peter fonnesbech, Mads Kjærgård, Erik Nissen, Hans Larsen, Liliane Murray, Anne Eriksen, Jørgen Steen Andersen, Jens Jørn Pedersen, Estermarie Mandelquist, Benta Victoria Gunnlögsson og Kirsten Mindegaard anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Ak, hvad har ikke Fanden at bestille, thi sådant kan umuligt komme af Vorherre.

Venstre har vist ikke andre 'visioner' end at blive siddende med "nøglerne til maskinrummet" de næste fire år. Og så må Venstre jo støvsuge finanslovsforslag 2016 for alle de udgifter, der uden skade kan sløjfes, for at skaffe luft i budgettet til at give 'støttepartiet' DF mulighed for at holde sine valgløfter om flere betjente til opretholdelse af lov og orden i udkants-Danmark og mere plads i fængslerne til medlemmer af indvandrerbander og andre 'udanske' kriminelle (herunder krigsflygtninge med potentielle sikkerhedsrisici på blestadiet af 'muslimsk oprindelse' på slæbetov).

Lise Lotte Rahbek, Uffe Illum, peter juhl petersen, HC Grau Nielsen, lars abildgaard, Jørgen Wassmann, Liliane Murray, Jørgen Steen Andersen og Jens Jørn Pedersen anbefalede denne kommentar

Den mest rammende overskrift i mands minde...

Anders Hald, Uffe Illum, Einar Carstensen, HC Grau Nielsen, Erik Nissen, Jørgen Wassmann, Liliane Murray, Jørgen Steen Andersen og Jens Jørn Pedersen anbefalede denne kommentar

Med Ventre ved rorpinden ender Danmark stille og roligt som på et u-lands niveau. Senest med besparelser på uddannelser på hele 8,7 milliarder kr. over fire år.

Når så de fire år er gået og f.eks. universiteterner ikke længere har økonomi til at løfte byrden kommer løsningen fra Venstre med private universiteter, da de offentlige jo ikke er "dygtige" nok længere. Præcis samme metode Venstre har anvendt som argument for privat hospitaler. Træk økonomien væk fra det offentlige for at bevise nødvendigheden for privatisering. Meget simpel strategi.

... Det kalder Venstre for ansvarlig.

Preben Haagensen, Peter Wulff, peter fonnesbech, Mads Berg, Colin Bradley, Anders Hald, Uffe Illum, John Victor Lorck, Torben Skov, Einar Carstensen, HC Grau Nielsen, June Beltoft, Helmut R., Jørgen Wassmann, Calle Hansen, Liliane Murray, Tue Romanow, Dorte Sørensen, Jens Jørn Pedersen og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar
Jens Jørn Pedersen

Her kommer virkelig nogle forskelligheder til udtryk. Nogen synes, at det er i orden, at SKAT vader rundt i folks stuer, andre synes, at det er godt at have et stikkersamfund, som man havde i det tidligere DDR.
Jeg kan gøre opmærksomt på, at det er lovligt at kende lidt til historien og at anvende det vi har mellem ørerne.

...Men jeg vil kalde det for uhørt manipulation af den danske befolkning.

Preben Haagensen, HC Grau Nielsen, Jørgen Wassmann, Liliane Murray og Jens Jørn Pedersen anbefalede denne kommentar
Jens Jørn Pedersen

Venstre=visionsløs, der et rigtig godt udtryk. Det eneste jeg har "hørt" fra Venstre er nedskæring, nedskæring, spare, spare. Jeg har ikke hørt, at de vil bygge noget op for fremtiden. Når man ikke har nogle ideer for fremtidens samfund, så er man som politiker visionsløs!
Når Venstre ikke har visioner om opbygning af samfundet, de har kun planer (angstplaner) om at skære ned og spare, hvilket er vejen til depression!
Sidste gang VK var i lederbukserne oplevede vi det sammen ingen troede på noget som helst.

Preben Haagensen, Peter Wulff, Jørgen Steen Andersen, Lise Lotte Rahbek, Troels Brøgger, Uffe Illum, peter juhl petersen, Einar Carstensen, Per Klüver, HC Grau Nielsen, peter fonnesbech, June Beltoft, Erik Nissen, Calle Hansen og Liliane Murray anbefalede denne kommentar

...Sjovt nok har Venstre intet mod stikker samfundet når det gælder anonym anmeldelse af mistanke om socialbedrageri af enlige pensionister og enlige forsøgere.

Uffe Illum, Einar Carstensen, Per Klüver, HC Grau Nielsen, June Beltoft, Herdis Weins, Liliane Murray og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Et visionsløst ego-parti med rigide og fantasiløse dinosaurer, der kun tænker på næste måltid...

Jørgen Steen Andersen, Uffe Illum, HC Grau Nielsen, lars abildgaard, Erik Nissen og Liliane Murray anbefalede denne kommentar

Venstres såkaldte "markedskræfter" er på de væsentligste områder styret globalt af pengestærke finansinteresser. Ved at fralægge sig ansvaret overlader politikere som Venstre det til disse finansinteresser at føre politik.

