Leder

Kræmmermentalitet

Debat
17. december 2015

Danmark har en regering, der i øjeblikket har mere end almindeligt vanskeligt ved at regere.

Efter pres fra Dansk Folkeparti måtte finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) i 11. time tilbagekalde en del af finansieringen af næste års finanslov.

I sin politiske substans er det rigtigt og retfærdigt, at en planlagt nedskæring af boligydelsen til landets svageste pensionister dermed annulleres.

Men i sin politiske proces er det beskæmmende og foruroligende, at Venstre og Dansk Folkeparti ikke har magtet den grunddisciplin, som vedtagelsen af en finanslov er for enhver regerende koalition.

Helt galt gik det, da det i går kom frem, at de kaotiske tilstande i regeringskontorerne får direkte konsekvenser for landets pensionister.

Således oplyste Udbetaling Danmark, at 325.000 pensionister fra januar alligevel vil få beskåret deres boligydelse.

Udbetaling Danmark har tilsyneladende gjort, hvad enhver i disse tider bør være skeptisk over for: at stole på indgåede aftaler mellem Venstre og Dansk Folkeparti.

I hvert fald meddelte ledelsen i Udbetaling Danmark, at »embedsmændene i Finansministeriet og de politiske forhandlere har løbende været orienteret om dette«. Næ nej, vi har intet hørt, bedyrer både Kristian Thulesen Dahl (DF) og Claus Hjort Frederiksen, der nu har forlangt beslutningsgangen undersøgt.

Forpjusket står en regering og et støtteparti tilbage, og først til foråret vil de borgerlige partier forhandle om de 90 mio. kr., der nu konkret mangler på næste års finanslov. I sig selv er det alt andet end betryggende for tilliden til den generelle ledelse af nationen.

Trods den åbenbare regeringskrise er der ikke megen ansvarlighed eller hjælp at hente hos de to øvrige borgerlige støttepartier. Liberal Alliance og de konservative udnytter situationen til en omgang politisk afpresning.

Som betaling for at genåbne forhandlingerne vil de to partier henholdsvis have genforhandlet udligningsskatten på pensioner, og affaldsgebyret for virksomheder skal gøres til en tilvalgsordning.

Den konservative formand, Søren Pape Poulsen, er skamløs nok til at kalde det »en kredit for velvilligheden«.

De borgerlige partier er altså i øjeblikket i fuld gang med at reducere ledelsen af nationen til et vilkårligt kræmmermarked, hvor de enkelte partier alene fokuserer på egne snævre særinteresser.

Hvis de andre dummer sig, sender vi en dummebøde frem for at bidrage til at løse det problem, der for tusindvis af danske pensionister faktisk handler om de konkrete vilkår for det liv, de lever.

Både Anders Samuelsen (LA) og Søren Pape Poulsen taler gerne varmt og længe om de ældres levevilkår, men når det kommer til stykket, lader de kold politisk købmandskab veje tungere.

Kristian Thulesen Dahl skal ikke – som tidligere nævnt her i avisen – kritiseres for at være blevet klogere. Til gengæld står det stedse mere klart, hvor stort et svigt af de ældre, DF-formanden har gjort sig skyldig i under finanslovsforhandlingerne.

Kristian Thulesen Dahl blev advaret om, hvor de fattige ældre ville blive ramt. Særligt Ældre Sagen fremlagde plausible beregninger på det, der må kaldes et tungt vælgersvigt fra DF, der sælger sig selv som de ældres utrættelige forsvarere.

Alligevel overhørte Kristian Thulesen Dahl advarslerne, og derfor er der tale om hykleri i metermål, når han forsøger at løbe fra ansvaret (bemærk i øvrigt kræmmersproget):

»Der gik helt konkret det galt, at vi mente at have fået stillet en vare i udsigt, som vi ikke kunne få leveret,« udtaler DF-formanden.

Men nej, Kristian Thulesen Dahl, problemet er et andet. Og langt større. Det afspejler nemlig, at politikerne på Christiansborg i tiltagende grad ikke lytter til de høringssvar, civilsamfundets organisationer sender til Folketinget forud for vedtagelse af ny lovgivning.

Kristian Thulesen Dahls ignorering af Ældre Sagens advarsler viser den politiske arrogance, der har banet vejen for stærkt forringede høringsfrister og forhastet lovgivning i Folketinget.

Det demokratiske problem kan vise sig langt større end vedtagelse af næste års finanslov.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kristian Thulesen Dahl er mere interesseret i at komme i TV end i at varetage de svagest stilledes interesser:

- "Tirsdag aften var der samråd om netop [boligydelserne]. Og selvom Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl var med til at tage beslutningen, så var han ikke at finde til samrådet med finansminister Claus Hjort Frederiksen og oppositionen.

