Leder

Varemærkning skal vejlede, ikke vildlede

10. marts 2016

Rådvild står forbrugeren ved butikkens kødskranke: Hvordan skal man vælge, så det gør mindst muligt skade på natur, miljø og dyrevelfærd? Selve varedeklarationerne er ikke bare skrevet med småt, men også svære at gennemskue: Tilsætningsstoffer i en lind nummerstrøm. Hurra, hvis der er en vejledende mærkning!

Og det er der faktisk ofte. En hurtig optælling viser, at bare hvad angår dyrevelfærd, er der i hvert fald 14 forskellige mærkninger fra indland og udland. Dette mylder er med til at øge forvirringen.

Godt derfor, at regeringen nu vil skære igennem med en statslig mærkning, som alle kan have tillid til.

Nej, overhovedet ikke spor godt. Sådan lyder det fra organisationer som Dyrenes Beskyttelse, Forbrugerrådet Tænk, Økologisk Landsforening og supermarkedskæden COOP. Sidstnævnte har en markedsandel på 40 procent og omfatter Irma, Kvickly, SuperBrugsen, Dagli’Brugsen og Fakta.

Kritikken går på, at den foreslåede statslige mærkning – med én til tre stjerner, foreløbigt kun på svinekød – vil vildlede snarere end vejlede forbrugerne.

»Det svarer faktisk lidt til, at man vil begynde at dyrevelfærdsmærke buræg,« har COOP forklaret til DR.

Mere teknisk udreder Dyrenes Beskyttelse på sin hjemmeside: »Der bliver nærmest tale om tre forskellige nye mærker, som forbrugerne skal sætte sig ind i. Derudover er det et problem, at man som forbruger møder et produkt med en stjerne, som signalerer højere dyrevelfærd, selv om produktet er produceret under konventionelle forhold.«

De kritiske røster fremhæver også, at den foreslåede stjerneordning ikke sondrer mellem, hvad der er økologiske grise, og hvad der er frilandsgrise. Og hvordan skal forbrugerne så kunne gøre det?

Problemets kerne: Den statslige ordning kan indgyde tillid til dét, der ikke er grund til at nære tillid til. Der er nemlig også tale om erhvervsstøtte til landbruget.

Stjerneordningen skal statsstøttes med 17 mio. kr. over fire år. Den har tilslutning fra den landmandsejede slagterikoncern Danish Crown.

Berlingske har opsnuset et varmt grisespor: På en videooptagelse fra den netop afgåede miljø- og fødeminister Eva Kjer Hansens (V) nytårstale til landbruget fremhæver hun mærkningens gunstige virkninger for dansk svineeksport:

»Vi introducerer et såkaldt dyrevelfærdsmærke. Det har især været ønsket fra svinebranchens side og kan betyde noget i forhold til eksportmuligheder,« sagde Eva Kjer Hansen og tilføjede: »Mon ikke det kan forbedre eksportmulighederne i forhold til Sverige.«

Med dette ordvalg sigter ministeren ifølge COOP-direktør Peter Høgsted til, at dansk svinekød har store problemer med afsætningen i Sverige, fordi Sverige har højere standard for behandling af dyrene. I Sverige har en tv-dokumentar vakt opsigt, da den viste, hvorledes danske svin aflives ved, at deres hoveder knuses mod betongulvet.

»Det handler om eksport – ikke om dyrevelfærd,« siger COOP-direktøren til Berlingske.

Han får tilslutning fra formanden for Økologisk Landsforening, Per Kølster: »Det her er drevet af et ønske om en god omsætning for den danske svineproduktion. Det kan man ikke fortænke branchen i. Men det kommer til at støde ind i forbrugernes behov for gennemskuelighed,« siger Kølster.

Og, åh, jovist: Sagen handler også om konkurrence i Danmark. COOP satser seriøst på at markedsføre sine varer på miljø- og dyrevelfærd. Derfor har COOP interessesammenfald med Dyrenes Beskyttelse og Forbrugerrådet.

Heroverfor står landmandsejede Danish Crown, der i denne sag er allieret ikke alene med fødevareministeren, men også med Dansk Supermarked og De Samvirkende Danske Købmænd.

I går mødtes sagens interessenter i Fødevarestyrelsen. COOP tilkendegav, at COOP måske godt kan gå med til en ny mærkning for dyrevelfærd, men så skal det ske efter andre retningslinjer end de hidtil udarbejdede. COOP fremlagde nogle tanker om en anden måde at skabe gennemskuelighed på. Man skiltes med en aftale om nye møder.

Jovist, der er noget at tygge på. Ellers kan det ende med mavepiner. dr

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Palle Pendul
Palle Pendul anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu