Leder

Magtarrogance

18. marts 2016

Vi elsker at fortælle hele verden om Folketingets Ombudsmand. Det er ombudsmanden, der holder demokratiet rent og administrationen retfærdig. Det er ham, der undersøger den praksis, Folketinget selv har etableret. Det er ham, der afstiver vores grundlæggende rets- og forvaltningsprincipper.

Ombudsmanden er velsagtens den største politiske eksportartikel fra vores demokratiske idealstat mod nord, hvor der trods politiske uenigheder altid er enighed om én ting: Politikerne respekterer ombudsmandens udtalelser som den demokratiets tilsynsførende, vi har valgt som en bærende del af vores folkestyre.

Desto mere bekymrende er det, når vi i øjeblikket stedse oftere oplever, at Folketingets politikere – og i særdeleshed Venstre-regeringen – ignorerer eller direkte undergraver ombudsmandens udtalelser. Dermed undergraves i virkeligheden de værdier, vi kender vores demokrati på.

Tirsdag i denne uge udtalte ombudsmanden med god grund »alvorlig bekymring« over forholdene for de ikke-kriminelle udlændinge, der i øjeblikket spærres inde i celler i det nedlagte Vridsløselille Statsfængsel.

»Forholdene i Vridsløselille giver mig anledning til alvorlig bekymring, blandt andet for psykiske skadevirkninger,« skrev Jørgen Steen Sørensen således tirsdag i en pressemeddelelse.

Som omtalt i denne avis mandag er sagen i Vridsløselille den, at 81 udlændinge den 2. marts var placeret i eneceller. På syv kvadratmeter. Og med tremmer for vinduerne. I op til 23 timer af gangen.

Ingen af dem er straffede. Nogle venter på at få deres sag behandlet af myndighederne, andre venter på at blive sendt ud af landet. En del af dem er flygtninge fra Syrien eller andre lande, hvor de har været udsat for fængslinger eller tortur.

Derfor er det ifølge både Amnesty International og det danske institut mod tortur, DIGNITY, menneskeligt og moralsk uforsvarligt at bure dem inde i eneceller.

Den opfattelse deler enhedschefen i Vridsløselille, Frank Bødker, der mandag udtalte til Information: »Mange af dem har siddet i fængsel under grumme regimer. Når de så kommer her, så tror de, at de skal udsættes for tortur. De tror simpelthen det værste. Og det kan man jo ikke fortænke dem i.«

Folketingets Ombudsmand har med andre ord en ligeså god sag, som regeringen og dens støttepartier har en dårlig. Politikernes reaktion?

Tja, De Konservative og Dansk Folkeparti afviser ombudsmanden.

»Vi har ingen planer om at gøre forholdene mere tålelige,« udtalte således Dansk Folkepartis integrationsordfører, Martin Henriksen, forleden til Information. De Konservatives Naser Khader meddelte, at »vi plejer selvfølgelig at tage ombudsmandens kritik til efterretning«, men det vil ikke ske i denne sag, lod han forstå.

I politisk magtarrogance går der her en lige linje tilbage til udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs kolde skulder til ombudsmanden i september sidste år.

Dengang kritiserede Jørgen Steen Sørensen de åbenlyst manipulerede annoncer bragt i fire libanesiske aviser. Dengang fastslog ombudsmanden, at »det er nærliggende, at annoncen har givet syriske flygtninge en fejlagtig opfattelse af, hvad deres situation ville være i Danmark«.

Det var jo en pæn omskrivning af det, de fleste nok ville kalde manipulation, fup og fiduser. Hvad var Inger Støjbergs reaktion? En nonchalant bemærkning om, at hun slet ikke var enig i kritikken, samt at »Ombudsmanden har begået en fejl«.

Inger Støjbergs uhørte arrogance har tilsyneladende smittet af på partifælle justitsminister Søren Pind, der foreløbig i sagen om forholdene i Vridsløselille helt har valgt at ignorere ombudsmandens kritik og bekymring.

Helt usædvanligt henviser Justitsministeriet til Kriminalforsorgen. Det er den omvendte verden: En underordnet myndighed skal ikke forsvare eller forklare en overordnet myndigheds beslutninger.

Bedre er det imidlertid ikke med Socialdemokraterne. Trods gentagne henvendelser fra denne avis har partiet foreløbig ikke afset tid til at svare på ombudsmandens kritik.

Vi er altså i en situation, hvor de to regeringsbærende partier i Danmark foreløbig end ikke vil forholde til ombudsmandens bekymring. Tavsheden er selvfølgelig også et svar. Og det er i sandhed bekymrende. For udlændingene i Vridsløselille Statsfængsel. Såvel som for den demokratiske tilstand her i landet. cj

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Hans Larsen
  • Jan Pedersen
  • Dorte Sørensen
  • Ole Steensen
  • Niels Duus Nielsen
  • Poul Anker Sørensen
  • Kurt Nielsen
Hans Larsen, Jan Pedersen, Dorte Sørensen, Ole Steensen, Niels Duus Nielsen, Poul Anker Sørensen og Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Poul Anker Sørensen

Ville det være et forsøg værd, at Martin Henriksen, Naser Khader, Inger Støjberg, og Søren Pind blev indsat i Vridsløselille her før påske, og sad der indtil pinse? og gerne sammen med Mette Frederiksen.
(giv dem bare en celle på 20 m# men de skal sidde sammen)
Nej, det dur`ikke, de ville straks klge til folketingets ombudsmand, og han ville nok sige det ikke var rimeligt ?
Ville det være rimeligt ? ? ?

Ole Frank, Flemming Berger, Søren Johannesen og peter fonnesbech anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Demokratiet her til lands er et repræsentativt demokrati.
De sånævnte folkevalgte repræsentater anser åbenbart ikke ombudsmandens repræsentation for vigtig, væsentlig eller repræsenterende noget, som de har respekt for.

Længere er den vel ikke.

Flemming Berger, Mads Berg og Jan Pedersen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Jeg kan ikke lade være - men det virker meget mærkeligt, at et flertal i Folketinget mener at "vore" indvandre borgere SKAL indordne sig det danske demokrati, når regeringen og flere partier ikke selv gør det.
PS: Måske skal Folketingets medlemmer være de første der kommer på skolebænken og lærer om demokrati mv.

Jette M. Abildgaard, Torben Skov, Søren Johannesen, Vibeke Hansen, Mads Berg, Jan Pedersen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar