Leder

Forfatterens etiske dilemma

Debat
23. marts 2016

En retssag kan aldrig afgøre, om en handling er etisk forsvarlig, men blot om den er lovlig. I går faldt der dom i sagen om Aydin Soeis bog Forsoning, og forfatteren og forlaget kunne glæde sig over, at der ikke blev nedlagt fogedforbud mod bogen. Det var på mange måder en forventelig dom, der peger i retning af, at der i dansk lovgivning er og skal være frie rammer for, hvad man kan skrive om andre mennesker. Men en ting er det juridiske aspekt. En anden er det etiske.

Det er et gammelt problem i litteraturen, men den øgede udbredelse af hybridgenrer som autofiktion, hvor skellet mellem fiktion og virkelighed udviskes, gør kun spørgsmålet om metode mere påtrængende.

At virkeligheden har spillet så stor en rolle i litteraturen i de seneste år, har på mange måder været en berigelse, hvilket norske Karl Ove Knausgårds romanværk Min Kamp er et glimrende eksempel på. De seks bøger fungerer som stor litteratur, deres relation til virkeligheden giver dem flere lag, og Knausgård har gennem hele værket været bevidst om det etiske dilemma, som bøgerne befandt sig i. På den måde viser han, at en bevidsthed om problemet ikke behøver føre til kunstneriske og æstetiske kompromisser.

Litteraturprofessor Jon Helt Haarder udtalte i gårsdagens Information, at det afgørende for ham er, om bogen er god eller ej. Hvis bogen behandler et vigtigt emne på en kunstnerisk interessant måde, kan det ifølge litteraturforskeren være forsvarligt at gå på kompromis med etikken. Men det er ikke noget særligt operationelt kriterium, for hvem skal gøre sig til dommer over, om en bog er vigtig og god nok?

Der findes intet entydigt svar på dilemmaet mellem forfatterens ret til at skrive præcis, hvad han eller hun har lyst til, og ansvaret – som hviler på os alle – for at opføre sig ordentligt over for andre mennesker. Men det, at der ikke findes et svar, får ikke problemet til at forsvinde.

I sidste ende er det kun forfatteren og forlaget selv, der kan tage stilling til, om de har gjort nok for at leve op til deres etiske ansvar. Og det ansvar kan man kun opfordre forfattere og forlag til at være meget bevidste om – uanset om og hvordan de vælger at agere på det.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her