Leder

De åbne grænsers endeligt

5. november 2015

Når den ellers retorisk forsigtige tyske kansler, Angela Merkel, advarer om mulige militære konflikter mellem landene på Balkan, hvis Tyskland vælger at lukke sine grænser for flygtninge, spidses der ører overalt i Europa.

Bemærkningen faldt over for CDU-medlemmer, der er dybt bekymrede for, om Tyskland kan klare at integrere en million flygtninge, som der alene i år ventes at komme til landet. Bayerske CSU har krævet om nødvendigt at lukke grænserne.

Merkels advarsel er ikke mindst rettet mod hendes egne: Lukkede grænser skaber en illusion af handlekraft, men er ikke i sig selv en løsning. Det vil kun medføre nye problemer, som vi i Tyskland har et særligt stort ansvar for at forhindre.

I Kroatien følte regeringsleder Zoran Milanovic sig straks kaldet til at sige, at der ikke vil komme væbnede konflikter. For skulle Tyskland lukke sine grænser, »vil Kroatien gøre det meget hurtigere end Tyskland«.

Det siger sig selv, for at lukke den 3.757 kilometer tyske grænse mod nabolandene, inklusive 815 kilometer grænse mod Østrig, samt om nødvendigt de 67 kilometer grænse mellem Højer Sluse og Flensborg, vil ikke kun praktisk være noget nært umuligt.

Det vil også være et nederlag af uhørte dimensioner for et Tyskland, der om nogen har kæmpet indædt for den fri bevægelighed for mennesker og varer. For ikke kun for Europas største økonomi vil det samtidig være en katastrofe at vende tilbage til alenlange bil- og lastvognskøer ved grænserne, i bestræbelserne på at forhindre flygtninge, som alligevel er på vej,i at ankomme.

Vil landene på Balkan-ruten gøre ligesom Ungarn? Hive vindebroen op og sætte de få flygtninge, der alligevel krydser grænsen i fængsel? Så vil flygtningene blive lukket inde i stater, der yderligere vil konkurrere på flygtningefjendtlighed for at få dem til at rejse.

Og flygtningene bliver til kastebolde og vil let kunne fremprovokere de militære konflikter, som Merkel advarer om. Lukkede grænser er i sig selv en flugt fra det fælles ansvar, som Merkel kæmper for, er den eneste måde at løse udfordringen på.

I sidste ende vil kun de lande, der selv huser flygtningene, kæmpe for at der på sigt kommer færre, lyder den merkelske logik. EU’s omfordelingsprogram for flygtninge, oprettelsen af 100.000 nye sengepladser langs Balkanruten og en omfattende aftale med Tyrkiet om at hjælpe flygtningene dér, men også skabe en skrappere kontrol af Det Ægæiske Hav og justits over for menneskesmuglere er i tysk optik næste logiske skridt, der over tid skal udgøre brikker til en fælles flygtningepolitik inden for EU.

Indtil det sker, påtager Tyskland sig et særligt stort ansvar som landet med de bredeste skuldre. Imens står en række øvrige større EU-lande som Storbritannien og Frankrig mestendels og ser på, mens man især i Østeuropa, i England og hos f.eks. Dansk Folkeparti, endda håner Tyskland for sin angiveligt blåøjede humanisme, mens man i det stille håber på, at flygtningene ikke søger i ens egen retning.

Sådan ser EU-solidariteten ud anno 2015. For at undgå at prædikatet ’blåøjet humanist’ brænder sig fast hos de tyske vælgere, har de tyske politikere travlt med at stramme asyllovene. Det kan hurtigere sende over 100.000 økonomiske flygtninge fra Balkanlandene retur samt skære i ydelserne i en virkelighed, hvor der allerede ankommer markant færre asylansøgere fra Balkan.

De tyske bestræbelser på også at sende de stadigt flere afghanske asylansøgere retur kan ligeledes vise sig at være praktisk talt umuligt.

Den tyske regering vil i dag mødes for igen at stramme op på asylprocesserne ved at indføre transitzoner, der minder om det, som europæisk politi i dag gennemfører i lufthavnene, hvor politiet i løbet af 48 timer på flyselskabernes regning kan sende flygtningene retur, hvis de ikke umiddelbart opfylder asylkravene.

Men hvad gør man, når der kommer 10.000 om dagen? At etablere lukkede transitzoner i stadionstørrelse og foretage tusinder af straks-hjemsendelser vil i sig selv være en næsten umulig Herkules-opgave, har det tyske politi advaret om. Som måske skaber større problemer, end de løser.

