Leder

Hep Canada

9. november 2015

Et friskt pust går over verdens næststørste land – det, der spænder over 10 millioner kvadratkilometer mellem Atlanterhavet og Stillehavet. Canadas 36 millioner indbyggere har fået ny regering. Og samtidig en regering, der varsler fornyelse og nytænkning.

Efter ni års gumpetungt konservativt styre har søgt at puffe Canada på linje med andre konservativt ledede angelsaksiske lande, signalerer den 43-årige liberale premierminister, Justin Trudeau, at han vil gengive canadierne den vibrerende, optimistiske, multikulturelle og socialt favnende identitet, som hans far, Pierre Trudeau, stimulerede i sin tid som landets leder, 1968-80.

Et spraglet skue er Justin Trudeaus ministre. To af dem bar ved indsættelseshøjtideligheden turban: Forsvarsminister Harjit Sajjan, der var den første sikh-canadier til at lede et hærregiment, og som har gjort tjeneste i Bosnien og Afghanistan. Den anden turbanklædte er Navdeep Bains, der er minister for innovation, videnskab og økonomisk udvikling. Født i Indien er infrastrukturminister Amarjeet Sohi, der i 1980’erne sad fængslet to år i den indiske delstat Bihar, hvor han blev anklaget for terrorisme og udsat for tortur. Sohis brøde var, at han havde agiteret for jordreformer.

En anden af udenlandsk oprindelse er den afghanskfødte Maryam Monsef, minister for demokratiske institutioner. To medlemmer af regeringen har oprindelse i Canadas oprindelige befolkning, justitsminister Jody Wilson-Raybould og fiskeriminister Hunter Tootoo.

Af regeringens 31 medlemmer er de 15 kvinder. Da Trudeau ved præsentationen blev spurgt om årsagen til balancen, lød hans korte svar: »Fordi det er 2015.«

 

Verden kommer til at mærke forandringen i Canada. Det sker allerede ved den globale klimakonference i Paris i slutningen af denne måned. Den afgåede konservative regeringschef, Stephen Harper, var fodslæber i klimapolitikken. Trudeau gjorde færre drivhusgasser til et tema i sin valgkamp. Som et signal om et nyt åbent Canada har Trudeau valgt at åbne den canadiske delegation for en bred deltagelse af alle med interesse i klimaet. Harpers regeringer sendte kun sine egne.

Canada har historisk haft svært ved at markere sig som uafhængigt af den store nabo, USA. Stephen Harper gjorde en amerikanisering til et mål. Trudeau vil et anderledes Canada. Dermed bidrager han til en anderledes verden. Måtte det gå hans regering godt.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jørgen Wassmann
  • Trond Meiring
  • Jakob Silberbrandt
  • Hans Larsen
  • Michael Kongstad Nielsen
  • Anne Sofie Nielsen
  • Olav Bo Hessellund
  • Niels Duus Nielsen
  • Niels-Simon Larsen
Jørgen Wassmann, Trond Meiring, Jakob Silberbrandt, Hans Larsen, Michael Kongstad Nielsen, Anne Sofie Nielsen, Olav Bo Hessellund, Niels Duus Nielsen og Niels-Simon Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Niels-Simon Larsen

Ja, og måtte det ske i tilbagegangslandet, Danmark.

uffe hellum, morten Hansen, Jørgen Wassmann, Trond Meiring, Jakob Silberbrandt, Tina Sommer, Karsten Aaen, Janus Agerbo, Herman Hansen og Anne Sofie Nielsen anbefalede denne kommentar
Sören Tolsgaard

Etniske asiater udgør allerede Canadas største mindretal, og med alle disse turbanklædte ministre må det være oplagt for det store land at integrere mange millioner flere.

https://en.wikipedia.org/wiki/Canada#Demographics

Canada har alle muligheder: Med en befolkningstæthed på kun 3,5 indb/km (Europa har 73 indb/km), rigelig kornproduktion og et klima, der ganske vist er koldt, men med udsigt til at blive lunere, er der et stort potentiale for indvandring.

Om Uncle Sam vil bryde sig om at få en muslimsk/hinduistisk stormagt langs sin nordlige grænse, eller hvordan de oprindelige indbyggere vil befinde sig ved at blive marginaliseret yderligere, synes mere uklart.

@Niels-Simon – her er en ’næsten inder eller afghaner’ à la Canadien, dog født pakistaner Mojib Latif, en uforbederlig optimist, der alligevel samtidig ’tror på’ global opvarmning – en mand, der altid er værd at lytte til – prøv selv, hvis du trænger til at komme på lidt andre tanker end de sædvanlige - man kan altså både være realist uden at blive pessimist og samtidig være optimist -

https://en.wikipedia.org/wiki/Mojib_Latif

Niels-Simon Larsen

Latif skal have lov at have særmeninger, men jeg holder mig til hovedgrupper af forskere. Endvidere synes jeg, at vores egen jsn har ganske godt fat i det grundlæggende, og som han i øvrigt hele tiden skriver om.

