Leder

Overhalet indenom

Debat
25. januar 2016

Den amerikanske streamingtjeneste Netflix har meddelt, at man vil gøre det umuligt for f.eks. danske abonnenter at se amerikansk Netflix. Det kan man normalt heller ikke pga. af de geografiske spærringer, som Netflix af rettighedsmæssige hensyn er udstyret med. Med lidt teknisk snilde er det dog nemt at omgå spærringerne og få Netflix’ servere til at tro, at ens computer befinder sig i USA, selv om man er i Danmark. Og på den måde kan man få adgang til det noget mere omfangsrige indhold, den amerikanske del af Netflix rummer. Men nu er det altså slut med den slags fiksfakserier, som i øvrigt ikke er ulovlige.

Udmeldingen fra Netflix kommer, samtidig med at tjenesten udvider og nu kan fås i 200 lande verden over og har 75 mio. abonnenter. Netflix er en betydelig magtfaktor, og det er ikke mindst tjenestens størrelse, pengepung, indhold og velfungerende brugerflade, der er grunden til, at udbredelsen af streaming – og dermed omkalfatringen af vores måde at se tv på – går så hurtigt. Det understreger også rapporten Medieudviklingen 2015, som DR’s medieanalytikere lige har sendt på gaden.

Men selv om Netflix er magtfuld og tilmed selv producerer attraktivt indhold – House of Cards, Jessica Jones, Daredevil, Orange Is the New Black – er tjenesten afhængig af at kunne købe tv-serier og film af andre. Der er en vis sandsynlighed for, at det er disse rettighedshavere, som presser Netflix til at forhindre abonnenter i at se indhold, som ikke er indkøbt til lige netop deres land. Netflix siger, at man arbejder på at gøre det samme indhold tilgængeligt verden over, men at det kommer til at tage lidt tid. Heldigvis er der i Danmark kommet flere streamingtjenester til – HBO, Viaplay, C More – som giver mulighed for at se de nye, især amerikanske tv-serier samtidig med USA.

Man forstår godt rettighedshavernes bekymringer; det stærkt faldende hjemmevideosalg er et problem for indholdsproducenter, som endnu ikke tjener penge nok på streaming, og som er bange for tv- og filmpirater. Men samtidig udstiller sagen igen en global film- og tv-branche, der er blevet overhalet indenom af den teknologiske udvikling, og som tænker rettigheder og deler verden op på en måde, som ikke længere giver mening. Mon Netflix også kommer til at stå i spidsen for en forandring af det?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeg ville gerne have læst Informations bidrag til debatten om internettets frie flow, rettighedsmæssige spærringer etc. Men - denne leder var placeret bag en paywall.
Overhalet indenom?