Leder

Sult som våben

Debat
13. januar 2016

Omtrent hvert halve år gentager den samme triste nyhed fra Syrien sig: Mennesker sulter ihjel i belejrede byer som følge af regimets og oprørsstyrkernes kyniske udmattelseskamp. De seneste dage har historierne handlet om byerne Fua, Kefraya og især Madaya, hvor billeder af udmagrede børn og voksne har vakt forfærdelse og forargelse verden over. Mandag fik nødhjælpskonvojer for første gang siden oktober adgang til de tre byer med forsyninger af mad, medicin og tæpper. Men det ændrer ikke ved, at sult fortsat bliver brugt som våben i krigen i Syrien. Nødhjælpsforsyningerne rækker til en måned, og hvad sker der så?

Det syriske regimes og Hizbollahs belejring af Madayas 40.000 borgere har stået på siden juli. Læger uden Grænser oplyser, at 28 mennesker er døde af sult siden december. Iagttagere siger til avisen Libération, at byen ikke engang er af særlig militær interesse, der kan retfærdiggøre den langvarige belejring.

I stedet har udsultningen af de mange tusinde mennesker formentlig haft til hensigt at ramme de oprørsstyrker fra gruppen Ahrar al-Sham, der havde søgt tilflugt i Madaya som led i kampen om en helt anden by, den nærliggende grænseby Zabadani.

Det understreger kun krigens beskidte spil, at Ahrar al-Sham som modydelse for nødhjælpen til Madaya samtidig gav adgang til de to shiitiske byer i det nordlige Syrien, Fua og Kefraya, som de selv belejrer. Selve operationen med at levere nødhjælp har ifølge Internationalt Røde Kors været stor og kompleks, da hjælpen skulle nå frem præcis samtidig til de tre byer.

Alle åndede vel lettet op, da det trods alt lykkedes at få hjælpen frem til de sultende befolkninger. Men som hjælpeorganisationerne skyndte sig at understrege, er det her ingen holdbar løsning. De har vedvarende problemer med at få adgang til mennesker i nød over hele Syrien. Ifølge FN lever op mod 400.000 syrere under belejring, omkring halvdelen af dem under regimets åg. Nødhjælpskonvojerne har anslået adgang til 10 pct.

For regimet har Madaya været en kærkommen lejlighed til at vise sin velvilje op til fredsforhandlinger i Genève den 25. januar. For oprørsgrupperne har det været en chance for at udstille regimets brutalitet. For alle os andre er det en grusom påmindelse om, at vi ikke kun skal bekymre os om Islamisk Stat i Syrien.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Philip B. Johnsen

Det er muligvis en af årsagerne til, det er vanskeligt, at holde flygtningene i nærområderne, de er bange, men tager regeringen det alvorligt nok.

Fra link:
"Da V-regeringen kunne fejre sit første nytår ved magten, nåede det samlede danske nødhjælpsbidrag til verdens humanitære katastrofer lige nøjagtigt op på 2,2 milliarder kroner på årets sidste dag.
Det er 41 millioner kroner mindre end i 2014, oplyser Udenrigsministeriet."

Link: http://www.altinget.dk/udvikling/artikel/regeringen-misser-eget-maal-om-...

Torben Lindegaard

Det er langt at foretrække, at bruge ulandsbistandsmidler på akut nødhjælp i f. ex. Syrien, frem for at donere midler til demokratiudvikling i Pakistan (sic), som Lidegaard førte sig frem med.

Og lige for at få det ført til protokols:
Danmark skal slet ikke under nogen form sende landtropper til Syrien -
tvært imod burde de nuværende kampfly trækkes hjem.

- Åh hvor forfærdeligt og rædselsfuldt for dem i Syrien der udsættes for sult som våben, og så af den satan til Assad.

Heldigvis var det ikke slet ikke noget problem for Irak, dengang da vesten brugte sulten som våben mod Irak's befolkning for at ramme Saddam Hussein - den lede Satan.

- Sådan er det jo så forskelligt!

Vagn Rasmussen

Nu er det jo sådan, at hvis de vestlige mainstreammedier og deres danske aflæggere ikke beredvilligt stillede sig til disposition, når man forberedte en krig, så var krige faktisk sjældne. Den sidste historie, man kolporterer om den syriske regering, er at den bevidst skulle have ladet befolkningen i Madaya sulte.
Men som meget andet er det noget, og som journalister, der kun henter deres informationer fra den vestlige presse, forsøger at bilde os ind. Det er en ren spædekampagne fra BBC, andre vestlige medier, hvor man bl.a. anvender falske billeder.
Hvis nogen vil have indtryk af de midler, der tages i anvendelse, kan man finde nogen af dem her: http://www.intersol.dk/puppet-masters/

Ahmed Mannouti

Vagn

Og du mener at kunne vejlede os med et link til en site der altid har været 100% logrende loyal overfor det syriske fascist-diktatur? Er det "virkeligheden" tror du. Really?