Leder

Et midlertidigt problem

17. marts 2016

Et flertal i Folketinget vil i dag stemme for forringede ydelser til to af samfundets svageste grupper: Indførslen af et kontanthjælpsloft samt en lavere integrationsydelse til flygtninge.

Regeringen har lanceret begge tiltag som en motivation for at få folk i arbejde. En overflod af fakta og undersøgelser indikerer efterhånden ellers, at begge tiltag formentlig vil have en ringe effekt på beskæftigelsen. Men regeringen holder fast i sin argumentation: De lave ydelser bliver ikke et problem, og folk skal nok komme i beskæftigelse. Basta.

Beskæftigelsesministeriet vurderer, at 24.000 kontanthjælpsmodtagere bliver ramt af loftet, men ifølge ministeriets egne beregninger er hele 72 procent af kontanthjælpsmodtagerne slet ikke parat til at tage et arbejde.

Læs også: ’Det lugter langt væk af symbolpolitik, men skadevirkningerne er koloenorme’

Dansk Socialrådgiverforening har regnet sig frem til, at 90 procent af kontanthjælpsmodtagerne har for dårligt helbred til at komme i job.

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsens (V) reaktion på disse tal? Man bliver rask af at arbejde.

»Ja, det at være en del af det arbejdende fællesskab frem for at være isoleret i sin lejlighed, ved man inden for de seneste år, at det er meget værdifuldt,« som han i går formulerede det til Ritzau.

Tirsdag i denne uge anerkendte udlændinge-, integrations-, og boligminister Inger Støjberg (V), at kommunerne kommer til at stå med et problem, når de skal finde billige boliger til de 21.000 flygtninge, der går fra kontanthjælp til integrationsydelse.

»Men begrundelsen for at indføre den lave integrationsydelse er, at folk skal ud på arbejdsmarkedet og ikke forsørges af det offentlige,« sagde ministeren til Jyllands-Posten. Ja tak, men hvor findes de 45.000 ledige job, som den samlede gruppe af berørte kontanthjælpsmodtagere og flygtninge skal varetage?

I 2002 forsøgte en borgerlig regering sig også med lavere ydelser til flygtninge. Dengang under navnet starthjælp. Rockwool Fonden præsenterede i 2007 en rapport, der viste, at beskæftigelsen blandt flygtninge var steget fra 9 til 14 procent halvandet år efter indførslen. Levevilkårene for de resterende 86 procent »præges af fattigdom«, som fonden skrev.

Det må efterhånden stå klart for alle andre end regeringen, at kontanthjælp og integrationsydelse for langt størstedelen af modtagerne ikke bliver en midlertidig ydelse. Deres problemer kræver bedre svar end dem, regeringens ministre hidtil har formuleret.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kurt Nielsen
  • Lise Lotte Rahbek
  • Randi Overgård
  • Niels Duus Nielsen
  • Sup Aya Laya
Kurt Nielsen, Lise Lotte Rahbek, Randi Overgård, Niels Duus Nielsen og Sup Aya Laya anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jeg U N D R E R mig over debatindlæg og kommentarer i denne avis.
Skribenterne kommenterer diverse politiske udmeldinger
- der vil føre til markant dårligere leve-vilkår for de 20 % lavest lønnede -
som om det er sket en fejl fra politikerne.
Piiiift - Jorden kalder! Alle partier fra og med Asocialdemokratiet og ud til højre, er optaget af at der skal være F O R S K E L på høj & lav.
Det er således helt forfejlet i kommentarer at appellere til moralske og etiske dyder. Flertallet af politikerne er fuc*ing ligeglade med om de handicappede skal flytte fra deres fede lejligheder. Om eneforsørgere skal flytte fra hus og hjem.
Det politiske fora har besluttet at sætte barren lavest muligt ...

Kurt Nielsen, Jens Erik Starup, Ole Henriksen, Claus Nielsen, Lise Lotte Rahbek, Steffen Gliese og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar