Leder

De æreløses forlig

Debat
20. oktober 2015

Det er en kamp uden vindere, og de største tabere er selvsagt de 60.000 danskere, der de seneste år har mistet retten til dagpenge. Rent politisk er den største taber i den rullende skandale om dagpengereformen uden sammenligning Socialdemokraterne og forhenværende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

SR-regeringens dagpengekommission afleverede i går sine anbefalinger, og de kan ses som en sidste redningsplanke for særligt et socialdemokrati, der i årevis har undsagt dele af dets egen samfundsmodel og i stedet klamret sig til konkurrencestatens drivtømmer af tanker om, at borgerne i det moderne velfærdssamfund skal gøre sig fortjent til arbejdsmarkedsydelserne. Men det har aldrig været socialdemokratisk politik at halvere dagpengeperioden.

Socialdemokraterne har tværtimod selv været fortaler for en velfærdsstat, der sikrer høje ydelser til de arbejdsløse, mod at arbejdsgiverne relativt nemt kan fyre og hyre. Vi kalder det den danske model – eller flexicurity – og det var den model, Socialdemokraterne pludselig ikke længere ville kendes ved.

Som oppositionsleder sagde Helle Thorning-Schmidt i maj 2010 om den dagpengereform, den borgerlige regering netop havde gennemført med De Radikale og Dansk Folkeparti:

»Man dolker helt almindelige lønmodtagere i ryggen på denne måde.«

Hun kaldte ligefrem reformen »udansk« og kritiserede især halveringen af dagpengeperioden, når »alle ved, at det er fuldstændig umuligt at finde et job inden for eksempelvis slagteribranchen«.

Hvor havde Thorning-Schmidt dog ret, og hvor er hun dog endt med at få både uret og utak. Begge dele med god grund.

For desværre ændrede hun holdning, da magten skiftede, og hun året efter dannede regering med De Radikale. Nu hed det pludselig: Dagpengereformen er både menneskeligt retfærdig og økonomisk nødvendig. Dermed førte Helle Thorning-Schmidt – stærkt presset af Margrethe Vestager (R) og et folketingsflertal – selv dolkestødet det sidste stykke.

Heldigvis har virkeligheden indhentet Socialdemokraterne og partierne bag reformen. Allerede før Dagpengekommissionens anbefalinger har Mette Frederiksen (S) erklæret sig rede til at bruge flere penge på området.

Det samme har både Dansk Folkeparti, Venstre og SF, så det burde være muligt at skabe et flertal for en justering af reformen, og Dagpengekommissionens anbefalinger åbner bestemt muligheder.

Forslaget om at forlænge dagpengeperioden op til tre år, mod at man tager job i kortere perioder, kan give den enkelte ledige øget frihed og skabe større mobilitet på arbejdsmarkedet.

Men helt overordnet er det problematisk, at det igen er de ældste og svageste ledige, der efter alt at dømme kommer til at betale prisen, fordi de ikke uden videre kan springe fra det ene job til det andet. Desuden skal de nyuddannede skæres i dagpengene, hvis de ikke søger og tager job uden for deres fagområde.

Hvis politikerne følger Dagpengekommissionens anbefalinger, vil antallet af danskere, der i 2020 mister dagpenge, være 6.700. Ifølge den oprindelige målsætning skulle antallet bringes ned på 4.000 årligt, og det må være politisk muligt med de midler, foreløbig Socialdemokraterne, SF, Dansk Folkeparti og Venstre har åbnet for at bevilge.

Men selv om det skulle ske, vil ingen af partierne bag et nyt forlig komme til at stå tilbage med æren i behold. Alle har de undervejs skiftet holdning. Dansk Folkeparti ikke mindst. I ryggesløs populisme har DF bevæget sig fra at stemme for reformen til at være dens argeste modstander. Sammen med SF var DF først til at love flere penge til dagpengesystemet.

Kristian Thulesen Dahls (DF) forsøg på at iscenesætte sig selv som dagpengenes redningsmand har utvivlsomt medvirket til at få Socialdemokraterne til igen at føre socialdemokratisk politik.

I de kommende forhandlinger vil det derfor vise sig, om Mette Frederiksen oprigtigt ønsker at genopfinde Socialdemokraterne som partiet, der kan sikre velfærdsstatens sociale balance.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

georg christensen

De æreløses forlig, socialkammeraterne har forlængst dolket sig selv på samme måde som venstrekammeraterne .

