Leder

Uskønt frasalg

Debat
25. februar 2016

Processen omkring salget af den vaccineproducerende del af Statens Serum Institut (SSI) har ikke været god. Som Information kunne fortælle i mandags er medarbejdere flygtet, efter at salget blev besluttet for to år siden, og produktionen er gået ned i en sådan grad, at man ikke har kunnet levere vacciner nok.

WHO opgjorde i juli sidste år, at UNICEF manglede 73 millioner doser tuberkulosevaccine på verdensplan – Seruminstituttets manglende leverancer var i 2015 på 60 millioner børnedoser.

Læs også: Danmark skyld i global mangel på tuberkulosevaccine til børn

Den globale mangel på vacciner er potentielt aldeles alvorlig, da det selvsagt kan føre til flere og større udbrud af sygdommen i de lande, som ikke har kunnet få vaccineret deres børn.

Andre virksomheder må nu levere vaccinerne, så manglen kan kommes til livs, men det tager naturligvis tid at omstille produktionen, nu hvor SSI ikke har levet op til sine forpligtelser.

Allerede da frasalget af vaccineproduktionen blev besluttet, var der tvivl om, hvor attraktiv en investering det ville være: »Det er ikke sikkert, at der står nogen i kø for at købe en underskudsgivende vaccineproduktion i Danmark,« sagde daværende sundhedsminister Nick Hækkerup (S) til Politiken. Han sagde også, at hvis ingen ville købe, så skulle enheden nedlægges. Foreløbig er salget bare trukket i langdrag.

Beslutningen om ikke at lade staten producere vaccine er fornuftig. Engang gav det god mening med et beredskab, men i dag produceres vacciner billigere af private virksomheder, og i lande som Sverige og Holland, hvor man tidligere havde en lignende konstruktion, har man for længst droppet det. Desuden har Seruminstituttet haft en uheldig dobbeltrolle, da man både oplyser danskerne om fordelene ved vacciner og tjener penge på at sælge de selv samme vacciner.

Men når man har med noget så alvorligt at gøre som forebyggelse af dødelig sygdom, burde et frasalg være kørt mere stramt. Når salget har fået lov til at strække sig over så lang tid, er det oplagt, at god arbejdskraft forsvinder.

I stedet burde man have sikret et hurtigt salg – og når det viste sig ikke at være muligt – en afvikling af produktionen på en ansvarlig måde.

Læs også: Medarbejderflugt skyld i global vaccinemangel

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her