Leder

Til fri afbenyttelse

21. marts 2016

Folketingets ombudsmand frygter at komme til at politisere den politiske proces på Christiansborg. Derfor har han valgt at sætte sin undersøgelse af fire ministeriers brug af offentlighedsloven i bero.

Det er formelt forståeligt, men reelt diskutabelt. Formelt ønsker ombudsmand Jørgen Steen Sørensen selvfølgelig ikke at gribe forstyrrende ind i en møderække, tre forligspartier bag loven – De Konservative, SF og De Radikale – har tvunget justitsminister Søren Pind (V) til at gennemføre.

Men reelt får ombudsmandens beslutning jo politisk konsekvens, om han vil det eller ej. Nemlig den konsekvens, at forhandlingerne sker på et mindre oplyst grundlag. Gæt selv, hvem der har størst politisk interesse i det?

Denne avis tager gerne over, hvor ombudsmanden foreløbig har valgt at slippe. Allerede ved årsskiftet gennemførte vi den hidtil grundigste undersøgelse af konsekvenserne af særligt offentlighedslovens mest problematiske paragraf – 24 – der handler om såkaldt ministerbetjening. Paragraffen udelukker offentlighedens indsigt i dokumenter, der har været – eller vil kunne – indgå i rådgivning af ministeren. Hvad vil ikke det?

Bare rolig, sagde politikerne ved lovens vedtagelse, paragraf 24 vil kun blive yderst sjældent bragt i anvendelse. Det passer ikke. Vores undersøgelse har godtgjort, at paragraffen bruges flere gange om ugen. Desuden dokumenterede vi, at politikernes forsikringer om kortere svartider heller ikke holder stik.

I dagens avis kan vi supplere med at fortælle, hvordan tre ud af fem aktindsigter i dag forhales og overskrider offentlighedslovens tidsfrist på syv arbejdsdage. Billedet var præcist det samme i en undersøgelse for fem år siden.

For justitsminister Søren Pind går det foreløbig umådeligt langsomt alene at få indkaldt til de møder om en revision af en offentlighedslov, der er på åbenlys kollisionskurs med vores demokratiske idealer om åbenhed. Hvorvidt ombudsmanden kommer til at gennemføre sin undersøgelse i fire udvalgte ministerier står hen i det uvisse. Vi stiller imidlertid gerne vores undersøgelser til fri afbenyttelse. For såvel ombudsmanden som politikere.

Som en af lovens varmeste fortalere, Venstres Jan E. Jørgensen, udtaler om Informations seneste undersøgelse i dagens avis: »Der er plads til forbedringer.« Så afgjort. Og det haster. 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • ingemaje lange
  • Janus Agerbo
  • Anne-Marie Krogsbøll
  • Anders Jensen
  • Bjarne Andersen
  • Jørgen Steen Andersen
  • Dorte Sørensen
ingemaje lange, Janus Agerbo, Anne-Marie Krogsbøll, Anders Jensen, Bjarne Andersen, Jørgen Steen Andersen og Dorte Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hvis man (ministrene) virkelig har viljen til det, er svartidens overholdelse i langt de fleste tilfælde blot en simpel formalitet, der skal indarbejdes i de daglige rutiner.
Men sammen med andre ting viser dette med tydelighed, at danske ministerier og dansk offentlig administration har udviklet en kultur, hvor de såkaldte ansvarlige ministre og politikere blæser højt og flot på borgerne og hele demokratiet.

Anne Eriksen, Janus Agerbo, Helene Kristensen, Mads Berg, Anne-Marie Krogsbøll, Bjarne Andersen, Tue Romanow, Jette M. Abildgaard, Jørgen Steen Andersen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

"...de såkaldte ansvarlige ministre og politikere blæser højt og flot på borgerne og hele demokratiet."

Ja - de arbejder, for mig at se, målrettet på at afskaffe det - bid for bid...

Der er jo INGEN gyldige undskyldninger for denne slendrian, når det åbenbart godt kan lade sig gøre i vore nabolande at arbejde betydeligt hurtigere.

Så mørklægningsloven er efter min mening led i en målrettet plan for at centralisere magten mere og mere, og gradvist afskaffe demokratiet. Ganske som de hastigt øgende tiltag til massiv overvågning og afskaffelse af personlige rettigheder, som retten til privatliv, retten til at sige nej til at blive gjort til forsøgsdyr, retten til at bestemme over egne persondata, den stadig ringere indsigt i diverse EU-forhandlinger, som f.eks. TTIP osv.

Samfundet går midt over, og kun den rigeste/mest magtfulde brøkdel får plads ved bordet i de "klimasikre" regioner på længere sigt. Vi andre kommer til at bo med fødderne i vand, vore jobs overtaget af robotter, og vores primære eksistensberettigelse vil være at være medicinske forsøgsdyr og organdonorer for de rigeste.

Derfor må de rigeste sørge for at afskaffe demokratiet - inden det går op for alt for mange, hvad de har gang i.

God påske!

(PS: Har netop set en "undertekst om, at medicinalindustrien nu lægger pres på politikerne for at få deres eget ministerium!!! Mit gæt er, at det får de - og ar mørkelygten vil blive brugt ualmindeligt meget det ministerium)

Kim Houmøller, Bjarne Andersen, Jørgen Steen Andersen, Anne Eriksen, Janus Agerbo, Helene Kristensen, Anders Jensen og Mads Berg anbefalede denne kommentar
Jørn Petersen

En konsekvens af undertrykkelsen og splittelsen af de nære medmenneskelige fælleskaber, er den manglende reaktion på politikkernes (lakajernes) ensidige negative politik mod store grupper i samfundet.

Politikkerne slipper indtil videre godt fra at undertrykke og forarme folket og middelklassen bider tænderne hårdt sammen i håbet om , at så rammer det nok ikke dem, temmeligt naivt, for hvorfor skulle nogen ville beskytte dem når lortet eksploderer.

Dem der tror at det gør det ikke burde nok læse lidt relevant historie og hvis de efter den læsning mener de grådige er blevet klogere, bør de nok få hovedet undersøgt.

Sålænge vi tillader at vores fælles økonomi er styret af kapitalismen=grådighed=liberalisme = fascisme så vil klodens befolkninger ende i store problemer(krig) og nu også klimaproblemer.

Bjarne Andersen, Jørgen Steen Andersen, Jens Erik Starup, Anne Eriksen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Efter min mening er vi allerede forsøgsdyr i pakke-systemet, skal der så behandlinger uden samtykke oveni, så er der rigeligt med chancer for at komme galt afsted. Det modsatte er ønskeligt og forventeligt.
Dog tror jeg ikke, at det er EU der har lavet reglerne for import af varer til danske forbrugere. Det er tilladt at handle på kryds og tværs i EU.
Hvis en vare ved en fejltagelse bliver sendt til dig fra USA, selvom firmaet også har afd. i UK, så kan du glemme alt om at få det. Du får breve efter alle kunstens regler, fordi en af ingredienserne er en aminosyre, samme med B-vitaminer, calcium og baldrian (man sover godt) det er farligt :/
Nå, men hvis det var sendt som planlagt, fra UK, så var det ok!
Prøv at forklare det til Sundhedsstyrelsen!
Du får ikke et ben til jorden - ja, undskyld, den lange historie. Men som det allerede er, så er det ikke borgerne, der tæller - men alle reglerne (foranlediget af de rette økonomiske interesser) - og kulturen fortsætter, borgerne er nu uartige børn uden evner til at bruge hovedet selv, men skal hjælpes?