Leder

Ondets rod er ikke Islamisk Stat

Debat
23. november 2015

Forargelsen svulmede i de sociale medier efter, at tyrkiske hooligans i Istanbul angiveligt sang »Allah-u Akbar« – Gud er stor, under det minuts stilhed til ære for de franske dødsofre, som de to landshold fra Tyrkiet og Grækenland iagttog, før bolden blev givet op i tirsdags. Der kunne man bare se: Folkedybet i det NATO-allierede og EU-ansøgende Tyrkiet holdt med Islamisk Stat!

Lige bortset fra at tilskuerne ikke sang »Gud er stor«, men istemte det talekor, der altid indleder tyrkiske landskampe: Sehitler ölmez, vatan bölünmez, der kan oversættes som: ’Martyrer dør ikke, og landet skal aldrig deles’, et budskab til PKK’s kurdiske separatister, som den tyrkiske stat nu igen er i åben krig med, efter PKK i sidste uge opsagde den ensidige våbenhvile.

På stadion fik budskabet dybere mening som et budskab også til Vesten: Hvorfor skal vi som muslimer mindes franske ofre, når ingen franskmand, brite, tysker etc. ofrer så meget som et sekunds stilhed på vores ofre for Islamisk Stats terror i Ankara (95 dræbte) og Suruc (31 dræbte)?

Forstyrrelsen af minut-stilheden var altså ikke en mangel på medfølelse med ofrene i Paris, men en protest mod den ydmygelse, vores mangel på empati med muslimske ofre for Islamisk Stats terror opfattes som. Og den ydmygelse er særlig følelig blandt sunnimuslimer, der er under pres i det meste af det arabiske Mellemøsten.

»Dette er ikke en IS-revolution, dette er en sunnirevolution,« sagde en sunnimilitant for nylig til BBC.

Websiden Conflicts Forum refererer en afstemning på den arabiske tv-kanal Al-Jazeera, der viser, at 28.000 seere støttede IS’s aktiviteter i Irak og Syrien, mens kun 6.000 var imod. En meningsmåling i den panarabiske avis al-Hayat viser, at 92 procent af de adspurgte synes, at Islamisk Stat »er i overensstemmelse med Islam og islamisk lov«.

Disse og lignende målinger afspejler kun på overfladen sunniopbakning til Islamisk Stat. Under tallene simrer frustrationen over, at Vesten tillader Iraks shia-regering at undertrykke sunni-mindretallet, at alawitten Bashar al-Assad uhindret kan hælde tøndebomber ned over Syriens sunniflertal – og går vi et kort skridt tilbage i tiden: Hamas i Palæstina blev ’inddæmmet’ efter en demokratisk legitim valgsejr over det provestlige Fatah, Mohammed Morsi i Egypten blev afsat og de (sunni)muslimske brødre fængsles i bundter med USA’s og EU’s billigelse.

Det forudsigelige resultat er, som korrespondent Eva Plesner rapporterede fra det egyptiske parlamentsvalg i går på TV 2, en valgdeltagelse på omkring 10 procent. Hun havde mødt egyptere, der ikke anede, at der var valg. I lyset af entusiasmen i 2011-12, hvor egypterne stod i kø for at sætte deres kryds, klinger vestlige lederes skåltaler for arabisk demokrati hult. Akkurat som forargelsen over de tyrkiske hooligans talekor i tirsdags i bedste fald afdækker uvidenhed.

Tyrkerne tilhører generelt hanafi-skolen, den af sunniislams fire skoler, der er mest åben og tættest på islams fredsommelige sufismefilosofi. De har indgroet afsmag for den radikale salafisme.

At sunnier i det arabiske Mellemøsten – mindretal i forhold til shiaerne i Irak, Yemen, Libanon (og Bahrain) – støtter Islamisk Stat i diverse målinger, viser kun, at de ser IS som det mindste onde. IS kontrollerer et areal beboet af ca. 10 millioner, der opdelt i stammer og klaner, ikke har andet valg end at tie og indordne sig under den militante wahabbi-salafisme – der promoveres af Saudi-Arabien med milliardinvesteringer i koranskoler og moskeer.

Har det medført konkret vestlig kritik? Ingenlunde – Saudi-Arabien er jo medlem af koalitionen mod Islamisk Stat. Formelt. Reelt er kongehuset Saud selve ondets rod.