I stedet var han til optagelserne på TV 2s store årsshow."

http://www.bt.dk/politik/thulesen-dahl-valgte-tv2-show-over-samraad-om-b...

Hvornår kommer den kortlægning, der beviser, at DF på intet tidspunkt har medvirket til vedtagelse af love, der tilgodeser andre end samfundets rigeste. Tværtimod indtager partiet den rolle på højrefløjen at skulle stå for splittelsen af samfundets mindre magtfulde grupper, så det ikke falder arbejderne ind, at de har en soleklar interesse i, at kontanthjælp og dagpenge holder et højt niveau - og at deres egen skat er med til at holde lønnen oppe.
Det bliver mere og mere almindeligt at sige, at DF jo reelt er en udløber af Fremskridtspartiet og i alle årene har forfulgt den politik. Uden at trække nazikortet: ligesom det antikommunistiske naziparti undertiden påstås at være venstreorienteret, således tiltros det national- og socialkonservative parti DF nogle gange at indtage venstreorienterede synspunkter; men det er ikke tilfældet, og det er ikke muligt at finde en eneste lov, vil jeg mene, der tilgodeser de svage grupper, som DF har medvirket til. Og nej, socialkonservativ betyder desværre ikke konservativ med social bevidsthed, men nærmere det modsatte.

Kurt Nielsen, Torben Skov, Bent Gregersen, Nanna Wulff M., Anne Eriksen, Kim Houmøller, Ebbe Overbye, Gorm Lerche og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

DF-nedskæringer i kommuner

* I Kolding stemte Dansk Folkeparti i september måned for at skære 6,5 millioner kroner på den lokale børnepasning.

* I Silkeborg har Dansk Folkeparti været med til at vedtage et budget, der skærer cirka 20 millioner kroner på ældreområdet i 2016.

* I Fredericia stemte Dansk Folkeparti sidste år for at skære 45,9 millioner kroner på social- og omsorgsområdet de næste tre år.

* I Guldborgsund Kommune er Dansk Folkeparti med i et fire-årigt budgetforlig fra 2015-2018, der indeholder nedskæringer for i alt 307 millioner kroner. Det går især hårdt ud over skoler, ældre og det sociale område.

* I Brøndby har Dansk Folkeparti været med til at stemme for nedskæringer på specialskole og på anbringelser.

* I Haderslev var Dansk Folkeparti i april med til at beslutte, at ældreplejen i et af kommunens seks distrikter samt et plejecenter skal sendes i udbud.

* I Greve gik Dansk Folkeparti med i budgetaftalen for 2015, der blandt andet indeholdt en nedskæring på ungeindsatsen - der blandt andet rammer Greve ungdomsskole. Alligevel var der råd til at nedsætte grundskylden med ti millioner kroner. Og endelig stemte Dansk Folkeparti i Greve for at udlicitere et kommunalt plejecenter.

(http://www.arbejderen.dk/indland/df-lover-velf%C3%A6rd-men-sk%C3%A6rer-l...)

Kurt Nielsen, Calle Hansen, Torben Skov, Torben Kronholm, Bent Gregersen, Anne Eriksen, Arne Lund, Niels Duus Nielsen og lars abildgaard anbefalede denne kommentar

Striden om boligydelsen står om ca. 90 mio kr., som åbenbart giver forligspartierne mange grå hår i hovedet. Samtidig er de samme partier mere end villige til at brønde betydelige beløb af for at udflytte et mindre antal arbejdspladser fra hovedstadsregionen ("alle" Venstre-politikeres hadeobjekt nr. 1) til provinsen. Det gælder bl.a. det lille fine Jagt- og Skovbrugsmuseet i Hørsholm, der er til stor glæde for børn og familier. Nu skal det så flyttes ud til en pløjemark på Djursland, hvortil man vist kun kan komme med bil - for den kollektive trafik i området er næsten helt forsvundet. Det drejer sig om 13 arbejdspladser, og det er jo imponerende mange, ikke også Haarder?
Prisen for at flytte museet er - hold jer fast: ca. 100 mio kr.
Galimatias!

Calle Hansen, Niels Duus Nielsen, Anne Eriksen, Torben Skov, Torben Kronholm og Jens Jørn Pedersen anbefalede denne kommentar

Det er jo sådan at medier, politikkere og kapitalisterne samt alle proselyterne, forbryder sig mod fællesskabets regler og forfølger enhver som er i opposition, sidst set med en manglende anerkendelse af afstemningen om afgivelse af suverænitet til EU.

Vi bliver tvunget nærmere og nærmere et fysisk opgør med den kriminelle og absolut tænkende neoliberale elite.

Det er fint Christian Jensen. Jeg er glad for du har taget mit forslag om at gøre 2016 til demokratiets og Grundlovens år på Information.

Denne regering udfører den samfundsmæssige opløsning fra toppen, således at Yeats ord bliver til virkelighed: Things fall apart; the centre cannot hold.