Niels-Simon Larsen

Desuden er vi selv part i det store spørgsmål om klimaet, og det bliver os selv, det kommer til at gå ud over. Det skulle nødigt gå som med de to drenge, der kappedes om at kunne læne sig længst ud ad vinduet. Lige pludselig vandt den ene.

Trond Meiring, Niels Duus Nielsen og Anne Sofie Nielsen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Canada tager ikke mange flygtninge, men mange immigranter som skal være veluddannede eller have en fed sum penge med. Derfor er det halve Vancouver opkøbt af kinesiske tilflyttere. der er dog ingen kinesiske ministre i den ny regering. Canada er et åbent land, men ikke for analfabeter og fattige.

Da Trudeau var en bet' knægt og faren var premierminister, kedede moren sig bravt. Så stak hun af med Rolling Stones efter en koncert i Montreal. Lad os håbe han stadig har lidt eventyrblod i sig.

Sören Tolsgaard

jens peter hansen -

"Canada tager ikke mange flygtninge, men mange immigranter som skal være veluddannede eller have en fed sum penge med."

Ifølge Wiki tager Canada faktisk temmelig mange flygtninge:

"Canada has one of the highest per-capita immigration rates in the world, driven by economic policy and family reunification ... Canada also accepts large numbers of refugees, accounting for over 10 percent of annual global refugee resettlements."

Om der så er tale om håndplukkede flygtninge, ved jeg ikke, men den etnisk-europæiske andel af befolkningen er siden 1996 kun vokset med ca. 5 pct., mens andelen af asiater er vokset med over 100 pct.

https://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_Canada#Visible_minority_po...

Jeg kender unge danskere, som trods høje uddannelser og gode ansættelser ikke har kunnet få opholdstilladelse i Canada, så kriterierne har måske også at gøre med med lobbyvirksomhed fra allerede etablerede grupper.

Sören Tolsgaard

"Etniske asiater udgør allerede Canadas største mindretal"

Hvordan kommer du frem til den konklusion?

32,2% canadiere
21,0% englændere
15,8% franskmænd
15,1% skotter
13,9% irere
10,2% tyskere
4,6% italienere
4,0% inder
3,9% kinesere
3,9% ukrainere
3,8% aboriginal
3,3% hollændere
3,2% polakker

Morten Jespersen

Trudeaus regering er et glimrende eksempel på alt der er galt med den reelt eksisterende venstrefløj i øvrigt.

Ubetydeligheden fremgår af at kransekagefigurens udseende og udstyr er det vigtigste. Signaler og symboler når nu vi ikke kan andet.

Gad vist hvornår venstrefløjen opdager det maskuline, egalitære og meritorienterede segment? Og når de det i tide?

Sören Tolsgaard

Peter Hansen -

Jeg når frem til den nævnte "konklusion", idet jeg ligesom Wiki og i overensstemmelse med Candadas egen "Employment Equity Act" sammenfatter det etnisk-europæiske ("Caucasian or white") befolkningselement, som pt. udgør majoriteten eller ca. 77 pct. af befolkningen, mens det asiatiske/afrikanske/latinamerikanske ("Total visible minority") befolkningselement pt.udgør ca. 19 pct., og de oprindelige folkeslag ("Aboriginal identity") udgør ca. 4 pct.

https://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_Canada#Visible_minority_po...

Disse grupper kan naturligvis yderligere opdeles, som i den af dig anførte tabel, men den ovenfor omtalte inddeling anvendes faktisk af de canadiske myndigheder, bl.a. med henblik på at fremme beskæftigelsen blandt mindretalsgrupperne. "Employment Equity Act" har dog også været genstand for debat omkring "omvendt" forskelsbehandling.

https://en.wikipedia.org/wiki/Employment_equity_(Canada)

Sören Tolsgaard

Wiki uddyber yderligere:

In 2006, the largest visible minority groups were South Asian (4.0%), Chinese (3.9%) and Black (2.5%). Between 2001 and 2006, the visible minority population rose by 27.2 percent. In 1961, less than two percent of Canada's population (about 300,000 people) were members of visible minority groups. By 2007, almost one in five (19.8%) were foreign-born, with nearly 60 percent of new immigrants coming from Asia (including the Middle East). The leading sources of immigrants to Canada were China, the Philippines and India. According to Statistics Canada, visible minority groups could account for a third of the Canadian population by 2031.

Canadas nye regering er med J. Trudeau's ord en regering, "a government that looks like Canada", altså en regering som ser ud som Canada gør her i 2015. Canada - og canadierne - har vist modet til at turde gå nye veje. I en tid hvor mange mennesker, også i DK, klamrer sig til det som var, og ønsker sig tilbage til den tid i 1955 eller 1965, der aldrig mere kommer tilbage, så synes Canada at have haft udsynet og vidsynet til at gå nye veje.

