Leder

Rangordning af de døde

14. december 2015

I 2014 døde 170 personer i trafikken. Samme år døde 263 mennesker af narkotika – de fleste af overdosis.

Det første tal er et af de laveste, siden 1930. Trafikdød er mere end halveret på syv år, hvilket blandt andet skyldes en målrettet strategi. Det sidste tal er et af de højeste, siden man begyndte at registrere misbrugsdødsfald i 1970. Det steg sidste år med 50 døde.

Tallene fortæller en historie om rangordningen af de døde: De vilkårlige dødsfald i trafikken skal ned på nul. Dødsfald blandt misbrugere er en anden sag. Her var målet hos den forrige regeringen 200 døde. Den nuværende regering har end ikke et mål. En politik, der indtil videre har ført til, at misbrugsdødsfald pr. indbygger i Danmark er blandt de fem højeste i Europa. Trods fixerum, heroinbehandling og en række andre gode tiltag, kan Danmark tilsyneladende ikke knække kurven.

Hvorfor ikke sætte tal på ambitionerne? Og konkret handling bag målet?

Årsagen er ifølge eksperter blandt andet manglende ambitioner og en manglende samlet strategi, som man blandt andet har i Norge, hvor man med udgangspunkt i trafikdrab for nylig har formuleret en strategi med nul døde som målet.

Sundhedsminister Sophie Løhde afviser dog noget lignende i Danmark. Hun henviser til, at regeringen blandt andet støtter stofindtagelsesrum økonomisk på denne finanslov.

Men selv om det er positivt, er der ikke noget nyt i det, ej heller giver det indtryk af en minister, som sætter helhjertet handling bag et regeringsgrundlag, hvor færre døde misbrugere er et mål. Hvorfor ikke sætte tal på ambitionerne? Og konkret handling bag målet?

Måske fordi de høje dødstal også handler om holdninger: At det i virkeligheden er misbrugernes egen skyld. At narkotika er farligt. Og at det derfor nok ikke kan være anderledes.

Man kan godt forstå, hvis der indsniger sig en følelse af, at opgaven nærmest er umulig, når dødstallet i Danmark ikke har været under 200 de seneste 25 år.

Men ifølge de mennesker, der forsker i og arbejder med misbrugere kan dødsfaldene faktisk forebygges. Det kræver blot nogle flere ambitioner fra politikernes side.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Man kan udvide liste, og sætte tingene endnumere i perspektiv:
Hver uge dør et menneske i Danmark af så passe sit arbejde, og man skærer kraftigt på Arbejdstilsynet, samtidig er der de sidste mange år dræbt 2 - 3 personer i hadforbrydelser, som medier og visse politikere fejlagtigt har kaldt terror, og politi og efterretningstjenester får udskrevet en blancocheck til symbolske foranstaltninger, kombineret med indskrænkninger i alle borgeres frihed og retssikkerhed.

uffe hellum, Thomas Toft og Helene Kristensen anbefalede denne kommentar