...Sikkert godt for den ene procent af befolkningen. Men dårligt for de 99 procent.

Uffe Illum, Per Klüver, HC Grau Nielsen, Anne Eriksen og Liliane Murray anbefalede denne kommentar

Hvis det lykkes Venstre at få gennemført disse sindsyge besparelser, så vil Danmark blive overhalet indenom af andre landes innovationer og tiltag.

Jens Jørn Pedersen, Uffe Illum, Per Klüver, HC Grau Nielsen, Thomas Andersen, June Beltoft, Calle Hansen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Nødvendige indsigelser mod nedbrydning af vores fælles samfund er vel i orden. Det kan aldrig være noget forkert.

Peter Wulff, HC Grau Nielsen, June Beltoft og Liliane Murray anbefalede denne kommentar

Velvalgte ord, der stiller den såkaldte 'grønne realisme' i det rette perspektiv. Venstre nedbryder ikke kun fremtiden, men også sproget, så selvom partiet (m.fl.) ikke har fattet, hvorledes vi er stillet her på kloden, så kan de alligevel mande sig op til at kalde noget 'grøn realisme', selvom det betyder det modsatte, og noget 'reform' selvom det betyder nedskæringer, og noget bæredygtighed, selvom det betyder ødelæggelse af de tilbageværende naturressourcer.

Preben Haagensen, Jørgen Steen Andersen, Jens Jørn Pedersen, Uffe Illum, Anne Eriksen, Einar Carstensen, Per Klüver, HC Grau Nielsen, June Beltoft og Liliane Murray anbefalede denne kommentar

Velvalgte ord, der stiller den såkaldte 'grønne realisme' i det rette perspektiv. Venstre nedbryder ikke kun fremtiden, men også sproget, så selvom partiet (m.fl.) ikke har fattet, hvorledes vi er stillet her på kloden, så kan de alligevel mande sig op til at kalde noget 'grøn realisme', selvom det betyder det modsatte, og noget 'reform' selvom det betyder nedskæringer, og noget bæredygtighed, selvom det betyder ødelæggelse af de tilbageværende naturressourcer.

Grethe Preisler

"Du skal selv have en rem af huden for at kunne sætte dig ind i Kristians tankegang og ta' fusen på Kristian, før Kristian ta'r fusen på dig".

Fra Eric Bernes populærvidenskabelige 'Games people play - The basic Handbook of Transaktional Analysis' (på jævnt dansk: "søgemodel for røvrendingsmanøvrer)

Thomas Andersen

@Jørn Petersen - 11.18

Jeg er nu ikke sikker på at man behøver tænke som en forbryder.
Meget vel kan man også tænke på at en generel øget overvågning og automatisk mistro ikke behøver at være til gavn for andre end magthavere.

Jørgen Steen Andersen, Flemming Berger, Jens Jørn Pedersen og Liliane Murray anbefalede denne kommentar

Thomas Andersen

Hvis man er vidende om ulovligheder som har en nedbrydende effekt på fællesskabet, har man pligt til at handle derefter.

En anmeldelse er åben en stikker er anonym, så stikkeren er i mine øjne ikke bedre end forbryderen.

Jens Jørn Pedersen

Kære Jørn Petersen det ville være dejligt, hvis du ville udtrykke dig klart.
Man behøver hverken at være forbryder eller stikke for at anvende udtrykket "stikker", der betyder, at man går bag om ryggen på folk og anmelder anonymt.
Når vi har (hvis vi har) er retssamfund, så skal vi ikke alle agere politi. Det er ikke min opgave som almindelig borger at anmelde nogen, som jeg tror laver noget ulovligt. Det er politiets opgave. Hvis politiet spørger mig om jeg har set noget i den sammenhæng, så er det min opgave at hjælpe politiet. Men går alle rundet og leget politi mod alle, så får vi et ulideligt samfund af mistro etc. etc. Historien fortæller meget om det. Det tredje riges frygt og elendighed fortæller meget om det.

Desvære er en af metoderne for at fremme bæredygtighed og forhindre en klimakatastrofe (for der er flere metoder. Også de "mørke"), at udelukke store mængder af mennesker fra ressourceforbrug ved at efterlade dem i fattigdom og elendighed som de overflødige.

...Er det denne "mørke" løsning Venstre vil fremme med sine initiativer?

Jens Jørn Pedersen

Det er vigtigt at udtrykke sig tydeligt ..enig... derfor vil det blive kompliceret at forholde sig til eksempler, så en præcisering af anmeldelse skal bare være åben ikke nødvendigvis mange, og begge muligheder kan opstå både hvor det er nødvendigt at handle ( anmeldelse) og at hjælpe politiet på en forespørgelse.

Der er ikke her noget ønske om at få indført et ulideligt samfund, men klart et samfund hvor vi kan være trygge uden låste døre.

Undskylder for utydelighederne, men må alligevel udtrykke uenighed om begrebet "stikker" som i anonym anmeldelse.