Michael Kongstad Nielsen

"Et friskt pust går over verdens næststørste land – det, der spænder over 10 millioner kvadratkilometer mellem Atlanterhavet og Stillehavet. Canadas 36 millioner indbyggere ... "

Hvad er så det største land i verden?
Rusland, såmænd. Men hvordan er det nu lige med betydning?
Canada er en undermåler hvad angår kulturel betydning. Kender nogen canadiske forfattere, billedkunstnere, komponister, filosoffer eller lignende af betydning?
De 36 millioner indbyggere er ca. dobbelt så mange som i Holland,
men der bor på et et areal, der er ca. 200 gange mindre end Canadas.
Ikke desto mindre er det gode nye toner fra det liberale Canada.

Mange amerikanske filmskuespillere er faktisk fra Canada. Michael J. Fox f.eks. kommer fra Canada.
Margarat Atwood kommer fra Canada. Bioware, det store spilfirma, er canadisk. Fra Edmonton i Canada. Og Bioware har om noget været noget af betydningen for hele spil-industrien. Uden Bioware - og uden deres spil som f.eks. Mass Effect, Dragon Age, Baldur's Gate, havde vi aldrig haft f.eks. LBGT-forhold i spil, især i rollespil, som spilles på computer, PS4 eller Xbox One.

Her er en liste over filmstjerner fra Canada - og som de fleste nok tror er enten engelske eller amerikanske, men de er altså alle født i Canada. Og nogle af dem er også opvokset i Canada,
se her:

https://da.wikipedia.org/wiki/Kategori:Skuespillere_fra_Canada

Hayden Christensen, Anna Paquin, Ryan Gosling og Mike Myers, Jason Priestly og Christopher Plummer er alle født i Canada.

Jakob Silberbrandt, Tina Sommer og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar
Sören Tolsgaard

Canada har produceret mange internationalt kendte navne indenfor moderne musik, bl.a.:

Oscar Peterson, Leonhard Cohen, Anne Murray, Gordon Lightfoot, Joni Mitchell, Neil Young, John Kay, Jeff Healey, Bryan Adams, Celine Dion, Shania Twain, Loreena Mckennitt, K. D. Lang, Alanis Morissette, Diana Krall, Nelly Furtado, Michael Bublé, Justin Bieber, etc.
https://en.wikipedia.org/wiki/Canadian_rock

Jakob Silberbrandt og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Naomi Klein, journalist, forfatter og aktivist, er heller ikke noget dårligt eksempel. Men på en måde forholder Canada sig kulturelt til USA, som Belgien til Frankrig.

Trudeau er et frisk pust. Jeg boede i Canada da hans far var 'prime minister' og jeg besøger Canada hvert andet år. Harper var en stor ulykke for Canada og for min familie som stadig bor der.

Godt gået, Justin Trudeau.

Norge har ca. den samme befolkningstethed som Canada, selv om arealet selvfølgelig er meget mindre. De to andre har flere ligheder, geografisk, klimaet og i naturen.
Iøvrigt har Norge p.t. en tragisk og elendig regering, desværre.
Jippi for Trudeau! "Et bon voyage", som de fransktalende siger, i Quebec.

jens peter hansen

Canada approved 23,286 refugees in 2014.
This number includes people who already living in Canada waiting to go through the refugee system. In terms of actual refugees admitted from oversees, Canada let in 12,300 people in 2014.
Either way you look at it, Canada accepts less than one refugee per 1,000 Canadians each year.

Det er måske også vigtigt at fortælle at lige ved halvdelen af disse er såkaldte privatsponserede flygtninge. Altså er der mennesker i Canada der betaler for deres ophold. Måske en god i de for de rige i de rige kommuner som Dragør, Gentofte og Frederiksberg, samt de velbetalte journalister.
At Canada har mange immigranter, men få flygtninge, er et faktum. Hvis man har mange penge er man velkommen i Canada, det er blandt andet derfor at der er kommet så mange kinesere til Canada. Det er ikke så let at komme ind i Canada og det hedder altså svøm eller gå ned = tag hjem igen.

Sören Tolsgaard

Trond Meiring -

Norge (15,5 indb/km) er faktisk 4-5 x tættere befolket end Canada (3,5 indb/km). De to lande "ligner" hinanden, idet de begge omfatter store områder med alpint og sub-polarklima, men Canada omfatter desuden store prærieområder og er en stor eksportør af korn, hvad man ikke ligefrem kan sige om Norge. Canada kan vel i højere grad sammenlignes med Sibirien, som to af nyere tids største indvandringsområder, hvor der stadig er mulighed for befolkningstilvækst.

jens peter jensen -

Du har sikkert ret i, at Canada ikke tager ret mange egentlige flygtninge, idet den ret store befolkningstilvækst i højere grad skyldes indvandring af veluddannede og rige, hvor kinesiske netværk sikkert er gode til at hjælpe landsmænd med jobs og økonomiske midler. Men også indvandring fra Mellemøsten og Sydøstasien synes ifølge tallene omfattende, jvf. de turbanklædte ministre, måske en britisk tradition, der nok også i høj grad handler om gode forbindelser. Den nye regering vil næppe lave ret meget om på denne politik, når det kommer til stykket.

Måske er Canada et sted imellem USA, Storbritanien, Sibirien, Australia, New Zealand, Alaska, Grønland og Norge...?
Sammenlignende politik, geografi, demografi, klima og så videre.