Nu tales der så om indsættelse af specialstyrker, herunder danske, der kan operere med lokale styrker, mod IS i Irak og Syrien. Hvad der ikke tales om, er den effekt, IS-terroren har på den vestlige offentligheds holdning til strømmen af flygtninge.

Det har selvfølgelig en mental effekt, f.eks at mere end en snes amerikanske delstater melder ud, at de ikke vil modtage syriske flygtninge – som stod de og bankede på i Hollywood – eller at Naser Khader advarer mod mulig IS-infiltrering i teltlejren i Thy. Nemlig den effekt Islamisk Stat ønsker.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Lasse Ellegaard

"Under tallene simrer frustrationen over, at Vesten tillader Iraks shia-regering at undertrykke sunni-mindretallet, at alawitten Bashar al-Assad uhindret kan hælde tøndebomber ned over Syriens sunniflertal"
citat fra artiklen

Hverken Iraks shia-regering eller Bashar al-Assad spurgte om lov fra "Vesten", inden de gik i gang med uhyrlighederne.

Vi mangler lige et forslag fra Lasse Ellegaard til at stoppe disse uhyrligheder.
Hvordan gør "Vesten" lige det??

hvis kampen var på græsk jord, og kommet lige efter Ankaramassakren, ville der nok også være et minuts stilhed, og sikkert uden slagord hen over stilheden.....
Var der ikke en U landskamp herhjemme, hvor herboende tyrkiske indvandrere buhede af vor nationalsang, og hujede af den tyrkiske.....
Man har ikke hørt så meget til de grå ulve fornyligt?

Den tanke at vesten ikke kan - endsige skal kontrollere hele verden, er vist langt væk.

"Sunni muslimer er under pres......." ?. Det skal vel forstås sådan at de søde rige Saudi arabere, de søde rige fra Qatar og de søde Tyrkiet der er sunnier og venner med de søde rige fra Israel og de søde fra Islamist stat, er under pres fra de onde fattige i Yemen, de onde sekulære fattige i Syrien og de onde fattige sønderbombede Shiit'er i Irak og de onde fattige bjergbønder i Afghanistan.
Ihh hvor er det synd for Sunni'erne fordi de er rige og under pres.

Her i vesten udtrykker vi sympati med ofrene fra vor egen kulturkreds - gør araberne det samme, eller er de bare ligeglade med, hvad der sker i deres kulturkreds? Ja, jeg spørger bare, for jeg har ikke set eksempler på, at den arabiske verden rejser sig til protest mod terror begået mod lande og folk i Mellemøsten.

Men det er i det hele taget umuligt at forstå, hvad der reelt sker i Mellemøsten - herunder Danmarksog andre Europæiske landes part i konflikterne, da vores medier generelt snarere propaganderer end forklarer realiteterne. Lad mig kort citere en af verdens mest troværdige journalister: "There is currently an American and European attempt to destroy the government of Syria. Prime Minister David Cameron is especially keen. This is the same David Cameron I remember as an unctuous PR man employed by an asset stripper of Britain's independent commercial television.
Cameron, Obama and the ever obsequious Francois Hollande want to destroy the last remaining multi-cultural authority in Syria, an action that will surely make way for the fanatics of ISIS." http://johnpilger.com/articles/the-revolutionary-act-of-telling-the-truth (fra sep. 2015)

Desuden så er det værd at kigge langt nærmere på Saudi Arabien og vestens støtte til dem. Ikke alene er de den største økonomiske og ideologiske støtte til den radikale politiske islamisme og teorrorisme, landet har fx også støttet The Clinton Foundation med 20 mio. dollars og får jævnligt lov til at købe våben for enorme summer af USA. Alene i sidste uge godkendte Hillary Clinton salg for 1200 millioner dollars. Når man ved, at USA ikke længere må betegnes som et demokrati men som et plutokrati, altså en stat styret af få rige mennesker, så er det oplagt, at Saudi Arabien har købt til sig til stor indflydelse i USA. Bemærk gerne alle mediernes billeder af Saudiere sammen med Obama, Blair, Cameron og Hollande etc. Deres billigelse af regimet kan kun forstås som et økonomisk interessespørgsmål. Saudierne har i år lavet love, der forbyder ateisme - som en del af den almindelige undertykkelse af oppositionelle kræfter. De hugger hovedet af et menneske hver anden dag i snit og har lige i sidste uge dødsømt en poet for at 'frasagt sig Islam' - i realiteten skyldes dødsdommen formentlig, at poeten har offentliggjort en video, hvor man ser det religiøse politi piske en mand offentligt. http://www.theguardian.com/world/2015/nov/20/saudi-court-sentences-poet-...

