Læsetid 3 min.

Kan vi bare tappe deres telefoner?

LEDER
18. februar 2016

Fra flygtningekrisens begyndelse var der fokus på, at mange flygtninge havde smartphones med sig. Opslag på sociale medier med flygtninge med dyre telefoner blev af den yderste højrefløj set som symbol på, at de tilrejsende ikke var rigtige flygtninge i nød. Hvorfor skulle de hjælpes, når de havde råd til så moderne og dyre teknologiske redskaber?

De teknologibegejstrede medier og aktivister havde et andet fokus. Her blev flygtningene med mobiltelefoner et symbol på det frigørende potentiale, der ligger i moderne kommunikationsteknologi.

»Smartphones bringer trøst og støtte til desperate flygtninge,« skrev det anerkendte teknologitidsskrift Wired og fortsatte: »At klare den 1.300 mil lange rejse igennem Vesteuropa fra Syrien (...) kræver mange værktøjer: Vand. Mad. Næsten bundløs udholdenhed. Men det vigtigste kan meget vel vise sig at være internettet, mere specifikt en smartphone.«

Læs også: Hundredvis af asylansøgeres mobiler kopieret af politiet

Der blev afholdt Techfugee-konference, hvor appudviklere blev sat sammen for at bidrage med teknologiske løsninger til hjælp for flygtningene, og der blev peget på den store betydning som beskedtjenester som WhatsApp, GPS-funktioner og sociale medier har, når flygtningene forsøger at orientere sig i det kaos af menneskesmuglere, myndigheder og grænseovergange, der møder dem på vejen gennem Europa.

I går kunne Information så beskrive en ny tendens i fortællingen om asylansøgere og deres smartphones. Via en aktindsigt kunne denne avis dokumentere, at Nationalt Udlændingecenter under Rigspolitiet tilbage fra i hvert fald februar sidste år er begyndt at tappe udvalgte asylansøgeres telefoner for data, når de ankommer til Danmark.

For myndighederne handler det om, at telefonerne kan være en god kilde til information om ansøgerens identitet, nationalitet og forklaringer i de tilfælde, hvor ansøgerne ikke har identitetspapirer.

Som politiinspektør Richard Østerlund la Cour forklarede, handler det om »at sikre, at dem, vi står over for, er dem, de udgiver sig for at være. Og jo mere materiale du har til at understøtte eller modbevise det, desto bedre er det«.

Det er for det første bemærkelsesværdigt, at politiet tapper stort set al data fra mobiltelefoner fra personer, som ikke har begået nogen former for kriminalitet.

Ifølge Rigspolitiet findes hjemlen til indgrebet i en paragraf i udlændingeloven, der giver ret til at tage »dokumenter og genstande« i forvaring, når det handler om at fastlægge en ansøgers identitet.

Det er en gammel bestemmelse, og der står ikke noget direkte om smartphones, men det ser ud til, at man fortolker alt indholdet af en telefon som »dokumenter«.

Det virker dog ikke rimeligt at tappe telefoner uden begrænsninger, når man tænker på, hvad en smartphone rent faktisk indeholder af privat information. Og hvad hvis nogen nægter at oplyse kodeord, så politiet skal have retskendelse? Bliver det så tolket negativt i forhold til deres asylsag?

Undersøgelsen af telefonerne begrænser sig heller ikke til de oplysninger, der er relevante for udlændingesagen, men kan også brede sig til strafferetslig efterforskning, hvis politiet skulle falde over andre ting – et såkaldt »tilfældighedsfund«.

Ved at undersøge dataen i telefonerne kan man måske se koblinger til dem, der har hjulpet asylansøgerne med at krydse grænserne, og det kan bringe ansøgerne ud i situationer, hvor de kan blive tvunget til at vidne mod menneskesmuglere.

Igen kan man sætte spørgsmålstegn ved rimeligheden i, at asylsøgere – også mindreårige – kan blive tvunget ud i den situation.

Rigspolitiets praksis kan gøre et skævt magtforhold mellem asylansøger og myndighed endnu værre, og det frigørende værktøj, som mobiltelefonen kan være på rejsen, kan nu blive vendt mod flygtningene selv, når de potentielt skal stå til regnskab for alt indhold på deres telefon.

Indvendingen mod kritik af politiets konfiskation og kopiering af smartphones er åbenlys: Hvis flygtningene ikke har noget at skjule, har de ikke noget at frygte.

Men lad os bare slå det fast: Det har alle mennesker, asylansøgere som danskere. Og netop fordi vores smartphones og USB-stik kan indeholde lige så mange personlige oplysninger, som der tidligere kunne være i en hel lejlighed, er der grund til at være særlig opmærksom på, hvor godt de er beskyttet.

Uanset nationalitet eller hudfarve.

Bliv opdateret med nyt om disse emner

Træt af forstyrrende annoncer?

