Leder

Republikanere på krigsstien

17. december 2015

CNN havde advaret amerikanerne på forhånd. Tirsdag aftens to timer lange tv-debat mellem otte republikanske præsidentkandidater ville handle om kun én ting: de islamistiske terrorangreb i Paris og San Bernardino.

Hvad vil den næste præsident gøre for at nedkæmpe Islamisk Stat (IS) i Irak og Syrien og beskytte den amerikanske befolkning mod flere massemord?

Det er fuldt ud legitimt, at medierne sætter terrorangreb i fokus.

Men at udelukke alt andet – den epokegørende klimaaftale, verdensøkonomiens haltende væksttempo, stigende social og økonomisk ulighed i USA, politibrutalitet mod sorte – virker som et overlagt forsøg på at hidse stemningen mod fremmede og udlændinge op og opmuntre kandidaterne til at overbyde hinanden i deres krigeriske holdning til IS og derved score flere læsere og seere.

CNN’s prioritering virker endnu mere absurd og uansvarlig, når man tænker på, at intet medie har viet nær samme tid og ressourcer til de hyppige masseskyderier på amerikanske arbejdspladser og skoler udført af derangerede unge medborgere. Langt flere mister livet i disse skyderier end i San Bernardino.

Indtil Paris-angrebet var interessen i den amerikanske vælgerbefolkning for krigen mod Islamisk Stat begrænset. Emnet kom næppe op i tv-debatter.

Nu er det, som om republikanerne og deres vælgere abonnerer på samme apokalyptiske vision som IS om verdens snarlige ende.

Chris Christie sagde, han ville beordre nedskydningen af et russisk jagerfly, hvis det fløj ind over en amerikansk etableret flyveforbudszone i nordlige Syrien – også hvis resultatet bliver en tredje verdenskrig.

I den alvorlige ende af tv-debatten afsløredes et synligt skel mellem den libertære og nykonservative fraktion i partiet. Ted Cruz og Rand Paul er imod nye udenlandske krigseventyr og vil ikke være med til at vælte Bashar al-Assad.

Heri støttes de af Donald Trump og Ben Carson. Jeb Bush, Marco Rubio og Chris Christie vil af med Assad og indsætte hæren mod IS i Syrien.

Samme kløft eksisterer interessant nok hos demokraterne – mellem høgen Hillary Clinton og duen Bernie Sanders.

Det virker derfor uundgåeligt, at terrorisme, islam, immigration og Mellemøsten – og deres angivelige sammenhænge – bliver diskuteret hele vejen til præsidentvalget i november.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Finn Thøgersen

Uh, nu er det jo én af en stribe debatter (ikke alle på CNN, men...), så det er vel ikke helt urimeligt at man fokucerer på et emne, der både er aktuelt og formodentligt vil sætte præg på næste præsidentperiode ?

Kunsten er så at komme spektret rundt over serien af debatter