Leder

Klager fra bordenden

13. februar 2016

Den »alternativløse« politik er kommet i krise. Det siger tyske betragtere i dagens Moderne Tider om kansler Angela Merkels vanskeligheder ved at sætte sig igennem på EU’s flygtningepolitik, hvor hendes forhandlingspartnere billedligt talt har forladt mødebordet.

At fremstille sin politik som en nødvendighedens politik, hvor ingen alternativer er realistiske, har ellers fungeret effektivt for Angela Merkel. Gennem gældskrisen stod hun i spidsen for en kreditorvenlig finanspolitik, der dømte demokratisk funderede alternative politikforslag især fra de sydeuropæiske lande ude.

Men på flygtningespørgsmålet har stilen givet bagslag. Et eksempel er EU-ledelsens gennemtrumfning sidste år af en kvotefordeling af EU’s asylansøgere trods østeuropæiske medlemslandes protester.

Planen blev fremstillet som en moralsk nødvendighed, men glimrede ved sin mangel på bud på, hvordan EU ud over at fordele de allerede ankomne også kunne regulere kommende flygtningestrømme, sikre de svageste hjælp, skabe opbakning til at modtage dem og hjælpe humanitært ved ydergrænserne.

EU-diktatet blev fulgt af en nationalistisk rejsning især i østeuropæiske medlemslande, men Merkel nægter tilsyneladende fremdeles at se en sammenhæng.

I samme register mente også Danmarks EU-kommissær Margrethe Vestager i tirsdagens Information, at medlemslandenes forsøg på at »teste« nationale løsninger på krisen på det seneste har spillet fallit.

At de nationale løsningsforsøg ofte netop er legitime reaktioner på europæiske løsningers fallit, sagde Vestager ikke noget om.

Men hvis EU’s top skal genvinde politisk legitimitet er den nødt til at tage sine medlemslandes interesser og hensyn alvorligt.

Ellers vil uartige regeringer fortsætte med at rejse hegn på måder, som Merkel og Vestager finder smagløse, men som repræsenterer politiske behov, de ikke på sigt kan komme uden om at respektere.

I hvert fald hvis de ønsker, at forhandlingsbordet ikke fortsat skal stå tomt.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kurt Nielsen
Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer