Leder

Terrorens tabere

Debat
26. marts 2016

Overalt i Europa ruster regeringer sig i disse dage mod terrortruslen, og det ligner en kamp uden vindere. På den ene side må politikerne give befolkningen en følelse af tryghed, og på den anden side må de demokratiske værdier ikke blive første offer.

Allerede onsdag, dagen efter terrorangrebet i Bruxelles, meddelte den polske premierminister, Beata Szydlo, at regeringen i Warszawa nu afstår fra at tage imod 7.000 flygtninge, landet ellers havde indvilget i at modtage via EU’s fordelingsaftale.

Heldigvis står Polen fortsat alene med sit flygtningestop, men man kan frygte, at andre EU-lande efter Bruxelles-angrebet i endnu højere grad vil forsøge at slippe uden om at modtage flygtninge.

Dilemmaet er ægte, og der findes ingen nemme svar på de svære spørgsmål. Ingen regering kan leve med risikoen for selv at give potentielle terrorister asyl.

Den vanskelige balancegang udfordres blandt andet af opsigtsvækkende oplysninger om, at i omegnen af 400 IS-krigere de seneste måneder skal være indrejst eller trænet i Europa. Oplysningerne stammer fra nyhedsbureauet AP og er baseret på anonyme sikkerhedskilder.

Om historien er sand, ved vi ikke, men i en oppisket politisk stemning risikerer sådanne oplysninger at få politisk konsekvens for de hundredtusinder af uskyldige ofre for blandt andet borgerkrigen i Syrien.

Den bedste sikring mod indrejsende terrorister vil være etableringen af en effektiv registrering ved EU’s ydre grænser og imellem landene. Men på det punkt har EU-landene desværre for længst spillet fallit.

Det mest ubærlige ved terroren er, at den altid rammer de forkerte, de uskyldige. Det gjorde den tirsdag i Bruxelles. Det vil den gøre igen, hvis Europa som konsekvens af øget terrorberedskab i stigende grad vælger at vende ryggen til sagesløse flygtninge fra blandt andet borgerkrigen i Syrien.

Dermed kan de europæiske statsledere paradoksalt nok selv komme til at fuldbyrde Islamisk Stats ambition om at »svække den europæiske sammenhængskraft«, som terrororganisationen skrev i en meddelelse udsendt efter Paris-angrebene. Det vil næsten ikke kunne blive mere ulykkeligt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Christian Jensen

"Den bedste sikring mod indrejsende terrorister vil være etableringen af en effektiv registrering ved EU’s ydre grænser og imellem landene. Men på det punkt har EU-landene desværre for længst spillet fallit."

Det har du ret i.

Det er nemt nok, at opstille en papirmodel, hvor vi registrerer f. ex. alle flypassagerer; men når det kommer til stykket vil de europæiske landes befolkninger jo ikke være med - med Danmark i spidsen.

Eller hvem kan glemme Enhedslistens agitation mod den delvise ophævelse af retsforbeholdet - danske dommere kunne blive tvunget til at anerkende domme afsagt i Sydøsteuropa; lande som Bulgarien og Rumænien - hva'beha'r!!!!

Philip B. Johnsen

Terroren må ikke få magten frygten fodre hadet den onde cirkel mellem krig og terror.

Flygtninge fra krigen er vores vigtigste mission, vores evne til at behandle vores flygtninge værdigt, viser verden styrken i demokratiet og retsstaten.

robert jensen

"Den bedste sikring mod indrejsende terrorister vil være etableringen af en effektiv registrering ved EU’s ydre grænser og IMELLEM LANDENE Men på det punkt har EU-landene desværre for længst spillet fallit."

Må jeg minde om at grænsekontrol er komplet nytteløst og kun tjener til at appellere til den indre svinehund.Er informations lederskribent ved at springe ud som DF'er?

Politikerne solgte i sin tid Schengen-samarbejdet og ophævelsen af EUs indre grænsekontrol med en forstærkning af kontrollen ved EUs ydre grænser. Her har EU fejlet totalt.

Set i det lys, kan jeg godt forstå, at der er kræfter - også moderate kræfter - der forlanger grænsekontrollen ved de indre grænser genindført. Det har jo også vist sig at modvirke strømmen - se bare udviklingen i de ugentlige indrejsetal til Danmark, der pt. ligger på under 100 nye asylansøgere i Danmark om ugen.