En sidebemærkning er her, at Saudierne sidste år sørgede for at sende så meget olie på markedet, at prisen faldt markant. Dette var givetvis for at sætte mine profitable konkourrenter ud af spillet. Men det har også konsekvenser for den globale klimapolitik, da det så lige pludselig bliver mindre konkurrencedygtigt at udvikle og købe grønne energiløsninger. Her det selvsagt oplagt, at der også kan være en forbindelse til den amerikanske kongres, der som bekendt slet ikke tro på klimaforskningen og klimaforandringer. Saudierne kan meget vel tænkes at være i ledtog med Koch brødrene på dette spørgsmål osv.

Her en artikel til generel oplysning af hvorfor Saudi Arabien er interessant - som en interessant trussel. Søren Espersen fra DF har, så vidt jeg er oplyst, udtalt, at saudierne er vores bedste venner.
"Even more seriously, the pernicious Saudi influence is spreading fast and freely. King Salman has offered to build 200 mosques in Germany for recently arrived refugees, many of whom are Muslims. He offered no money for resettlement or basic needs, but Wahhabi mosques, the Trojan horses of the secret Saudi crusade. Several Islamic schools are also sites of Wahhabism, now a global brand. It makes hearts and minds small and suspicious, turns Muslim against Muslim, and undermines modernists." (From October 5, 2015) http://www.independent.co.uk/voices/the-evil-empire-of-saudi-arabia-is-t...

lars abildgaard, Torben Skov, Holger Madsen, Karsten Aaen, johnny lang, Curt Sørensen, Niels Duus Nielsen og Bodil Waldstrøm anbefalede denne kommentar

Og så skal det også med til billedet af Saudi Arabien lige nu bomber det fattige naboland Yemen i stumper og stykker.

Karsten Aaen, johnny lang og Bodil Waldstrøm anbefalede denne kommentar

For omtrent ti år siden var jeg på en lille rundrejse i Cambodia, og bemærkede at der hist og pist var opført ny mosker med høje, slanke minareter i dette ellers så fattige land, hvor der lever 200.000 muslimer, hvilket svarer til cirka 2% af befolkningen. Nå, men dem der havde finansieret disse mosker var Saudi Arabien og dermed fulgte også den strenge fortolkning af den muslimske religion, nemlig Wahabisme, med i kølvandet.

Nybyggede mosker med minareter har jeg også for nogle få år side set skyde op i Kosovo, og gæt hvem der har betalt? Korrekt, og endnu en gang udbredes så med oliepenge den konservative og menneskefjendske gren af den muslimske tro og hvor eksempelvis kvinders rettigheder er sivet dybt ned ørkensandet og tørret ud.

Hans Kristian Hansen

Naturligvis er ondets rod Islamisk Stat. Dumhedens rod er imidlertid at politikerne ikke har oprettet protokoller der sikrer at tilhængere af islamisme kan udvises.

Svenskerne er ved at erkende at deres asylpolitik ikke er gennemtænkt. Af samme grund forsøger de at få Danmark til at aflaste dem ved at kræve at Danmark gentager deres dumheder.

Det er er overordentlig logisk at man hverken kan indføre indvandring, uden at kunne oprette de forudsættelige arbejdspladser, og derfor ikke kan varetage integration, og at tilhængere af salafisme, wahabisme, og enhver anden religiøs/ideologisk begrundet antidemokrati, ikke har noget at gøre i Danmark.

Alle disse kulturradikale bortforklaringer er umådeligt ulogiske ...

Peter Madsen, Hans Aagaard og Britt Kristensen anbefalede denne kommentar

vi burde samle ind til kirker m.m. i saudiarabien, men hov......de er forbudt dernede. Moneymoskeer også i Kbh.
Kristne, kulturkriste, sekulære etc. tvinger ikke folk til konvertering ved ægteskab, men provomuslimerne fordrer, at andre skal konvertere ved ægteskab. De er aggressive.....

Den enkleste forklaring er ofte den rigtige. I dette tilfælde at der var et antal personer som netop sang "gud er stor" fordi de sympatiserede med IS og ønskede at håne ofrene.

Denne forklaring er naturligvis mere ubehagelig at rumme end den mere avancerede udgave som nævnes i artiklen.