For trods nye love og regler gør flygtninge alligevel det, de finder allermest nødvendigt: De flygter.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Tegn på spinkle håb/ønsker:
- at tyskerne ved professionel analyse og handling får normaliseret flygtningestrømmen. Vintervejret vil også hjælpe.
- at flygtninge der jo er resourcestærke, vil blive i deres hjemland og arbejde for en ordentlig regering.
- at Putin og Obama kan få stoppet syrienkrigen.

Lasse Reinhold, Morten Pedersen og Troels Ingvartsen anbefalede denne kommentar

Måske skyldes den massive flygtningestrøm også Merkels meget humane og meget positive udmeldinger om den tyske vilje til at hjælpe flygtningene - udmeldingerne blev hørt, og folk tog i store strømme afsted mod det forjættede Tyskland.

Hvis man vil opretholde et system med gratis sygehuse, gratis undervisning, pension til ældre o m a, i et samfund, så skal der opkræves skatter og afgifter, og der er vel en øvre grænse for, hvor mange skatter og afgifter,der kan inddrives i en befolkning - og dermed også for hvor mange man kan modtage udefra ( og give fulde rettigheder til ydelserne) uden at sætte "hele butikken" helt eller delvist over styr.

Situationen er uden lette løsninger - uanset hvad man måtte finde på, så er der ingen brugbare "her og nu" løsninger på det faktum, at der er en masse mennesker ( ikke bare dem fra Syrien), der har det ad h.. til i denne verden.

Kaj Spangenberg, Mikkel Madsen, Morten Simonsen, Per Torbensen, Preben Haagensen, Niels Johannesen, Anne Eriksen, Kim Houmøller og Troels Ingvartsen anbefalede denne kommentar

Vi er nødt til at gøre noget, det optimale ville selvfølgelig være at sikre de ydre grænser. Men hvis det ikke er muligt fordi der reelt ikke er andre end Ungarn der vil overholde reglerne og sikre de ydre grænser, så bryder asylsystemet sammen i Europa, det er kun et spørgsmål om tid. For vi kan ikke modtage alle de migranter og indvandrere der vil til Europa fra bl.a. Syrien, men også Afrika Afghanistan m.fl.

Derfor er vi nødt til at tænke i nationale ordninger, og der er kun en mulighed, nemlig:

1. Øjeblikkelig grænsekontrol med pasvisning for al indrejse til Danmark.
2. Pasvisning på færger fra Sverige og Norge samt på Øresundsbroen
3. Returnering af alle der møder op og ikke har gyldigt rejsehjemmel.

For det må være Danmark der suverænt bestemmer over hvor mange vi vil modtage, og folk der sidder i lejre og har langt større behov end migranter der shopper rundt i Europa skal vel også have en chance. Derfor må Danmark opsige FN konventioner og udtræde af Schengen, det kan kun gå for langsolt.

For det er bedre at det sker nu end om 1 år, for så risikerer vi at være et land i kaos, fordi vi er blevet overrendt af tusinder af migranter. Det må ikke ske, derfor er grænsekontrol NU uomgængeligt.

Kaj Spangenberg, Mikkel Madsen, Søren Lindved, Per Torbensen, Preben Haagensen, Niels Johannesen og Troels Ingvartsen anbefalede denne kommentar

Måske har Angela Merkel nogen ret i sin antagelse, at hvis Tyskland eller Østrig lukker grænserne for flygtninge, bliver der rigtigt store problemer på Balkan. Og for Sloveniens vedkommende vil bølgerne gå endda meget højt, men jeg tror til gengæld ikke ligefrem på åben krig mellem landene.

Slovenerne består af 2-3 små (og meget små) folk, der flere gange har vist, at de har nok i sig selv, og på mange områder har de grundlæggende samme mentalitet som ungarerne. Og der er slet ingen tvivl om, at de først vil lukke grænseovergangene til Kroatien, inden de opsætter hegn. Og derefter vil de på enhver måde søge at presse samtlige de flygtninge ud, som på det aktuelle tidspunkt er i landet.

Formentlig vil Kroatien og Serbien kunne opnå en overenskomst om baseret på fornuft, om at beholde de flygtninge, som er inde i landene på det aktuelle tidspunkt. Til gengæld vil serberne nok lukke grænsen mod Makedonija, ligesom Makedonija allerede har sat hegn op mod Grækenland.

Presset på Europa stopper ikke, og slet ikke så længe man ikke kan leve i de krigsplagede lande. Og så længe flygtningene bliver presset ud af de store flygtningelejre i nabolandene, bl.a. på grund af sult. Så flygtningestrømmen vil derefter igen komme på den livsfarlige rute over Middelhavet fra Nordafrika til Italien.

