Leder

Fortrydelsens genfærd

Debat
6. november 2015

Et spøgelse hjemsøger de ansvarlige for 2003-invasionen af Saddam Husseins Irak: angerens spøgelse. Som det er kendt fra Shakespeares Hamlet, kan spøgelset tage skikkelse af faderen. I USA undsiger Bush Senior – George H.W. Bush, der var præsident 1989-93 – den regering, som Bush Junior – George W. Bush, der var præsident 2001-09 – omgav sig med. Om de to, der især pressede Bush Junior ind i invasionen af Irak i 2003 – vicepræsident Dick Cheney og forsvarsminister Donald Rumsfeld – siger den gamle Bush i en snart udkommende samtalebog, at de var alt for høgeagtige, og at deres hårde linje skadede USA.

Faderens bedømmelse af, at sønnen George ikke var stærk nok til at sætte sig igennem over for sine egne rådgivere, er næppe til gavn for den anden søn, Jeb Bush, der i disse måneder søger at blive opstillet som Det Republikanske Partis kandidat til præsidentvalget i november 2016.

Spøgelset har på anden vis hjemsøgt Jeb Bush. Stillet det spørgsmål, han mest måtte forvente – om han ville have invaderet Irak på det grundlag, hans bror George havde – var Jebs svar først, at selv om efterretningerne havde været forkerte, er en verden uden Saddam »væsentlig mere sikker«. Hvorpå Jeb senere sagde, at han »med den viden, vi har nu, ikke ville være rykket ind«.

Dette forløb har bidraget til at udstille Jeb Bush som en vankelmodig kandidat, der hverken kan udtrykke sig selvstændigt eller frigøre sig fra sin brors skygge. Indsamlede kampagnemidler på 100 millioner dollar gør, at Jeb Bush kan fortsætte sin valgkamp, men Bush-navnets forbindelse med Irak-krigen vil martre ham.

Også en af de direkte ansvarlige for 2003-invasionen – Storbritanniens daværende Labour-premierminister, Tony Blair – har vaklet i sin bedømmelse af udfaldet. I 2004 sagde Blair til britiske parlamentsmedlemmer:

»Jeg vil ikke undskylde for konflikten. Jeg tror på, at den var rigtig.«

I oktober i år var Blair mere angergiven. Han sagde til CNN:

»Jeg undskylder for den kendsgerning, at de efterretninger, vi modtog, var forkerte. Jeg undskylder også for nogle af fejlene i planlægningen og – helt sikkert – for vor fejlagtige forståelse af, hvad der ville ske, når man fjernede regimet.«

Har disse fejl hjulpet Islamisk Stat til fremgang i regionen, spurgte CNN. Blair svarede, at den teori er der »elementer af sandhed i«.

Den barske sandhed er, at de vestlige invasionstropper ved at opløse og hjemsende Saddams væbnede styrker og ved at forbyde medlemmer af hans Baath-regeringsparti at beklæde offentligt embede skabte kaos i Irak og nærede en militært og administrativt veltrænet opposition – den opposition, der er udartet til IS.

Interessant nok har den hovedansvarlige for fejlgrebene, George Bush Junior, over for ABC-News i 2008 vedgået, at beslutningen om at rykke ind i Irak på baggrund af forkerte oplysninger om masseødelæggelsesvåben, er det, han »fortryder mest i hele sin præsidentperiode«.

Den daværende danske statsminister, Anders Fogh Rasmussen (V), sagde i Folketinget i 2003:

»Irak har masseødelæggelsesvåben. Det er ikke noget, vi blot tror. Vi ved det.«

Hvad Fogh vidste, og hvad der fik ham til at kaste Danmark ind i krigen, har regeringen og dens støttepartier forskånet ham for at røbe. Det er sket ved at nedlægge den Irak-kommission, der havde indkaldt Fogh som vidne. Selv har Fogh aldrig udtrykt beklagelse over Irak-krigen. Han har gjort sin medvirken til afsæt for sin senere karriere som NATO-generalsekretær og nu international rådgiver, bl.a. i våbenhandler.

Hvad stiller vi op med spøgelset fra Irak? De hjemsøgte lande kunne jo søge at mane det i jorden. Ved ikke at se krig som nærliggende løsning på konflikter. Ved ikke at gå i krig uden at kende mål og ønsket udgang. Ved ikke at sende soldater ud i et politisk morads.

Nuvel, senest har Danmark valgt at sende 30 specialtropper og 30 stabsofficerer i en speget kampsituation i det vestafrikanske land Mali – uden at en manual for deres indsats er gjort klar. Spøgelset kan gå sin gang.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her