Samfundet, som de forsøger at regere, er ikke længere det samme som det var igår.
Disse to store fortids uhyrer bør sendes på "afskudsrampen", ingen af dem har forstået at tilpasse sig nutiden, verden vi samfundet i dag lever i.
De mangler begge mod og viden om. Det eneste de tilfælles har tilbage er "tomhed", og handlings frygt, en flugt fra virkeligheden til illusions beskrivelser, som de så med tomme ord og velformulerede intetsigende sætninger forsøger at forvirre vælgerne med.

Preben Haagensen, peter fonnesbech, Flemming Berger og Thorbjørn Thiesen anbefalede denne kommentar

Mennesker som Helle Thorning-Schmidt er af den værste slags af alle. Ingen anretter større skade.

...Hun er opportunist og har været det hele livet igennem.

Mads Kjærgård, Per Jongberg, peter fonnesbech, Flemming Berger og Finn Andersen anbefalede denne kommentar
Thorbjørn Thiesen

Det er beskæmmende at følge debatten om dagpengene, der er ikke et eneste udsagn om hvordan der kan flyttes arbejdskraft ud på rigtige fuldtids stillinger. De politikere der mener at nedskæringer løfter samfundet ud af krisen, ved intet om økonomi og hvordan et samfund fungere. De tror de har ret når man følger modeller fra finansministeriet, som bygger på forudsætninger der ikke har med virkeligheden at gøre. De plapre om vækst; men ikke hvilken form for vækst. Vil de bare køre videre i det samme spor så vil der ikke være plads til udvikling. Det er forandring der skal til, en forandring der reducerer ja stopper det usunde forbrug af fossile brændstoffer og udbygger de vedvarende energi muligheder, sol, vind termisk energi. De er rene og der er en masse arbejdspladser (meningsfyldte) omstilling. S vælg den alternative vej.

Jørgen Steen Andersen, Flemming Berger og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Dagpengene handler grundlæggende ikke om job, men om ikke-job. De er tænkt som en kompensation, der sikrer folk imod at skulle gå fra hus og hjem, fordi det nu engang hverken er i den enkeltes eller samfundets interesse, hvis folk er nødt til det.
Derudover tjener det til at sikre et retfærdigt magtforhold i samfundet, så det er majoriteten og ikke dem med mest på kistebunden, der bestemmer udviklingen.

Peter Hansen, Preben Haagensen, Jørgen Steen Andersen, Gert Selmer Jensen, Flemming Berger, Karsten Aaen, Christian Mondrup og Finn Andersen anbefalede denne kommentar

Men det var jo Bjarne Corydon, der implementerede konkurrence staten i Danmark under SR(SF)-regeringen. Så det må have været S politik hele tiden.

Jørgen Steen Andersen, Flemming Berger og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Det er jo en fuldstændig grinagtig argumentation der kører løs i regering, partier og ikke mindst medierne, at dagpengesystemet skal indrettes til at skaffe flere i arbejde.

Dagpengesystemet skal sgu da indrettes til gavn for de der ikke har været så heldige at kunne få et af de jobs, der er mangel på, hvilket vil sige dem lønmodtagerne kan leve af.

De jobs lønmodtagerne ikke kan leve af (under overenskomstniveau) er det da vel for Fanden ikke statens opgave at tvinge lønmodtagerne til at skulle arbejde i,.....eller hvad??

Mads Berg, Peter Hansen, Henning Pedersen, Preben Haagensen, Jørgen Steen Andersen, Jørgen Malmgren, Ole Steensen, Karsten Aaen, Steffen Gliese, Ebbe Overbye og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Svend Erik Hansen

Til almindelig orientering så er de nugældende dagpengeregler vedtaget af VKO + RV og LA før valget i 2011, og da der efter valget i 2011 stadig var flertal for dem i Folketinget fik RV indskrevet disse regler i den tiltrædende regerings regeringsgrundlag.
Da DF efterfølgende fandt ud af at reglerne var upopulære i store dele af befolkningen og blandt egne vælgere, skiftede partiet standpunkt og argumenterede nu for at ændre reglerne, hvorefter flertallet i Folketinget reelt set var skiftet, og der nu burde kunne samles et flertal for at revidere reglerne.
Men da reglerne var indskrevet i regeringsgrundlaget, og RV ikke ønskede at ændre dem, var S låst fast og bundet til de af det tidligere Folketing vedtagne regler gennem det fælles regeringsgrundlag fra 2011.