Det har affødt en politisk stemning og konsensus om, at et EU-samarbejde om flygtninge er så godt som usælgeligt overfor de brede befolkninger. Og det er desværre helt korrekt.

Lappeløsninger i form af pigtrådshegn, soldater og - på multilateralt plan - aftalen med Tyrkiet er således et direkte resultat af den totalt manglende kontrol ved EUs ydre grænser. Like it or not.

Det er svært at se en fornuftig vej ud af dette - eller rettere - det er ikke svært at se, at etableringen af en effektiv grænsekontrol ved de ydre grænser i kombination med et forpligtende samarbejde om flygtningene og en stærkt forøget hjælp til Syriens nabolande er en fornuftig vej ud af dette, men det er svært at se, hvordan en sådan løsning skal kunne realiseres på baggrund af folkeopinionen i de berørte EU-lande.

EU-landene ligger, som deres uansvarlige og alt andet en visionære politikere har redt. Desværre.

Torben Lindegaard

@Robert Jensen

Ja, jeg studsede også over Christian Jensens formulering.

En gennemførelse af total grænsekontrol indenfor EU ville bl. a. betyde den endelig afvikling af Schengen, hvilket jeg godt nok ville beklage.

Torben Lindegaard

@Jan Hansen

Grækerne, bl. a. Yanis Varoufakis i Politiken d. 13.2.2016, argumenterer for, at det helt umuligt at opfylde Schengenkravene om ydre grænsekontrol - den uendelige græske kyststrækning taget i betragtning. [Link nedenfor]

Ok, det tager vi for pålydende værdi - og hvad gør vi så?

Vi kunne f. ex ekskludere Grækenland fra Schengenområdet, så det startede ved Slovenien og Ungarn i stedet for ved Grækenland. Så ville det være muligt at foretage en ydre grænsekontrol og derved bevare Schengen.

https://politiken.dk/debat/ECE3066262/eu-er-doedsdoemt/#loggedin

Johan Clausen

Grupper som Daesh er jo også nogle snedige røvhuller. De stjæler pas og dokumenter fra uskyldige så ikke engang paskontrol er 100% imod terror. En konsekvens af den taktik er også at det skaber mistanke overfor alle flygtninge når der er et par rådne æbler gemt imellem. Hvilket passer de 'radikale' fint fordi udstødte er lette mål for islamisk progaganda.
Langt størstedelen af de angreb vi oplever er jo udført af 2. og 3. generations indvandre fra mellemøsten. De er født og opvokset i indvandremiljøer i Europa. Så det eneste paskontrol vil hjælpe er minimeringen af tilførslen af flere.

@ Torben

Hvis betingelsen for Schengen ikke bliver overholdt så må vi jo tage konsekvensen, ophæve og eller genforhandle. Ville du ikke også føle dig røvrendt hvis den betingelse du havde for en aftale ikke blev fulgt? Forstår ikke hvorfor folk er så låst i dette spørgsmål. Grænsen imellem DK, Tyskland og Sverige kan stadig være åben selvom vi laver en ny aftale.

Johan Clausen

@Torben
Så lige dit næste indlæg som gør hele min kommentar til dig ubrugelig. Undskyld misforståelsen. Men der er mange som slår tre kors lige så snart man bare som minimum nævner en genforhandling.

Søren Johannesen

Det er nu bevist uden skyggen af tvivl: "vi mennesker er endegyldigt faret vild i Vores egen endeløse mængde af love og regler, skrevne som uskrevne". Den kulturelle indoktrinering har vist sig yderst effektiv når splittelse skal skabes, men hvem er det som har visket både imamer og sognepræster "religionskrigen" i ørene ...... og orker vi virkelig at falde for dette eon gamle trick endnu en gang?