Få Information.dk uden annoncer for 20. kr. pr. måned

Køb

Er du abonnent? Så slipper du allerede for annoncer. Log ind her

Forsiden lige nu

Anbefalinger

  • Brugerbillede for Ole Frank
    Ole Frank
  • Brugerbillede for Jørgen Wassmann
    Jørgen Wassmann
  • Brugerbillede for Niels Nielsen
    Niels Nielsen
Ole Frank, Jørgen Wassmann og Niels Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Brugerbillede for Torben Lindegaard
Torben Lindegaard

@Sebastian Gjerding

Vi skal lige have med, at Politiet - efter egne oplysninger - rutinemæssigt beholder de konfiskerede telefoner i gns. 30 dage. Det er helt uhørt, at Politiet bare kan tillade sig det - også overfor uledsagede flygtningebørn, der står helt alene i det nye land.

Brugerbillede for Dorte Sørensen
Dorte Sørensen

Skal spørgsmålet ikke stilles om der er noget, der er privat i vort samfund længere????
Hvorfor vil politikerne give politiet og myndighederne flere og flere muligheder for at kigge folk over skulderen, når de samtidig sætter større og større grænser op for hvad befolkningen må få kendskab til i udarbejdelsen af love og andre samfundssager. Osv......

Kirsten Kathrin, Bjarne Andersen, Ole Frank, sascha olinsson, Jan Kønig, Tue Romanow og Niels Nielsen anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Trond Meiring

Jo, privatiseringen har overtaget det, der burde være offentligt, og det der burde være privat er blevet offentligt. Og det offentliges arbejde, som burde være offentligt, er via offentlighedsloven blevet unddraget offentligheden!

Kirsten Kathrin, Bjarne Andersen, Steffen Gliese, Jørgen Wassmann og Niels Nielsen anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Thomas Poulsen
Thomas Poulsen

Jeg synes, det er meget betryggende, at politiet gør en effektiv indsats for at finde ud af, hvor folk kommer fra. Der har tidligere været rapporter fremme om indvandrere med falsk pas, der udgiver sig for at være syriske flygtninge.

Kim Strøh, Holger Larson, Jannik Sørensen, anders krag, erik mørk thomsen, Kim Houmøller og Robert Kroll anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Robert  Kroll

Det er vel rimeligt, at man lige checker hvem der kommer ind ? - de store skarer af flygtninge giver et godt skjul for folk med slette hensigter og for folk, der stikker af for at skjule diverse skurkestreger ( krigsforbrydelser o m a).

Jo bede vi kan "frasortere" de utiltalende typer, med jo større tryghed kan vi byde de ægte flygtninge velkommen og hjælpe dem.

Gitte Roe, Kim Strøh, Holger Larson, Troels Brøgger, anders krag og erik mørk thomsen anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for erik mørk thomsen
erik mørk thomsen

Mon ikke de samme, der nu kritisere politiet, vil være de første til, at kritisere politiet, hvis politiet havde kunne forhindre, et terrorangreb, ved at læse folk sms m.m..
At metoden er god til at afsløre, om flygtningen er dem, de påstå, de er, eller fra et helt andet land.

Kim Strøh, Holger Larson, Troels Brøgger og anders krag anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for odd bjertnes

En person - det er så i debatten ofte 'børn' i en eller anden forstand, men der findes andre i verden - som bærer rundt på en mobiltelefon, hvor der indløber anvisninger, råd, støtte og vejledning - er ikke egentlig 'uledsaget'. Det betyder ikke at der ikke er nogen der er egentligt uledsagede, som også bærer en mobiltelefon på sig, men for at kunne skelne er man jo nødt til at iagttage indkommende opkald over en vis tid.
En rent mekanisk logisk betragtning, som man kan fantasere en 'holdning' ind i for egen stråmands regning.

Brugerbillede for Troels Brøgger
Troels Brøgger

Jeg bliver s'gu træt når jeg læser denne artikel. Den samme Sebastian ville være over politiet som en høg når de ikke havde været i stand til at forhindre et terrorangreb fra en IS kriger som rejste ind under dække af at være være flygtning og derefter lavede et terrorangreb her. Og nej: flygtninge fra krigszoner er IKKE lig med danskere. De kan blive det, men de er det ikke før vi kender dem og har givet dem asyl. Jeg forstår ikke foragelsen.

Gitte Roe, Kim Strøh, Kaj Jensen, Holger Larson og erik mørk thomsen anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Morten Vesterbro-Hansen
Morten Vesterbro-Hansen

Det er helt urimeligt at tage mobiltelefoner fra migranter, for at undersøge hvem de er. Det er vigtigt, at vi møder dem med tillid.

Og der bliver sikkert brugt mange ressourcer på det. Istedet burde disse ressourcer bruges på at skaffe nogle gode boliger til migranterne. Gerne i København, hvor de jo gerne vil bo.

Nu har de jo været gennem en del trængsler på deres rejse, og det er vel kun rimeligt, at vi giver dem en passende erstatning for dette. Her ville et par hundrede tusinde kroner være på sin plads, så de kan gøre klar til at få familiesammenført deres familier.