Mette Frederiksen er villig til at ofre alt hvad danskerne har kæmpet for i generationer, bare for at kunne lurepasse på en chance for magt. Socialdemokratiet og SF har udspillet deres roller, og jo før de forsvinder helt, jo bedre, så nye og mere sociale partier kan komme til. Vi har Venstre til at føre konkurrencestatspolitik og det er rigeligt.

Mads Berg, Peter Hansen, Jørgen Steen Andersen, Flemming Berger, Michal Bagger, Hans Larsen, Karsten Aaen og Finn Andersen anbefalede denne kommentar

@Svend Erik Hansen
20. oktober, 2015 - 11:32
Og så?
Det ændrer ikke på forræderiet fra S, for selv om de var bundet, kunne de have udtrykt deres modvilje. Men de tog hele pakken og fremstod som bannerførere for den.
S er et højreorienteret konkurrencestatsparti.

Mads Berg, Preben Haagensen, Peter Hansen, Henning Pedersen, Jørgen Steen Andersen, Flemming Berger, Lise Lotte Rahbek, Ebbe Overbye, Jakob Silberbrandt og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Svend Erik Hansen

@Martin Madsen - Var det ikke en ide at bruge kræfterne på at rette beskyldningerne mod dem der har vedtaget reglerne, og så i øvrigt glæde dig lidt over, at S i deres regeringsperiode blandt andre partier, medvirkede til at bevilge op til flere milliarder til at afbøde de værste følger af VKO`s famøse dagpengerevision.

Glem endeligt ikke, hvordan Mette Frederiksen agerede som beskæftigelsesminister.
Konen var en blanding af nedladende hattedame og ridefoged.

Mads Berg, Peter Hansen, Jørgen Steen Andersen, Gert Selmer Jensen, Flemming Berger, Ebbe Overbye, Jakob Silberbrandt og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

Før valget blev der i flere partier udtrykt vilje til at tilføre dagpengesystemet flere penge, med henblik på at føre genoptjeningskravet tilbage, fra et helt år til et halvt år. Nu lader det til, at disse midler i stedet skal bruges på at undgå karensdagene, som er en helt ny forringelse, der slet ikke fandtes før valget. Det ser sandelig kønt ud!

Kommissionen lægger op til, at genoptjeningskravet slet ikke skal ændres. Der skal stadigvæk kræves et helt års arbejde, førend man har genoptjent retten til at modtage dagpenge. Hermed gøres der lige akkurat ingenting, for dem der mister, eller har mistet, retten til at modtage dagpenge.

Men nu er det altså sådan, at Dansk Folkeparti gik til valg på et løfte om at halvere genoptjeningskravet, og de lavede endda en aftale med Socialistisk Folkeparti om at stå fast på dette krav. Hvis DF går med til en aftale, uden at dette løfte bliver indfriet, står vi med et af de mest markante løftebrud i nyere tid. Socialdemokraternes valgløfter gik i samme retning, dog uden at være helt så konkrete som DFs. Så Socialdemokraterne vil også stå med et stort forklaringsproblem, hvis de accepterer en aftale på det foreliggende grundlag, uden nogen form for hjælp til dem der har mistet dagpengeretten.

Peter Hansen, Preben Haagensen og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar

Hele dagpengedebatten, handler kun om det mindst betydningsløse, i stedet for at fokusere på det der kommer efter dagpengene eller det der ville være uden dem. Det er der problemerne findes.

Flemming Berger, Lise Lotte Rahbek og Herdis Weins anbefalede denne kommentar

Kontanthjælpsmodtagerne har ingen - INGEN - der taler deres sag eller bekymrer sig om dem.
Dagpengene fylder så meget i debatten p.g.a. a-kasserne og fagforeningerne, der har folk til at råbe op.

Peter Hansen, Henning Pedersen, Sten Victor, Jørgen Steen Andersen, Flemming Berger og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Næh, Herdis Weins, fordi folk ikke længere er medlemmer af partier og derfor uden mulighed for at påvirke den politik, der er op til lovgivernes moral og ideologi.

Korrekt, Herdis Weins.

Kontanthjælpsmodtagerne gider hverken politikerne, fagbevægelsen samt andre interessenter, at bekymre eller beskæftige sig med... andet end at nedgøre dem.

Mads Berg, Lise Lotte Rahbek og Henning Pedersen anbefalede denne kommentar