Mads Berg, Steffen Gliese og Ole Frank anbefalede denne kommentar

Islams skingre konflikt med 'det anderledes end sig selv' - 'religionskrigen', Søren Johannesen, og den rent fysiske imperietrang der ligger i dens grundlag, og den deraf følgende intimidering af alle ikke-relaterede kulturelle fænomener muslimer måtte indrapportere, er en forpligtelse for imamerne,
- og er vel også en forpligtelse for resten af verden at forholde sig realistisk til ?
Det starter med at gøre (sig) klart at man evt - trods megen tredjeverdens-passion og trang til karneval - ærligt til spejlet talt ikke kan lide tankegangen. Der er ikke så megen grund til at slå knuder på sig selv for anden positionering, vel ? Andre end 'vennerne' ?

Herman Hansen

Der findes ingen bekvem løsning på det her. Og så længe, om nogen sinde, EU ikke kan finde sammen om en fælles løsning, som fungerer, må de enkelte lande hver i sær hævde sin grænsekontrol intern i EU.

..."Damage control" er absolut nødvendig. Den kan komme for sent, men er aldrig for sent at indføre i en situation ude af kontrol.

Philip B. Johnsen

Fra leder:
"Dermed kan de europæiske statsledere paradoksalt nok selv komme til at fuldbyrde Islamisk Stats ambition om at »svække den europæiske sammenhængskraft«, som terrororganisationen skrev i en meddelelse udsendt efter Paris-angrebene. Det vil næsten ikke kunne blive mere ulykkeligt."

Det er noget sludder, som det er og var løgn, at Danmark og allierede politisk ville skabe demokrati med bomber i Irak, det er og var geopolitisk økonomisk magt politik og intet andet der er og var årsagen til vores ulovlige krig der i kølvandet skabte IS mf.

Danske facister har kridtet banen op, fascismen er ren, fejlfri, kapitalistisk og hvid.

»Vi skal ikke forsøge at finde en forklaring på terroren«, var statsminister Helle Thorning-Schmidt og DF-formand Kristian Thulesen Dahl enige om i sidste uge, hvortil førstnævnte endda tilføjede: »…nogle mennesker lever bare af at hade os andre«.

Link: http://politiken.dk/debat/profiler/brianesbensen/ECE2512277/hvorfor-naeg...

Nyfascismen har generel tendens til «syndebuksfilosofi» eller almindelig foragt for svage grupper, nyfascismen efter 2. verdenskrig har i højere grad vendt sig mod indvandrere og gæstearbejdere.
Ideologiens grundlag findes i borgerlige fordomme, blandet med småborgerlige købmandsværdier og aggression fra grupper som er socialt utilfredse, har til alle tider givet fascismen et præg af en mere eller mindre nostalgisk protest mod udviklingen.

Hvordan en irrationel ideologi kunne få succes i magtspillet i Europas mest fremskredne industrinationer, rejser spørgsmålet om fascismens sammenhæng med det økonomiske system i disse lande:

Kapitalismen.

uffe hellum, Mads Berg, Kurt Nielsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Der er intet som helst, der tyder på, flygtninge er farligere end dig og mig. Men alle steder, hvor der er anonymitet, tiltrækkes både professionelle forbrydere og voldelige svin, som fluer til honning. Det gælder både i trafikken, på et fodboldstadium, mænd i uniform, og imellem flokke af uregistrerede flygtninge.

Fjern anonymiteten, og den ubehagelige adfærd forsvinder.

Det giver mange (også mig selv) en grim smag i munden at forlange identifikation for alle civile borgere. Men alle normale mennesker har enten kørekort eller mobiltelefon, eller kan deres forældres telefonnummer. Så det er nemt at identificere os, hvis vi er OK med det.

Hvis politiet har ret til at identificere os på nummerplade, telefonnummer, fingeraftryk, og diverse personnumre og sagsbehandlingsnumre, så kan politiet vælge at dele, eller nægte at dele, med fremmede magter, eller med andre politikredse.

Det er vigtigt, at de professionelle svin ikke kan hoppe fra kommune til kommune, og fra land til land, uden at blive registreret og uden at miste deres fornemmelse af anonymitet.

De fleste af os voksne bilister kan udmærket huske vores pinligt aggressive adfærd i trafikken som nye bilister, selvom vi aldrig ville skubbe en gammel dame tilside i køen i supermarkedet. Flygtninge er ikke en skid bedre end os andre, og det er derfor meget vigtigt at give og fastholde den personlige identitet.