Mikkel Madsen, Preben Haagensen, Anne Eriksen og Christel Gruner-Olesen anbefalede denne kommentar

Kære Eskild Nielsen,

Dine spinkle ønsker vil jeg slet ikke spørge om, for de ligner både mine og de fleste flygtninges..

Til gengæld skriver du: "At flygtninge der jo er resourcestærke, vil blive i deres hjemland og arbejde for en ordentlig regering". Og det vil jeg da gerne høre nærmere om.

1. I disse år er det faktisk helt umuligt at opholde sig i Syrien, og det er blev dramatisk værre i det sidste halve år.

2. Og de flygtninge, der for tiden kommer til Europa, har formentlig været resource-stærke, men nu er de altså i en meget dårlig fysisk og psykisk tilstand. De sidste 5 års fødevaremangel, mangel på medicin og lægehjælp daglig død og ødelæggelse har taget på dem. Desuden har børnene ikke kunnet gå i skole i 5 år nu, og skoler giver faktisk psykisk stabilitet - også selvom familiemedlemmer løbende omkommer.

Mikkel Madsen, Thomas Faisst og Christel Gruner-Olesen anbefalede denne kommentar

Der er ingen anden udvej end at vi må have enten en effektiv ydre grænse for Europa eller genindføre indre grænser overalt. "Grænseløs" politik på enhver måde er kun noget, man kan føre i ganske kort tid - få uger eller måneder endnu. Måske vinteren over. Til den tid har alle de mest ressourcestærke fået valgt det land, de helst vil bo og integreres i - og tilbage i de store flygtningelejre er de hundredtusinder syge, kvinder og børn, som ikke havde kræfter og penge til rejsen til Europa. Hvor ansvarligt er det? Er pengene virkelig brugt bedst på denne måde? I stedet for at sende de mange milliarder til nærområderne, hvor den store mængde flygtninge stadig går for lud og koldt vand? Hvis Tyskland og Sverige mener, at de fremover med de nuværende immigrant-/flygtningstrømme kan opretholde stabile demokratier, hvor sammenhængskraften og økonomien hænger sammen, burde de måske have sendt en form for "rejsehold" med tilhørende fly til flygtningelejrene i nærområderne og havde udpeget alle de svageste og fløjet dem tilbage. Det, der foregår nu er bare kaos og den stærkeste ret.

Preben Haagensen, Per Torbensen, Nille Torsen, Niels Johannesen, Lasse Reinhold og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Merkel, og andre borgerlige frygter for, at grænser vil ramme "fri handlen".
Det kan dog undre, at hun, og andre borgerlige politikere, er fuldstændig tavs omkring de meget pressede forhold for de lavest lønnede. De vi uden tvivl blive presset endnu mere, med et udvidet arbejdsudbud - og kvittere ved at flytte sig permanent ud få den yderste højrefløj - Synes allerede at fornemme at bla. DF flirter kraftigt med en markedsføring af sig selv som "solidariske" (med nogle) og udpræget "nationale" ( på den Søren Espersen-agtige måde).

Jeg ved faktisk ikke hvad Merkel er for en fisk for hun toevde ikke meget m.h.t. at bryde de skrevne saa vel som de uskrevne regler om at IKKE besoege et land der var under en kritisk, kaotisk og nervepirrende valgkampagne. Hun har faktisk ivrigt stoettet en Stor Mellemoestlig Leder hvis politik med stoette fra US/EU har bidraget gevaldigt meget til den store turbulens vi oplever omkring Syrien og de syriske flygtninge hvis tilvaeren har bidraget yderligere til xenophobismen i Vest og Nordeuropa. Kaere Europa har endda ventet med at offentliggoere en kritisk rapport til det uhyggelige valg i Tyrkiet var overstaaet. Ja, vinteren ser ud til at blive formoerket, for Lilleasien saavel som Europa.

Jeg har i det Smukke Anatolien daglig kontakt med flygtninge fra Syrien, hvad Preben raaber GAEVER OP om er kun og kun et udtryk for et primitivt hysterisk racisme ;) Jeg giver gerne et par Lira til de soede Syriske flygtninge jeg moeder i min daglig dag i Anatolien, og jeg er glad for at se samme ansigter der ikke kaster sig ud i et fremtidsloest eventyr i det moerke Europa (Europa = Darkness). Jeg har ingen frygt for eventuelle pest eller ebola-lignede sygdomme vor syriske medmennesker maate potentielt vaere baerende med sig;) Kemal Atatürk's vision om et oplyst Mellemoesten og Balkan-Europa vil foer eller siden SEJRE!!!!