Brugerbillede for Ole Frank

erik mørk Thomsen - "hvis & hvis..." hvorfor stoppe ved nogle tilfældige telefoner. Teknologien giver uanede muligheder for overvågning. Har du selv en mobil og er du villig til at lade den tappe jævnligt?

Brugerbillede for Kirsten Kathrin
Kirsten Kathrin

Det er en skammelig omgang politikkere der hersker på Christiansborg. De har overhovedet ingen hæmninger, og misbruger deres magt.
Vi har ikke mere noget privatliv, da Sheriffen vil kunne sidde på et kontor og overvåge befolkningen, alt imens det der foregår på Christiansborg, det kan vi ikke få indblik i.
Skammeligt,- skammeligt.

Brugerbillede for Peter Nielsen

Det handler om at kunne identificere de der ikke umiddelbart lader sig identificere. Det handler om at vide hvem der kommer til landet og søger asyl. Nu er det også kommet frem at ca. hver 6. flygtningebarn der kommer hertil uledsaget, formentlig er over 18. Der foregår derfor en del ting som ikke stemmer overens med sandheden.
Hvorfor er det urimeligt at skaffe mulighed for at identificere en person som ikke har et pas på sig. Hvordan vil I forholde Jer hvis I skulle åbne hjemmet for fremmede, ville I ikke gerne vide med sikkerhed hvem de er?
Tillid er nemlig godt, men kontrol er langt bedre.
Så vidt jeg er informeret har konfiskering af mobiltelefoner heller ikke medført retsforfølgelser endnu.
Hvis du stod som uidentificeret flygtning, ville du så ikke gøre alt for at medvirke til at du kunne identificeres, og få din sag behandlet. Ville du ikke gøre alt for at få lov til at blive. Eller har du ikke rent mel i posen?

Per Torbensen, Gitte Roe, erik mørk thomsen og Kim Strøh anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Gitte Roe

Når der kommer flere terrorangreb og det er måske er nye immigranter, der er medvirkende - vil alle stå og sige, "Hvorfor forhindrede politiet og efterretningstjenesten ikke det?".

Det virker lidt som om præmissen bliver gemt godt af vejen her. UDVALGTE asylansøgere. Og forhåbentlig alle dem, der har smidt deres papirer væk eller mistet dem og alle dem, der ikke ved, hvor gamle de er.

Brugerbillede for erik mørk thomsen
erik mørk thomsen

Ole Frank
Nu er jeg ikke i et fremmed land, har heller ikke, smidt mine papirer væk, altså kan jeg bevise, hvem jeg er, ligesom jeg må gøre det, når jeg er ude at rejse.
Og har folk smidt deres parpier væk, må de finde sig i, at de er under mistanke, om fusk.
Hvilket der desværre er belæg for.
Man må også indse, at f.eks. IS vil sende folk ind i europa, som flygtningen, for bagefter at lave terror, hvilket jo er sket.
De kan måske stoppe via. deres tlf, der kan bevise, at de ikke er dem, de påstå, de er.
Til sidst, Ole, synes jeg, at tone/holdningen overfor for de fremme/flygtningen, der er velkommen her i Danmark, er slem nok, hvordan tro du ikke, den vil blive, hvis nogle såkaldte flygtning, laver terror angreb her i Danmark?

Brugerbillede for Keld Albrektsen
Keld Albrektsen

Der er flere kommentarer, der går på, at "Jamen måske kan politiet forhindre terrorangreb ved at gennemgå/konfiskere/analysere mobiltelefonerne."

Tror I virkelig på det? Hvis IS sender folk ind i Europa, forklædt som flygtninge, vil de så medbringe deres private telefon, indeholdende alt lige fra opskrifter på selvmordsbælter til ordrer om at slå til på et bestemt sted på et bestemt tidspunkt. Ja, naturligvis!!

Eller vil de snarere have en falsk identitet med alt hvad dertil hører, inklusive en telefon, så de netop ser ud til at være ægte flygtninge?

Brugerbillede for erik mørk thomsen
erik mørk thomsen

Keld Albrektsen
Der må vil være en grund til, at nogle smider deres parpier væk.
Og så må de finde sig i, at det opfattes som mistænksom.
Og lave en overbevisning falsk identitet er ikke så let, som du åbenbart tro.
Selvom jeg mange gange har været i f.eks. Århus, ville nogle simpel spørgsmål hurtig afsløre, at jeg nok ikke har boet der.

Brugerbillede for Peter Nielsen

Nej Keld Albrektsen, men det handler om at vide hvem der kommer ind i landet i den udstrækning det er muligt. Søger man asyl er det kun rimeligt at det land der eventuelt giver asyl er klar over hvem man er. Må jeg spørge dig hvorfor det skulle være så forfærdeligt at skulle aflevere sin mobiltelefon såfremt man ikke umiddelbart kan oplyse, på troværdig vis, hvem man er?