Leder

Advarsels-skuddet

16. februar 2016

Det er et politisk presset Grækenland, der møder resten af EU, når Europas ledere mødes på torsdag for igen at tale om mulige EU-flygtningeløsninger. Grækenland er i forvejen lagt ned i en bølge af protester omkring en upopulær pensionsreform. Imens stiger presset udefra for at skabe resultater omkring flygtningekontrollerne, der langt tidligere burde være sat i system af EU-fællesskabet. For længe har Grækenland sejlet sin egen sø. Selv om den græske regering ikke er uden ansvar, er EU-solidariteten overskuelig.

Mens Tyskland forsøger at skåne Grækenland ved hjælp af internationale aftaler med Tyrkiet, er der ikke meget hjælp at hente fra en række østeuropæiske lande. Hårdhændet forsøger de at lukke Balkan-ruten af ved grænsen mellem Makedonien og Grækenland, som Østrig har tilbudt aktiv hjælp til. En række EU-lande har ikke problemer med at ofre Grækenland som Schengen-medlem, hvis det tjener egeninteresserne.

I går talte Polen, Tjekkiet, Slovakiet, Ungarn, Bulgarien og Makedonien sammen for at finde en fælles hårdere linje forud for EU-topmødet. Det lader til at være et spørgsmål om kort tid, før grænselukninger bliver til virkelighed og igen omdanner Grækenland til ufrivillig ventesal for desperate flygtninge.

En ny rapport dokumenterer de omfattende græske sløserier, når de dagligt tusinder af flygtninge skal registreres. På 50 punkter halter det, og der mangler alt fra personale over netforbindelser til korrekte procedurer. I fredags lød advarselsskuddet, der kunne høres i hele Europa. Alle regler skal senest om tre måneder være på plads, ellers kan de øvrige Schengen-lande frit indføre paskontroller over for Grækenland. Som de facto ryger ud af Schengen.

Nu går det stærkt. Fire af de nye hot-spots skal oprettes inden onsdag på Lesbos, Chios, Leros og Samos. Hæren kan reelt blive den nye græske grænsemyndighed, mens næste svære skridt er, at Grækenland hændervridende skal anerkende Tyrkiet som sikkert hjemland. Et prædikat de ikke ønsker at give den gamle arvefjende, der selv fører krig mod sine kurdere, opposition og pressen.

Endnu engang skal Grækenland træffe svære beslutninger. Endnu engang med lunken hjælp fra EU-partnerne, der bedst tjener egeninteresserne.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

EU og Tyrkiet blev allerede i 2013 enige om en samarbejdsaftale, der skulle gøre Tyrkiet til sikkert hjemland og sikre visumfrihed for tyrkere, der ville rejse til EU.

http://www.information.dk/547586

Aftalen er aldrig blevet implementeret, bl. a. på grund af græsk modstand mod at anerkende Tyrkiet som sikkert hjemland. Den fjer i hatten under Grækenland slet ikke Tyrkiet - uanset realiteterne i de EU-finansierede tyrkiske flygtningelejre.

Det gør jo ikke ondt på grækerne, at flygtningene fra Tyrkiet ikke kan tilbagesendes - de skovler blot flygtninge og migranter videre til resten af Europa.

Grækenland er en børnehave.